Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сочен мармалад и още 4 рецепти с изостанало вино

Грехота е да изхвърляме хубаво вино Снимка: iStock
Грехота е да изхвърляме хубаво вино

Януари за някои е месец на въздържание и отказ от алкохола. За други поредицата от имени дни дава поводи за хубава наздравица с хубаво вино. Да не забравяме и че зад ъгъла вече са Трифон Зарезан и западният му колега - Свети Валентин.

Лошото е, че от почерпката обикновено накрая остават чаша-две, които най-често заминават в мивката. Което пък е грехота, особено ако виното е избрано с внимание и любов.

Затова ето няколко идеи какво да направим с изостаналото вино:

  • Мармалад
Снимка: iStock

С тази рецепта можем да си приготвим или сочен мармалад с цели плодчета, или гладко желе. 2-3 чаши изостанало червено вино се смесват с половин чаша свеж лимонов или портокалов сок (може и от мандарини) и се оставят за известно време настрани.

Междувременно в тенджера с много малко вода се готвят 600 грама плодове по избор и чаша захар, като можем да използваме горски плодове, сливи на дребни кубчета или грозде, а може и замразен микс.

Разбъркват се, докато омекнат, и се подправят с канела, карамфил, индийско орехче и/или настърганата кора от лимона или портокала. След това към плодовете се прибавя и виното с лимоновия сок и отново се разбърква. Целта е да получим гъсто сладко, което още горещо сипваме в бурканчета и обръщаме на капачка, за да се запечата.

Ако искаме гладко желе, пасираме сместа и повтаряме процедурата със сипването в бурканчета.

  • Неустоима марината за пържоли
Снимка: iStock

От две чаши червено или бяло вино може да се получи и бърз оцет, който да се използва за мариноване на по-големи парчета месо като големи вратни пържоли или телешки стекове.

Виното се смесва с половин чаша готов оцет - винен или ябълков, и се оставя на топло за 2-3 денонощия в стъклен съд с капачка. Сместа трябва да е кисела, но не чак толкова кисела, колкото стандартния оцет.

След това я смесваме със сос Уорчестър и дижонска горчица, като можем да прибавим и лук, чесън и подправки на вкус като розмарин, босилек, майорана, магданоз и други. Накисваме парчетата месо в маринатата и ги оставяме за поне няколко часа, но най-добре за цяла нощ на хладно място.

Киселинността на маринатата ще направи дори и по-жилаво месо вълшебно крехко и апетитно.

Маринатата от бяло вино пък може да се използва и за риби, скариди и морски дарове.

  • Поширани плодове
Снимка: iStock

Тук можем да се развихрим и да използваме микс от вината, които са изостанали - червено, бяло и розе. Смесваме ги в една дълбока тенджера, като ако сместа е твърде малко, доливаме с топла вода. Прибавяме и чаша захар, може и кафява.

Белим по-дребни круши и ябълки, пускаме ги в тенджерата и оставяме течността да заври, но не и да кипи бурно. След това намаляваме котлона на минимум и оставяме плодовете да къкрят около час.

Вадим ги внимателно и ги охлаждаме на решетка или кухненска хартия.

Сервираме пошираните плодове с шоколад, сметана, сладолед или парче сладкиш. Любителите на този десерт пък го предпочитат само с малко подправки като индийско орехче, канела и карамфил.

Заради алкохола в тях пошираните плодове могат да се съхраняват до няколко дена в хладилник, без да омекнат.

---

Десерт в чаша за минути? Да, рецептата е тук:

----

  • Паста със сос от червено вино
Снимка: iStock

Хората около масата може би ще се зачудят каква е тази виолетова паста с привкус на нещо познато и любимо. Но това не е единствената причина да приготвим паста с червено вино - тя е и лесна и е необходима само една чаша изостанало хубаво червено вино.

То се изсипва в тенджера и към него се добавя достатъчно вода, за да се сготви паста по избор - спагети, талиатели или по-дребен вид като пенне.

Пастата се готви до ал денте, като междувременно на съседния котлон разтопяваме кубче масло и към него прибавяме чаша пармезан, черпак вода и вино от варенето на пастата и няколко скилидки чесън на много ситно. Бъркаме енергично до получаването на гладка емулсия.

В нея изсипваме пастата и отново разбъркваме, за да се обединят всички вкусове. Сервираме веднага с още малко пармезан отгоре и зелени подправки на вкус.

Тази паста може да се приготви и с бяло вино или розе, но няма да придобие същия красив виолетов цвят.

---

Имате изостанал лук? Не си и помисляйте да го хвърляте, а направете интересни сарми от лук:

---

  • Кейк с червено вино
Снимка: iStock

Почти всяко домакинство има своя рецепта за шоколадов кейк, с която да си приготви бърз и вкусен десерт. Най-базовата рецепта е с яйца, брашно, кисело мляко, сода, захар и какао, като в тази смес или подобна на нея можем да прибавим и чаша червено вино.

Виното ще придаде специфичен плодово-ядков привкус на кейка, а освен това ще засили и цвета му и ще направи вътрешността на десерта по-сочна.

За още повече разкош в кейка бихме могли да сложим шоколадови капки, парченца шоколад или сушени плодове и ядки, както и да направим глазура. По-мързеливият вариант е да измажем сладкиша с течен шоколад, стига да не е прекалено сладък.

Накрая сервираме с чаша червено вино, а за малките - детско шампанско.

---

Сочен японски чийзкейк у дома - мисията възможна с тази рецепта:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените