Почти всичко, до което някога се е докоснал Елвис Пресли, се превръща в злато. Това важи и за любимия му сандвич, който вече има култов статут и то не само в Америка.
За кулинарните предпочитания на Краля на рока разказва Бренда Бътлър в книгата си "Гладни ли сте тази вечер?" от 1992 г. Бътлър разговаря с доведения брат на Елвис - Дейвид Стенли, който разказва повече за любимите храни на американската музикална икона.
"И двамата ядяхме сандвичи с банани и фъстъчено масло", обяснява братът на Пресли.
Стенли добавя, че двамата са израснали с тези сандвичи като типична южняшка храна. Сред другите фаворити на Елвис са хотдозите с много пържен лук, пържените пилешки крилца и панирани кисели краставички.
Тук са и месното руло, лимоновият пай с бита сметана и старомодните бисквити с шоколад.
И все пак сандвичите привличат най-много внимание, може би заради необичайната комбинация от банани и фъстъчено масло. Освен това с времето се превръщат в абсолютно любима храна за Пресли, защото те са от малкото ястия, които успяват да заситят все по-нарастващия му апетит.
Простият сандвич от запечени на плоча филии, намазани с фъстъчено масло и гарнирани с банани на кръгчета, е усъвършенстван от личната готвачка на Елвис - Мери Дженкинс.
"Той обичаше храната си истински богата и калорична", обяснява Дженкинс.
Пред "Ню Йорк Таймс" и тя, и Дейвид Стенли посочват, че сандвичът от детството на певеца е само с банани и фъстъчено масло, докато версията на готвачката е далеч по-пищна. Хлябът се е запичал в цели два пакета масло, тоест около 220 грама по американските стандарти.
При този вариант бананите също са изпържени в мазнина и е добавен бекон и малко мармалад.
Количеството фъстъчено масло пък било толкова обилно, че Дженкинс правила сандвича с цял самун хляб, за да успее да натъпче вътре всички съставки. Мениджърът на Елвис - Том Паркър - пък наричал огромния сандвич "гигантска, запушваща артериите измишльотина".
Паркър неведнъж разказва пред медиите, че Пресли бил готов да прелети от Мемфис до друг щат, за да отскочи до любимите си заведения, където приготвят най-вкусно сандвича.
Един от най-добрите варианти бил в Денвър, Колорадо.
Ястието било толкова калорично и затова било невероятно предпочитано от Краля след поредния запой, когато трябвало да утолява глада си. И заради изобилието от въглехидрати, мазнини и калории някои наричат това "сандвича, който уби Елвис".
Извън зависимостите Елвис е имал проблеми със стомаха, високо кръвно и проблеми с черния дроб. Именно мазната калорична храна се е сочела като един от причинителите на болежките на Краля.
Ако Пресли бил много гладен, сандвичът се приготвял от цял самун хляб, цял буркан фъстъчено масло, цял буркан сладко и поне 4-5 банана.
И досега много ресторанти из Америка правят "сандвича на Елвис", макар че това е по-скоро рекламен трик за привличане на клиенти.
The Elvis Sandwich: grilled bacon, banana and peanut butter. Are you in? pic.twitter.com/D09cDlAmho
— Retro Highway (@RetroHighway) June 22, 2024
А ето и рецептата за два засищащи сандвича, но не чак от цял самун хляб:
Необходими съставки:
- 4 филии мек бял хляб тип "тостер"
- 6-7 супени лъжици фъстъчено масло
- 1 голям банан
- 2 супени лъжици конфитюр
- 40-50 грама краве масло
- Няколко парчета бекон
Начин на приготвяне:
Всяка филия се маже обилно с фъстъчено масло, а бананът се реже на кръгчета и се разпределя върху две от филиите. Върху другите две се разпределя конфитюрът и запържените парчета бекон.
Филиите се слепват в два сандвича.
Тиган или плоча се намазняват много добре с кравето масло и сандвичите се запържват от двете страни до покафеняване. Не се притеснявайте, че се получават леко мазни - това е целта и така ги е предпочитал и Елвис.
Линда Томас, която живее известно време с Краля в имението му в Мемфис, твърди, че понякога Пресли обичал бананите и фъстъченото масло да са намачкани. Казвала е и че невинаги в сандвича е имало бекон. Последното потвърждава и Присила Пресли.