Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Този сандвич със сирене може да примами и най-уморения фермер в леглото

Реърбит е истинска британска легенда Снимка: iStock
Реърбит е истинска британска легенда

Могат ли британците да ни подмамят със сандвич със сирене?

Звучи абсурдно - сандвичът със сирене или кашкавал е изхранил не едно и две гладни ученически гърла и забързани тийнейджърски стомаха. Но не отписвайте веднага богатия сандвич, който приготвят най-вече в Уелс.

Представете си сос на основата на сирене, който се топи по щедри филии хляб като едно деконструирано фондю. И към него - или свежа салата, или малко току-що изпържени картофи за гарнитура.

Това е уелският реърбит - rarebit или rabbit, макар че в него няма нито заешко, нито грам друго месо.

---

Френският сандвич, който наричат "Краля на сандвичите" и рецептата му - тук:

---

Реърбит се появява за първи път официално в британска готварска книга от 1700 г., но със сигурност негови версии се приготвят и по-рано. Най-веселата легенда около сандвича гласи, че Господ много искал да се отърве от уелсците в рая, защото макар да били праведни, били и ужасно шумни.

Затова се примолил на Свети Петър да измисли нещо, а светецът отворил широко портите на рая, излязъл, изкрещял "Печено сирене!" и всички уелсци се втурнали навън...

Снимка: iStock

Един по-палав мит разказва, че сандвичът се използвал като своеобразен афродизиак. С него и с голяма халба бира уелските жени гощавали мъжете си след ден на тежък фермерски труд и ги съблазнявали да изпълняват съпружеските си задължения.

А миризмата на разтопеното за реърбит сирене и препечения хляб, казват британците, можела да събуди и най-големия сънливец.

Истината за произхода му обаче е далеч по-прозаична - в миналото сиренето е било привилегия на богатите, а за бедните са оставали огризки.

За да ги превърнат в питателно и вкусно ястие, те разтапяли сиренето с малко бира и изобилие от подправки и гарнирали дебели препечени филии хляб с него.

Снимка: iStock

Постепенно приготвянето на сандвича се превърнало в изкуство и се пренесло от поколение на поколение чак до съвременните британски пъбове, където почти не може без реърбит.

И макар че произходът на ястието не е съвсем установен и за него претендират Уелс, Ирландия и Шотландия, то най-често се среща като "уелски реърбит".

В ирландската трактовка сиренето обикновено е комбинирано и с кисели краставички за по-богати вкус и текстура.

Подправките също зависят от региона - червен пипер, чили, зърнеста горчица, паста от хрян, гарнитурата също е по желание. Но ние ще заложим на класиката, тоест рецептата на BBC Good Food.

Снимка: iStock

Ето как да си приготвим реърбит у дома:

Необходими продукти за две порции:

  • 120 милилитра тъмна бира
  • 140-150 грама зрял чедър - настърган на едро
  • 2 големи филии тъмен хляб
  • Супена лъжица масло
  • Супена лъжица брашно
  • Супена лъжица зърнеста горчица
  • Чаена лъжица сос Уорчестър
  • Чаена лъжица див лук (може и зелени пера пресен)

Начин на приготвяне:

В касерола се загрява тъмната бира и се оставя настрана. В друга касерола се разтопява маслото, в него се добавя брашното и се разбърква, докато брашното покафенее - около една минута.

Прибавят се и топлата тъмна бира и подправките и се бърка до получаването на гладък сос.

Междувременно две големи дебели филии тъмен хляб се слагат в грил тиган, за да се препекат от едната страна. Когато тя е готова, филиите се обръщат и върху тях се изсипва сиренето. Готви се още 1-2 минути и се сервира горещо.

В сиренето може да се сложи червен пипер или лют червен пипер, малко чили или малко кисели краставички на ситно. А върху самите сандвичи при изпичане може да се чукне и по едно яйце. В някои британски пъбове не е изключено да ви го сервират и със сос грейви. 

Реърбит се поднася със свежа салата или малко пържени или печени картофи, както и с още тъмна бира. За по-малките - може и чай.

---

A кой е любимият сандвич на Елвис Пресли - вижте тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените