Десерт от ориз? Освен ако не е любимият ни сутляш, ще сме леко скептични.
Тайландците обаче знаят как да превърнат иначе семплия ориз в свеж, плодов десерт с неустоим кокосов дъх.
Дори не можем да го наречем сладкиш, защото не изисква сложни кулинарни техники и боравене с кой знае какво кухненско оборудване. За сметка на това е лек, носи тропически вкусове със себе си, а в същото време можем с лекота да си го приготвим и у дома.
Наричат го лепкав ориз с манго и колкото и модерно да звучи това, десертът всъщност датира някъде от XIV век.
Смята се, че оризът с плодове и особено с манго е бил предпочитан специалитет на представителите на династия Аютая в Тайланд. Аристократите обожавали сладки ястия и комбинирали ориза си с разнообразни плодове, кокосово мляко, маринован бамбук, бананови листа и тръстикова захар.

Основата била една и съща - ориз, задушен на пара до омекване, полят със сладък сос или плодов сок и гарнитура от парченца екзотични плодове. С времето обаче някои комбинации им станали по-любими от други.
Най-апетитното съчетание пък се оказало ориз, леко подсладено кокосово мляко и прясно манго. Десертът е едновременно засищащ заради ориза, кремообразен от кокосовото мляко и леко кисело-сладък от мангото. Щипка сол или поръска от сусамови семена на свой ред му придава и едва доловима солена нотка.
В някои рецепти се среща и малко лют червен пипер или чили на върха на ножа, което да донесе характер на сладкото изкушение.
••• И от Изтока - към Запада с торта "Медовик". Нейната история и рецепта - тук:
А и в династията Аютая смятали, че мангото с лепкав ориз има чудодейно влияние върху организма.
Десертът не е висококалоричен и не оставя чувство за тежест в стомаха както например разточителните ориенталски сладкиши. Има ободряващо действие заради кокосовото мляко и мангото и е пълен с витамини и фибри. Подходящ е и за капризните стомаси на високата аристокрация.
Не на последно място, лепкавият ориз с манго е лесен, та чак елементарен.
В Тайланд, а и в Лаос, Камбоджа и Виетнам, той се предлага и като улична храна, продавана в пластмасова купичка или бананово листо, и като деликатес в ресторантите със сложни украси и ориз, оцветен с растителни бои, за да е по-атрактивен.
Както повечето ястия в тайландската кухня, и десертът не преминава през силна термична обработка и разчита на това пресните съставки да освободят автентичните си вкусове.

Ето и необходимите продукти за 4 порции:
- 2 чаши вода
- Чаша и половина бял ориз
- 2 чаши неподсладено кокосово мляко
- 1 чаша захар
- 3 зрели мангота
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка нишесте
- 1 чаена лъжичка сусамово семе

Начин на приготвяне:
В тенджера изсипваме ориза и водата и оставяме да заври. След това намаляваме котлона на минимална степен, покриваме тенджерата с чиста кърпа, слагаме капака и оставяме за около 15-20 минути.
През това време на друг котлон на средна степен в по-малка тенджера чаша от кокосовото мляко се смесва със захарта и половин чаена лъжичка сол. Сместа завира, отстранява се веднага и се смесва добре с ориза.
В същата по-малка тенджерка се изсипва другата чаша кокосово мляко и се прибавя лъжица захар, другата половин чаена лъжичка сол и нишестето. Разбърква се до получаване на гладък гъст сос. Мангото се бели, разполовява и реже на тънки филийки.
Десертът се сглобява - на дъното на купа или дълбока чиния се сипва от ориза, покрива се с резени манго, залива се с кокосовия сос и се поръсва с мъничко сусамово семе.
Консумира се веднага, макар че е вкусен и напълно охладен.