Сьомгата, разбира се, отдавна не е запазена само за милиардери.
На пазара в България от години вече се намират съвсем достъпни разфасовки, с което идва и нов необичаен проблем - как да приготвим сьомгата този път? Разбира се, знаем, че най-вкусна е на грил, за да запази свежия си цвят и деликатния си морски вкус.
Става разкошна и на фурна с малко подправки и дори децата я обичат, защото няма онзи натрапчив силен рибен аромат.
А защо да не пробваме и сьомга "Рокфелер"?
••• Обичате ли скариди? 5 разкошни ястия с тях сме събрали тук:
•••
Зад милиардерското наименование се крие лесна рецепта, в която към сьомгата се прибавя апетитен сос от крема сирене и спанак с изобилие от подправки.
В най-разточителните си версии към соса има и стриди, фенел, шампанско и кейл, само че рецептата отдавна е опростена. Корените ѝ могат да се проследят до Ню Орлеанс от началото на XX век.
Тогава клиентите са изморени от традиционното гъмбо - яхния от морски дарове и зеленчуци, и търсят нещо по-изискано. Така се раждат мидите и стридите "Рокфелер", придружени с мистериозен сос на основа на сирене или сметана и допълнен със спанак и подправки.
Оригиналната рецепта си остава тайна, което не спира кулинарите да експериментират със соса.
С течение на времето капризните стриди се заместват от сьомга.

Налага се в соса да има не само спанак, но и пресни зелени подправки, които да придадат свежест и лекота на ястието. А гарнитурата е по-избор, но най-често е от аспержи, броколи, карфиол, печени кореноплодни зеленчуци или семпла зелена салата.
Плюсът е, че със сьомга "Рокфелер" и децата ще се изкушат да хапнат и риба, и спанак, на които обикновено се мръщят.
Можете даже да не им казвате първоначално какво дебне от чинията пред тях и да ги оставите да отгатнат. Но ако ястието се приготвя и за по-малките около масата, от соса трябва да се пропуснат чесънът, пресният лук и по-голямото количество черен пипер.
А ето и как да си приготвим сьомга "Рокфелер" за нас, големите:

Необходими продукти за 4 порции:
- 4 филета сьомга
- 100 грама крема сирене на стайна температура
- 200-300 грама спанак - почистен и накълцан
- Половин глава фенел - накълцана
- Връзка магданоз - на много ситно
- 3-4 пера зелен лук - накълцани
- 3-4 скилидки чесън - накълцани
- Подправки - сол, черен пипер, зехтин, лимон или лимонов сок за сервиране
••• Как да си приготвим салата "Цезар", каквато никъде няма да ни сервират - разкриваме тук:
•••
Начин на приготвяне:
Филетата сьомга се подсушават добре с кухненска хартия, намазват се с малко зехтин и се наръсват със сол и пипер. Почиват си за 10 минути и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек загар.
Междувременно в дълбок тиган загряваме малко зехтин и запържваме първо чесъна, а после добавяме и спанака, фенела и зеления лук. Разбъркваме, докато фенелът и спанакът омекнат добре, и добавяме крема сиренето и магданоза.
Ако сосът е много гъст, трябва да прибавим и малко топла вода или мъничко бяло вино.
Бъркаме, докато се получи гладък, не много гъст копринен сос, след което подправяме със сол и черен пипер.
Сервираме филетата сьомга със сос и малко лимон или лимонов сок. Гарнитурата е по желание и според наличностите - кореноплодни, аспержи или пък салата.
Към соса могат да се добавят и малко гъби, лют червен пипер или люта чушка.