През 1910 г. в едно парижко кафене се ражда храна-легенда.
Авторът ѝ е съдържателят Мишел Лунарка, който искал да предложи на забързаните си гости бърза, но апетитна закуска. Ето защо измисленият от него сандвич включвал френски бял хляб, който е леко сладникав на вкус, жълто сирене и шунка.
И понеже Лунарка го приготвил с изобилие от шунка, решил, че това е предимно мъжко похапване.
Така се ражда Croque Monsieur - Крок мосю или "хрупкав господин".
Сандвичът е удивително прост и с достъпни съставки и може би именно това го превръща в хит сред парижаните, а след това - и в цяла Франция.
През 1918 г. Крок мосю се споменава и в пътеводител за посетителите на Париж, като ги приканва да опитат тази бърза, но невероятно вкусна закуска.
Ястието си върви и със сутрешното кафе, и със следобедния аперитив, почти задължителен за французите.
Крок мосю става любим и на домакините, които опаковат обяд за съпрузите си. Не е рядкост мъжете да вадят на обяд точно такива сандвичи от кутиите си, защото съставките ги има в почти всеки френски дом и хладилник.
А и овладяването на вкусния сандвич се превръща във въпрос на национална гордост. Заедно с него съвсем скоро се появява и "женския" вариант, защото какво е един мосю без своята мадам?
Крок мадам има добавка от яйце и бешамел и получава името си, защото яйцето отгоре напомня шапка с широка периферия.
Други смятат, че крок мадам е кръстен така, защото има повече съставки и допада повече на капризните френски дами. Със сигурност обаче импровизациите по двата вида парижки сандвичи са минимални и до днес.
Все така се използва хубав бял хляб, качествена шунка и жълто сирене - грюер, ементал или комте.
Гарнитурата, ако въобще има такава, е малко печени картофи с масло и подправки или свежа салата, която да балансира тежкия вкус на сиренето. Ако някой има място в стомаха си за още след това кулинарно угощение, позволено му е да завърши закуската с кроасан с масло и шоколад.
А ето и рецептата за Крок мосю според Френската кулинарна академия:
Необходими продукти за два сандвича:
- 4 филии бял хляб
- 8-9 фини резена немазна шунка
- 2 супени лъжици масло
- Щедро количество настъргано жълто сирене
Начин на приготвяне:
Филиите хляб се запичат на тостер или суха плоча на котлона и се намазват с масло отвътре и отвън.
Подрежда се слой шунка и слой сирене, след което се поставя втората филия. Овалват се в още от настърганото сирене, което ще полепне благодарение на маслото.
Пекат се в добре загрята на 200 градуса фурна за 15 минути или за приблизително същото време на плоча. За предпочитане е обаче печенето на фурна, за да се затопли всичко в сандвича равномерно.
За Крок мадам филиите отвътре се намазват и с бешамел, а след изпичането на сандвича отгоре се поставя и едно рохко изпържено яйце.
Някои шеф-готвачи овързват сандвичите с канап за готвене, за да не се разпаднат при печене.