Могат ли британците да ни подмамят със сандвич със сирене?
Звучи абсурдно - сандвичът със сирене или кашкавал е изхранил не едно и две гладни ученически гърла и забързани тийнейджърски стомаха. Но не отписвайте веднага богатия сандвич, който приготвят най-вече в Уелс.
Представете си сос на основата на сирене, който се топи по щедри филии хляб като едно деконструирано фондю. И към него - или свежа салата, или малко току-що изпържени картофи за гарнитура.
Това е уелският реърбит - rarebit или rabbit, макар че в него няма нито заешко, нито грам друго месо.
---
Френският сандвич, който наричат "Краля на сандвичите" и рецептата му - тук:
---
Реърбит се появява за първи път официално в британска готварска книга от 1700 г., но със сигурност негови версии се приготвят и по-рано. Най-веселата легенда около сандвича гласи, че Господ много искал да се отърве от уелсците в рая, защото макар да били праведни, били и ужасно шумни.
Затова се примолил на Свети Петър да измисли нещо, а светецът отворил широко портите на рая, излязъл, изкрещял "Печено сирене!" и всички уелсци се втурнали навън...

Един по-палав мит разказва, че сандвичът се използвал като своеобразен афродизиак. С него и с голяма халба бира уелските жени гощавали мъжете си след ден на тежък фермерски труд и ги съблазнявали да изпълняват съпружеските си задължения.
А миризмата на разтопеното за реърбит сирене и препечения хляб, казват британците, можела да събуди и най-големия сънливец.
Истината за произхода му обаче е далеч по-прозаична - в миналото сиренето е било привилегия на богатите, а за бедните са оставали огризки.
За да ги превърнат в питателно и вкусно ястие, те разтапяли сиренето с малко бира и изобилие от подправки и гарнирали дебели препечени филии хляб с него.

Постепенно приготвянето на сандвича се превърнало в изкуство и се пренесло от поколение на поколение чак до съвременните британски пъбове, където почти не може без реърбит.
И макар че произходът на ястието не е съвсем установен и за него претендират Уелс, Ирландия и Шотландия, то най-често се среща като "уелски реърбит".
В ирландската трактовка сиренето обикновено е комбинирано и с кисели краставички за по-богати вкус и текстура.
Подправките също зависят от региона - червен пипер, чили, зърнеста горчица, паста от хрян, гарнитурата също е по желание. Но ние ще заложим на класиката, тоест рецептата на BBC Good Food.

Ето как да си приготвим реърбит у дома:
Необходими продукти за две порции:
- 120 милилитра тъмна бира
- 140-150 грама зрял чедър - настърган на едро
- 2 големи филии тъмен хляб
- Супена лъжица масло
- Супена лъжица брашно
- Супена лъжица зърнеста горчица
- Чаена лъжица сос Уорчестър
- Чаена лъжица див лук (може и зелени пера пресен)
Начин на приготвяне:
В касерола се загрява тъмната бира и се оставя настрана. В друга касерола се разтопява маслото, в него се добавя брашното и се разбърква, докато брашното покафенее - около една минута.
Прибавят се и топлата тъмна бира и подправките и се бърка до получаването на гладък сос.
Междувременно две големи дебели филии тъмен хляб се слагат в грил тиган, за да се препекат от едната страна. Когато тя е готова, филиите се обръщат и върху тях се изсипва сиренето. Готви се още 1-2 минути и се сервира горещо.
В сиренето може да се сложи червен пипер или лют червен пипер, малко чили или малко кисели краставички на ситно. А върху самите сандвичи при изпичане може да се чукне и по едно яйце. В някои британски пъбове не е изключено да ви го сервират и със сос грейви.
Реърбит се поднася със свежа салата или малко пържени или печени картофи, както и с още тъмна бира. За по-малките - може и чай.
---
A кой е любимият сандвич на Елвис Пресли - вижте тук: