Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Постно, сладко, вкусно: 7 десерта без яйца, без млечни и без угризения

Няма нужда да се лишаваме от сладкишите Снимка: iStock
Няма нужда да се лишаваме от сладкишите
Чия пудинг с плодовеАко имате под ръка чия и някакви плодове – значи десертът е почти готов. Половин чаша чия се накисва в една чаша топла вода с малко мед или друг подсладител и се оставя да набъбне. Плодовете се намачкват на грубо пюре и в чаша се реди слой от тях, плътен слой чия и още един слой плодове. Украсява се с плодове, като може да се добавят и ядки, кокосови стърготини и още мед. Снимка: iStock
Чия пудинг с плодове

Ако имате под ръка чия и някакви плодове – значи десертът е почти готов. Половин чаша чия се накисва в една чаша топла вода с малко мед или друг подсладител и се оставя да набъбне. Плодовете се намачкват на грубо пюре и в чаша се реди слой от тях, плътен слой чия и още един слой плодове. Украсява се с плодове, като може да се добавят и ядки, кокосови стърготини и още мед.
Постни бисквити от нахутТестото за тези постни бисквити става за минути и никой няма да познае какво има в него. Две чаши сварен нахут и една чаша фъстъчено масло се смилат в блендер. После се добавя чаша брашно по избор и подсладител – мед, захар, сироп от агаве и други. Гребваме с лъжица от лепкавото тесто и в тавата за печене оформяме бисквити. Печем на 180 градуса до лек загар и сервираме изстудени. Снимка: iStock
Постни бисквити от нахут

Тестото за тези постни бисквити става за минути и никой няма да познае какво има в него. Две чаши сварен нахут и една чаша фъстъчено масло се смилат в блендер. После се добавя чаша брашно по избор и подсладител – мед, захар, сироп от агаве и други. Гребваме с лъжица от лепкавото тесто и в тавата за печене оформяме бисквити. Печем на 180 градуса до лек загар и сервираме изстудени.
Бананов сладоледИ отново фъстъченото масло може да е главен герой, този път за сладолед. За него в блендер се смилат 4 големи банана, към които се прибавя 1 голяма супена лъжица фъстъчено масло. Към сладоледа може да се добави и подсладител, ванилия, какао или малко ромова есенция. Сместа се изсипва в кутия и се прибира в камерата, като от време на време се разбърква. Сервира се с плодове и мед. Снимка: iStock
Бананов сладолед

И отново фъстъченото масло може да е главен герой, този път за сладолед. За него в блендер се смилат 4 големи банана, към които се прибавя 1 голяма супена лъжица фъстъчено масло. Към сладоледа може да се добави и подсладител, ванилия, какао или малко ромова есенция. Сместа се изсипва в кутия и се прибира в камерата, като от време на време се разбърква. Сервира се с плодове и мед.
Постен галетТестено и постно? Че и вкусно! От 250 грама брашно, 100 грама вода, 5 супени лъжици олио, щипка захар и щипка сол се замесва меко и еластично тесто, което се оставя за около 30 минути да почине. След това се разточва в тава за печене и върху него се нареждат две ябълки, нарязани на тънко и поръсен с малко захар и канела. Краищата на галета се завиват и се пече на 170 градуса до златист загар. Снимка: iStock
Постен галет

Тестено и постно? Че и вкусно! От 250 грама брашно, 100 грама вода, 5 супени лъжици олио, щипка захар и щипка сол се замесва меко и еластично тесто, което се оставя за около 30 минути да почине. След това се разточва в тава за печене и върху него се нареждат две ябълки, нарязани на тънко и поръсен с малко захар и канела. Краищата на галета се завиват и се пече на 170 градуса до златист загар.
Кекс от тиквичкиПървите сочни тиквички вече са на пазара и с тях бихме могли да си спретнем един също толкова сочен кекс. 200 грама тиквички се настъргват и отцеждат добре. Смесват се с 200 грама брашно, 150 грама захар, 2-3 супени лъжици какао и пакетче бакпулвер. Ако сместа е много гъста, се добавя малко вода до получаването на кексово тесто. Пече се във форма за кекс на 170 градуса до излизането на суха клечка. Снимка: iStock
Кекс от тиквички

Първите сочни тиквички вече са на пазара и с тях бихме могли да си спретнем един също толкова сочен кекс. 200 грама тиквички се настъргват и отцеждат добре. Смесват се с 200 грама брашно, 150 грама захар, 2-3 супени лъжици какао и пакетче бакпулвер. Ако сместа е много гъста, се добавя малко вода до получаването на кексово тесто. Пече се във форма за кекс на 170 градуса до излизането на суха клечка.
Розови трюфелиТези бонбони са с изумителен розов цвят, който ще примами всички към тях. 1 малка глава червено цвекло се сварява и настъргва на ситно, след което към нея се прибавят супена лъжица какао, супена лъжица мед и малко смлени орехи и стафиди. С мокри ръце се оформят бонбони и се оставят за една нощ на хладно място. Преди сервиране се овалват в какао или кокосови стърготини по желание. Снимка: iStock
Розови трюфели

Тези бонбони са с изумителен розов цвят, който ще примами всички към тях. 1 малка глава червено цвекло се сварява и настъргва на ситно, след което към нея се прибавят супена лъжица какао, супена лъжица мед и малко смлени орехи и стафиди. С мокри ръце се оформят бонбони и се оставят за една нощ на хладно място. Преди сервиране се овалват в какао или кокосови стърготини по желание.
Какаов мусТук имаме само три съставки – кокосово мляко, какао и подсладител по избор. В дълбока купа се изсипват 400 грама кокосово мляко и се разбива с миксер до пухкава смес, подобна на сметана. Добавят се 4-5 лъжици качествено какао и подсладител – захар, мед, сироп от агаве – и отново се разбива добре. Мусът се изсипва в чаши за сервиране и се охлажда за една нощ. Снимка: iStock
Какаов мус

Тук имаме само три съставки – кокосово мляко, какао и подсладител по избор. В дълбока купа се изсипват 400 грама кокосово мляко и се разбива с миксер до пухкава смес, подобна на сметана. Добавят се 4-5 лъжици качествено какао и подсладител – захар, мед, сироп от агаве – и отново се разбива добре. Мусът се изсипва в чаши за сервиране и се охлажда за една нощ.

В средата на март някои спазват стриктно Великденския пост, други пък се опитват да се хранят по-леко и да изключат някои калорични ястия от менюто си.

И в двата случая първото, което ограничаваме, са десертите, защото често са с животински продукти и не са подходящи нито за строгите пости, нито за диета. А всъщност няма нужда да жертваме сладките изкушения даже и в този период.

7 апетитни десерта без млечни и без угризения можете да видите горе в галерията.

••• От постното - към неустоимо вкусното с чийзкейк като за императори:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените