Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тирамису бисквитки - лесен и изкусителен прочит на класиката

Да разчупим малко десерта Снимка: iStock
Да разчупим малко десерта

Нищо не може да бъде по-вълшебно от тирамису. Може би единствено двойна порция тирамису.

Макар и официално да датира от средата на миналия век, този десерт е любима италианска класика. Това значи, че по принцип всякакви иновации като тирамису с кисело мляко, с крема сирене, банани, хляб или каквото и да било различно от бишкоти, маскарпоне, кафе и ликьор/ром/"Марсала" са немислими.

Но тъй като не сме в Италия, можем все пак тихо да си опечем нещо малко по-различно, но с категоричен акцент от традиционния десерт- тирамису бисквити.

Те съчетават сиропирания сладкиш с класическите американски бисквити.

Тези сладки са лесни за правене, съдържат характерните за тирамису вкусове като кафе, какао и маскарпоне, и са също толкова неустоими като италианския десерт. Стават приятно меки в средата и хрупкави отвън, а той като маскарпонето е част от глазурата, може дори да се пропусне. В този случай бисквитите се правят с напълно базови съставки.

Страшно вкусни са и дават приятен и разнообразен прочит на любимото тирамису.

Необходими съставки:

За бисквитите

  • 110 г масло
  • 100 г захар
  • 100 г кафява захар
  • 1 яйце
  • 230 г брашно
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. разтворимо кафе - еспресо на прах, гранулирано или дори смляно кафе
  • Шипка сол

За глазурата

  • 180 г маскарпоне
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 90 г пудра захар
  • 120 г сметана
  • 20 г мед
  • 1 с.л. какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в микровълнова фурна или в малка тенджера на котлона. Оставете го да се охлади до стайна температура. След това добавете и двата вида захар и разбъркайте. Следват яйцето и ванилията, които също трябва да се смесят добре с останалите съставки.

В отделна купа сипете и разбъркайте сухите съставки - брашното, бакпулвера, кафето и солта. След като се смесят прибавете към маслото и омесете всичко.

От сместа оформете 12 топки, сложете ги върху хартия за печене, и ги оставете в хладилника да се стегнат за около половин час.

Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете бисквитите на две порции по 6, отново върху хартия за печене. Пекат се за около 10-тина минути. Оставете ги да се охладят.

С миксер разбийте добре маскарпонето, ванилията, пудрата захар, меда и сметаната - докато се образуват връхчета.

Нанесете крема върху бисквитите - може и да шприцовате, но може и да го намажете.

Накрая поръсете с какао.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените