Здравейте, приятели!
Тази седмица съм ви подготвила три лесни рецепти за засищащи салати, с които да разнообразите менюто и да се порадвате на вкусна вечеря, приготвена за броени минути. Първото ми предложение е салата в китайски стил, в която освен вкусно пилешко, има и полезни кълнове.
Зеленчукова салата с пилешко, сусам и кълнове
Продукти:
200 г пилешки гърди
4 моркова
2 тиквички
100 г соеви кълнове
2 с.л. сусам
1 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
Пилешките гърди се нарязват на тънки ивички, потапят се в соевия сос и се овалват в сусама. Пържат се в таган от всички страни, докато покафенеят.
В дълбока купа се смесват нарязаните на тънки пръчици моркови, фино нарязаните с белачка тиквички и соевите кълнове.
Зеленчуците се подправят със сол, зехтин и лимонов сок, и се разбъркват. Накрая към тях се прибавя пилешкото месо.
Други апетитни ястия, които са част от китайската кухня и които ви препоръчвам, са Цветните скариди и Задушеното тофу с гъби.
Второто ми предложение за днес е...
Салата с ориз и сьомга
Продукти:
1 к.ч. дългозърнест ориз
300 г филе от сьомга
1 к.ч. грах
1/2 краставица
2 стръка зелен лук
5 стръка магданоз
3 к.ч. вода
сол
Начин на приготвяне:
Филето от сьомга се пече в намаслена тавичка за около 20 минути при 180 градуса. Оставя се леко да се охлади и се накъсва на парченца.
Оризът се сварява в подсолена вода и малко преди да я поеме цялата, към него се добавя размразеният грах.
В дълбока купа се смесват нарязаният на колелца зелен лук, ситно нарязаният магданоз, нарязаната на кубчета краставица, охладеният ориз с грах и накъсаната на парченца сьомга. Салатата се посолява на вкус и се разбърква много добре.
Ако идеята да си приготвите свежа салата с ориз ви се струва апетитна, опитайте и Оризовата салата със сьомга и краставици. Гарантирам ви, че ще останете приятно изненадани.
И накрая ви предлагам една от любимите ми салати.
Салата с крутони, кълнове и синьо сирене
Продукти:
1/2 глава айсберг
2 домата
1 краставица
4 филии хляб
50 г соеви кълнове
100 г синьо сирене
6 с.л. зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва на кубчета, които се поливат с малко зехтин и се посоляват. Поставят се в тавичка и се пекат на най-високата температура до златисто. Важно е да станат хрупкави. Оставят се леко да се охладят.
Айсбергът се измива и нарязва на едро, а доматите и краставицата - на кубчета. Зеленчуците се поставят в дълбока купа, добавят се соевите кълнове и салатата се овкусява със сол и зехтин.
Поръсва се с нарязаното на кубчета синьо сирене и крутоните.
Салатата с крутони, кълнове и синьо сирене се сервира веднага.
Ако и вие като мен сте привърженици на салатите с крутони, съветвам ви да си приготвите и Зелена салата с риба тон, крутони и авокадо, а също и Зелена салата с крутони, чери домати и кълнове.
Надявам се, че съм била максимално полезна! :)
С пожелание за слънчев и усмихнат уикенд!
Сандра
Само не разбрах, тиквичките обработват ли се топлинно или както са си сурови и настъргани се хапват. Никога не съм опитвал сурови тиквички. Иначе рецептите са изкусителни и ще се тестват задъжително
Когато тиквичките са нарязани на тънки жулиени е достатъчно да се овкусят и могат да се консумират сурови. Много са приятни на вкус , а салата става супер лека и диетична
Скъпа Тейке, то с пръдня боя не става. А и това не е за плюскане по 3 пъти на ден. Всъщност една порция едва ли ще ти струва повече от 2 кутии цигари. Една изневяра на шопската едва ли ще наруши финия ти финансов акорд. На здраве.
Май е взаимствано от съветите в Cosmo - като се скарате с гаджето заведете го на екскурзия до Малдивите... Много важно дето масово читателките имат затруднения да стигнат и до Долна Диканя