Салати с пиле, сьомга и синьо сирене

Здравейте, приятели!

Тази седмица съм ви подготвила три лесни рецепти за засищащи салати, с които да разнообразите менюто и да се порадвате на вкусна вечеря, приготвена за броени минути. Първото ми предложение е салата в китайски стил, в която освен вкусно пилешко, има и полезни кълнове.

Зеленчукова салата с пилешко, сусам  и кълнове

Продукти:

200 г пилешки гърди
4 моркова
2 тиквички
100 г соеви кълнове
2 с.л. сусам
1 с.л. соев сос
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се нарязват на тънки ивички, потапят се в соевия сос и се овалват в сусама. Пържат се в таган от всички страни, докато покафенеят.

В дълбока купа се смесват нарязаните на тънки пръчици моркови, фино нарязаните с белачка тиквички и соевите кълнове.

Зеленчуците се подправят със сол, зехтин и лимонов сок, и се разбъркват. Накрая към тях се прибавя пилешкото месо.

Други апетитни ястия, които са част от китайската кухня и които ви препоръчвам, са Цветните скариди и Задушеното тофу с гъби.

Второто ми предложение за днес е...

Салата с ориз и сьомга

Продукти:

1 к.ч. дългозърнест ориз
300 г филе от сьомга
1 к.ч. грах
1/2 краставица
2 стръка зелен лук
5 стръка магданоз
3 к.ч. вода
сол

Начин на приготвяне:

Филето от сьомга се пече в намаслена тавичка за около 20 минути при 180 градуса. Оставя се леко да се охлади и се накъсва на парченца.

Оризът се сварява в подсолена вода и малко преди да я поеме цялата, към него се добавя размразеният грах.

В дълбока купа се смесват нарязаният на колелца зелен лук, ситно нарязаният магданоз, нарязаната на кубчета краставица, охладеният ориз с грах и накъсаната на парченца сьомга. Салатата се посолява на вкус и се разбърква много добре.

Ако идеята да си приготвите свежа салата с ориз ви се струва апетитна, опитайте и Оризовата салата със сьомга и краставици. Гарантирам ви, че ще останете приятно изненадани.

И накрая ви предлагам една от любимите ми салати.

Салата с крутони, кълнове и синьо сирене

Продукти:

1/2 глава айсберг
2 домата
1 краставица
4 филии хляб
50 г соеви кълнове
100 г синьо сирене
6 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на кубчета, които се поливат с малко зехтин и се посоляват. Поставят се в тавичка и се пекат на най-високата температура до златисто. Важно е да станат хрупкави. Оставят се леко да се охладят.

Айсбергът се измива и нарязва на едро, а доматите и краставицата - на кубчета. Зеленчуците се поставят в дълбока купа, добавят се соевите кълнове и салатата се овкусява със сол и зехтин.

Поръсва се с нарязаното на кубчета синьо сирене и крутоните. 
Салатата с крутони, кълнове и синьо сирене се сервира веднага.

Ако и вие като мен сте привърженици на салатите с крутони, съветвам ви да си приготвите и Зелена салата с риба тон, крутони и авокадо, а също и Зелена салата с крутони, чери домати и кълнове.

Надявам се, че съм била максимално полезна! :)

С пожелание за слънчев и усмихнат уикенд!

Сандра

#1 Блуждаещ читател 26.08.2011 в 11:51:58

Само не разбрах, тиквичките обработват ли се топлинно или както са си сурови и настъргани се хапват. Никога не съм опитвал сурови тиквички. Иначе рецептите са изкусителни и ще се тестват задъжително

#2 MiaWallace 26.08.2011 в 12:10:30

Когато тиквичките са нарязани на тънки жулиени е достатъчно да се овкусят и могат да се консумират сурови. Много са приятни на вкус , а салата става супер лека и диетична

#5 Блуждаещ читател 28.08.2011 в 19:42:27

Скъпа Тейке, то с пръдня боя не става. А и това не е за плюскане по 3 пъти на ден. Всъщност една порция едва ли ще ти струва повече от 2 кутии цигари. Една изневяра на шопската едва ли ще наруши финия ти финансов акорд. На здраве.

#6 Оня Дето Го Трият 28.08.2011 в 20:56:56

Май е взаимствано от съветите в Cosmo - като се скарате с гаджето заведете го на екскурзия до Малдивите... Много важно дето масово читателките имат затруднения да стигнат и до Долна Диканя

Новините

Най-четените