Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Френският парадокс, или как да се радваме на храната без лишения

Там консумират много масло и сирене, но сърдечно-съдовите болести са под контрол Снимка: iStock
Там консумират много масло и сирене, но сърдечно-съдовите болести са под контрол

Средната очаквана продължителност на живота във Франция е сред най-високите и в Европа, и по света - над 83 години.

Нещо повече - хората в страната се наслаждават на дълги години в добро здраве, а показателят за живот без увреждания на възрастните хора във Франция е изключителен.

Данните на местното министерство на здравеопазването сочат, че жените на 65 години средно ще живеят още 12 години без ограничения заради сериозни заболявания, а мъжете - още 10,5.

А това са хора, които - както знаем - обичат да си угаждат.

Французите са известни с любовта си към маслото, сиренето и виното - все части от диетата, които се приемат като непрепоръчителни заради високото съдържание на наситени мазнини или заради алкохола.

Напук на цялата наука за храненето във Франция се ядат кроасани с масло, тежки сосове, камамбер и бри - все свързвани с т.нар. "лош" холестерол продукти, но французите заемат престижното последно място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Французите не се отказват от любимите си сирена. Снимка: iStock
Французите не се отказват от любимите си сирена.

Още в началото на 90-те години на миналия век това привидно противоречие е регистрирано и получава име - "Френският парадокс".

През десетилетията след това той е изследван, обясняван и дори развенчаван, но остава загадка и до днес - как така начин на хранене, приеман за нездравословен, не води до съответната по-висока заболеваемост и смъртност.

Защо все пак французите хем не се лишават от това, което традиционно обичат и от прословутата си кулинарна култура, хем живеят дълго и в добро здраве?

Отговорът не е изненадващ: Баланс.

Французите са усвоили изкуството да балансират - наслаждават се на вкусна храна, но в умерени количества и с акцент върху качеството. Въпреки това обаче има област, в която все още има какво да научат - тютюнопушенето. Докато в храненето си постигат хармония между удоволствие и здраве, делът на пушачите във Франция остава сравнително висок - близо една трета от пълнолетното население.

В поредицата "Живот до 100" поглеждаме към нации, които са на челните места в класациите за щастие и дълголетие. Разказваме ви как намаляват вредата- балансират, минимизират или компенсират някои вредни навици, вместо да се отказват напълно от тях.

Тук на помощ идват алтернативните бездимни продукти - решение за онези, които не могат или не искат да се откажат напълно. Това са устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари, при които няма горене, дим и пепел и съответно по-малко вредни вещества от традиционните цигари. Подобен преход вече дава резултати в други държави.

Например в Япония, където за десет години тютюнопушенето е намаляло с цели 40% заради употребата на IQOS. А във Великобритания употребата на електронни цигари е последователна държавна политика, успяла за 12 години да намали пушачите наполовина. В последната си кампания Swap to Stop (Замени, за да спреш) правителството осигури безплатно първите електронни цигари за пушачите, които искат за спрат да пушат, като по този начин ги стимулира да намалят тютюнопушенето.

Така както французите са намерили златната среда в храненето - без лишения, но и без прекаляване, те могат да приложат същия подход и към тютюнопушенето. Защото истинският ключ към дълъг и здравословен живот е осъзнатият избор и умението да се намира баланс във всичко.

Осъзнато хранене

Въпреки че Франция може да не е пример за справяне с тютюнопушенето и намаляване на вредата в тази област, тя определено е вдъхновение, когато става дума за хранителни навици.

Двата основни принципа на начина на хранене във Франция са качеството за сметка на количеството и т.нар. осъзнато, или умно хранене.

Пълномасленото мляко, маслото, мазните сирена и богатите десерти са неизменна част от трапезата в страната, но пък там нямат място преработените и бързите храни, преяждането, похапването на снаксове и сладки между храненията и подсладените безалкохолни.

Достъп до масата нямат и телевизията, и телефоните.

За французите храненето е важен социален акт. Снимка: iStock
За французите храненето е важен социален акт.

За французите закуската, обядът и вечерята са свещено време, което се споделя със семейството и близките. Хората се наслаждават на всяка хапка, общувайки помежду си, без да се разсейват с екрани. Така акцентът е върху социалния момент и удоволствието от хубавата храна, но има и бонус - избягва се преяждането.

Когато човек се храни бавно и осъзнато е по-вероятно да спре, когато усети, че се засища, вместо да продължи да се тъпче, фокусирайки се върху сериал или телефона си.

Времето за храненията във Франция е точно обозначено в часовете за закуска, обяд и вечеря, и се спазва. Нито едно от тях не се пропуска, а създаването на подобен режим помага за избягване на постоянното хапване на нещо "малко". Снаксове, чипсове, бисквити и подобни не са част от френския начин на хранене.

Закуската е лека, обядът е най-сериозното ястие за деня, на вечеря не се прекалява.

Обичайно менюто е на няколко степени - с предястие, основно и десерт, може да има и сирене за финал, но порциите са малки, с качествени, пресни, непреработени продукти и по правило сготвени от нулата. Есенцията е, че не се лишаваш от нищо, но и не прекаляваш с нищо.

Пресните плодове, зеленчуците и салатите са неизменни, често се ядат риба и пиле вместо червено месо.

Освен това французите са активни хора и не само обичат да спортуват и тренират, но се движат доста и в ежедневието - придвижват се пеша или с колело.

Затова можем да кажем, че парадокс няма. Но има осъзнат избор и балансиран начин на живот - и за тялото, и за душата.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените