Дюнерджийниците в България отдавна надушиха, че българското небце ще оцени комбинацията от сочно месо, зеленчуци, пържени картофи, хрупкава питка и чеснов сос.
Затова е направо озадачаващо защо още не са ни предложили друго лесно и вкусно близкоизточно изкушение - арайс. Корените му се проследяват до Ливан и Палестина, макар че оттам се пренася в Израел, където ожесточено отказват да признаят произхода му.
Разбира се, не бива да се изненадваме, че вариация на кайма в питка се превръща във всеобщ фаворит.
Именно това е арайс - силно подправена кайма, намазана тънко на арабска питка и запечена на скара.
Каймата, както повелява правилото, трябва да е телешка или овнешка. С подправките в Близкия изток обичайно овкусяват кайма и месо и са поне 3-4 на брой. Арайс се сервира с някак близък до българския вкус сос от кисело мляко, чесън, сол и малко лимонов сок.
Само че обикновено в него се слага и лъжица тахан. За разлика от други рецепти, в тази каймата и подправките се смилат на наистина фина смес, а питките се изпичат до страхотна хрупкавост.

За целта питките се притискат бързо, но силно към грила, за да се получат апетитни позагорели линии, но месото вътре да остане сочно. При печенето фините питки поемат соковете на богато овкусената кайма и се напояват с подправките ѝ до съвършенство.
Арайс е обичана близкоизточна класика, която е изхранила не едно и две поколения заради лесното си приготвяне, което пък го прави и идеалната улична храна - питателна и вкусна.
Не на последно място, арайс е лесен за споделяне - изпечените пълнени питки се режат на триъгълници и се сервират със соса.

Похапват се с лекота с ръка, докато с другата посягаме ту към соса, ту към зеленчуците.
Арайс е завладял не само Израел и е прескочил и в Турция. Той е популярен и на места, на които уличната храна е на почит, например Берлин, Лисабон и отвъд Океана - в Сан Франциско и Ню Йорк например.
Цяла загадка е защо в България арайс се намира на съвсем малко места, предимно в уютни ливански ресторанти, но не и масово из дюнерджийниците.
Докато се надяваме арайс да се намери и в близкия дюнер, ето как да си го направим у дома без претенции за стопроцентова автентичност:

Необходими продукти:
- 700 грама фино смляна телешка кайма (може и овнешка, агнешка, пилешка)
- 1 глава лук - ситно настъргана
- 1 връзка магданоз
- 2-3 смлени скилидки чесън
- Подправки - сол, пипер, червен пипер, кимион, сумак и канела (не се изкушавайте да пропускате канелата)
- 3-4 арабски питки
- Зехтин
Начин на приготвяне:
В купа се смесват каймата, лукът и сокът му, чесънът и подправките и се омесва до хомогенност. Покрива се със свежо фолио и се оставя за 30-40 минути на хладно място или в хладилник.
Всяка арабска питка се намазва тънко с каймата и се прегъва на две (на полумесец).
Изпича се на силно загрята скара или грил, намазан със зехтин, за около 4-5 минути от всяка страна. В краен случай арайс може да се изпече и в загрята на 190 градуса фурна за около 15 минути. След това пълнената питка се разрязва на триъгълници.
Арайс се сервира с пържени картофи, пилаф от ориз и свежи зеленчуци.
Сосът към него е от кофичка кисело мляко с няколко скилидки чесън, супена лъжица тахан, капка-две лимонов сок, сол и пипер на вкус.
---
След подобно угощение можем да завършим с десерта на шейховете, чиято рецепта е тук: