Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Зимно, сладко, сгряващо - рецепта за аероконяк

Или добрият стар яйчен ликьор Снимка: iStock
Или добрият стар яйчен ликьор

През 50-те и 60-те години една добре забравена класика изведнъж става хит, при това едновременно в САЩ, в Европа и дори в Източния блок. Рядко конкретна напитка или коктейл успява да предизвика фурор и то от двете страни на Желязната завеса.

На Запад я наричат егног - яйчен коняк, а в България - аероконяк.

Разликите са малки, да не кажем почти никакви. Подправките и допълнителните вкусове често са по-скоро са въпрос на фантазия и лични предпочитания, отколкото на сляпо следване на рецептите.

Защо у нас яйченият коняк се прочува като аероконяк? Версиите са няколко.

Снимка: iStock

Едната е, че названието идва от лекия му, въздушен вкус, а другата - че сладкият послевкус на напитката "изстрелва в небесата" и дава прилив на енергия. Трети твърдят, че яйченият ликьор първоначално е бил запазена привилегия на пътуващите с БГА "Балкан" и се е сервирал само на борда.

Рецептата за яйчения ликьор пък е толкова лесна, че трудно може да остане недостъпна и за обикновените домакинства, за които най-трудната, но не и невъзможна задача е да се сдобият с хубав коняк, за да си приготвят напитката.

Яйченият ликьор би могъл да се приготви и с прясно мляко, и със сметана, или с комбинация от двете. Би могъл да е по-силен и с повече алкохол, както и по-слаб, за да пасне на вкуса на повече хора.

Не на последно място, дори конякът не е абсолютно задължителен и може да се замести с ром или бренди.

Снимка: iStock

Ето и необходимите продукти за две бутилки яйчен ликьор:

  • 6 жълтъка
  • 2 чаши коняк
  • 2 чаши прясно мляко
  • 2 чаши течна сметана
  • ½ чаша захар или пудра захар (може и кафява захар за карамелен привкус)
  • Подправки - щипка сол, канела, ванилия, индийско орехче; по желание - карамфил, джинджифил, звездовиден анасон, какао

Начин на приготвяне:

Жълтъците се разбиват на водна баня със супена лъжица захар до сгъстяване - термичната им обработка гарантира безопасна консумация, а и ще ги направи на въздушен рядък крем.

Охлаждат се и към тях се прибавят млякото, сметаната, останалата захар и подправките и сместа се разбива отново с не много силен миксер. Целта е в нея да се вкара още въздух и съставките да се обединят и хомогенизират.

Не пропускайте солта - тя ще подчертае вкуса на яйчения ликьор и на подправките му.

Накрая към сместа се добавя конякът и се бърка или с миксер на най-слаба степен, или енергично с телена бъркалка. Ликьорът се разпределя в бутилки и се охлажда много добре, преди да бъде сервиран. Сервира се с още канела, настърган шоколад или индийско орехче.

Към яйчения ликьор бихте могли да добавите и малко какао за шоколадов вкус, шоколадов ликьор, а защо не и малко плодов ликьор за характер.

Напитката се съхранява в хладилник или на хладно, тъмно място.

И наздраве!

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените