Тази рецепта изисква търпение.
Със сигурност не е ястие, което се готви бързо и лесно. Но пък резултатът ще ви накара да се чудите защо досега не сте го приготвяли. Или защо не го приготвяте по-често.
В българските тефтери може да се срещне като кромид сарма, в Турция го наричат соган долма - сарми от лук. Произходът със сигурност е от Изтока и по-точно - от Иран. Подобни сарми се приготвят и в Босна, Албания, Украйна и Румъния.
Най-общо това са сарми от лук, но много различни от пълнения лук.
Докато при пълнения лук зеленчукът само се обелва, маха му се капачето и се пълни, тук се подбират по-малки и продълговати глави, разполовяват се и всяко парче се пълни поотделно.
В не много далечното минало домакините не са се занимавали да приготвят кромид сарма отделно като специално ястие.
Вместо това се е правела голяма тенджера с плънка, още една с доматен сос за печенето и са се пълнели всякакви зеленчуци - най-вече домати и чушки, но и лозови и зелеви листа и, разбира се, лук.
Впоследствие сармите от лук се оказват прекалено атрактивни и започват да се готвят и поднасят отделно. При готвенето плънката, богата на подправки, освобождава вкусовете си, лукът се карамелизира и става мек и сладък, а доматеният сос извира и оставя своята следа в ястието.
А каква е самата плънка? Традиционно е от ориз или булгур и смляно овнешко месо.
Лучените сарми по-рядко са постни, защото месото също придава вкус и характер. По нашите ширини на Балканите пък спокойно можем да ги приготвим със свинска кайма или кайма смес, защото е далеч по-близка до предпочитанията ни.
Има и още една изключително важна съставка - сок от нар.
Сокът от нар или сиропът от нар вече се намират в големите хипермаркети, както и в магазинчетата за източни стоки. Сокът е гъст, лепкав и много, ама много сладък и с него трябва да се внимава, за да не превърнем сармите от лук в десерт.
Само че ароматът и послевкусът му са незаменими.
Как да си приготвим сарми от лук?
Ето и необходимите продукти:
- 8-9 малки продълговати глави лук
- 1 чаша бисерен ориз
- 200 грама кайма
- 1 малък морков
- 5-6 скилидки чесън
- Подправки - сол, пипер, червен пипер, връзка магданоз, половин връзка мента, кимион и капка сок от нар
- 100 милилитра доматен сос
- Супена лъжица доматена паста
- Чаена лъжица сос от нар
- 200 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Главите лук се обелват от люспите, разполовяват и се отделят слоевете им. Сърцевината се реже на ситно за плънката.
В дълбок тиган или тенджера в мазнина се запържват наситненият лук, наситненият чесън и морковът на много ситни кубчета. Добавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Прибавя се и каймата и се пържи, докато стане на трохи. Чак след това се слагат подправките и сокът от нар.
Всяка половинка от лук се пълни с лъжица от плънката и се нарежда в намазнената тава за печене.
След това от доматения сок, пюрето, сока от нар и водата се прави сос, с който се заливат лучените сарми. Пекат се под фолио на 150-160 градуса за около 40-50 минути или до извиране на соса.
После се запичат за още 15-20 минути до златист загар.
Лучените сарми са вкусни и леко охладени, но не и напълно студени. Сервират се с кисело мляко, заквасена сметана и нерядко - люти пасти като хариса.