Тези ябълки се правят толкова лесно, а са невероятно красиви. На водна баня в огнеупорна купа разтапяме два шоколада според вкуса ни – тъмен, млечен или бял шоколад, с една супена лъжица масло или кокосово масло. Когато шоколадът се разтопи напълно, потапяме наполовина ябълкови резени и, ако искаме, овалваме в ядки, захарни пръчици или кокосови стърготини.
Снимка: iStock
Обърнат ябълков кейк
Продуктите за този кейк – няколко ябълки и малко налични неща от шкафа и хладилника. 2-3 ябълки се режат на не много тънки резени. В тиган с незалепващо покритие се разтапят две супени лъжици масло и две супени лъжици захар и ябълките се запържват в сместа, след което се подреждат на дъното на тавата за печене.
Отгоре се изсипва кексово тесто от две чаши брашно, чаша захар, половин чаша мляко, две яйца, пакетче ванилия и пакетче бакпулвер. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до златист загар, обръща се и се оставя да се охлади преди сервиране. Кейкът може да се залее с мед или карамел.
Снимка: iStock
Мини ябълкови пайове
За удобство използваме готово бутер тесто, което оставяме на стайна температура, за да се отпусне. През това време в дълбок тиган слагаме супена лъжица масло и изсипваме 2-3 ябълки, нарязани на малки кубчета. След като леко покафенеят, изсипваме половин чаша мед, половин чаша кафява захар и малко канела.
Бъркаме, докато сместа стане гъста и лепкава. Тестото режем на правоъгълници, всеки от тях пълним с около супена лъжица от ябълките и прегъваме, като залепваме с малко хладка вода. Правим разрези, за да се изпарява течността, и печем на 180 градуса до покафеняване.
Снимка: iStock
Ябълки с карамел
Лесни, бързи, сладки и апетитни. Две големи или три малки ябълки се разполовяват, изчистват и, ако са по-дебели корите им, се белят. Подреждат се в тава и се наръсват със супена лъжица кафява захар и супена лъжица канела. Запичаме за 15-20 минути, след което в ябълките поставяме по лъжица карамел или по един карамелен бонбон.
Отново запичаме за 10-15 минути и сервираме ябълките, поръсени с орехи и гарнирани с топка ванилов сладолед.
Снимка: iStock
Ябълков коблер
Три ябълки се режат на не много тънки резени и се овалват в половин чаша захар, половин чаша брашно и сока на един лимон. Оставят се настрана и се приготвя бисквитено ронливо тесто от две чаши брашно, чаша прясно мляко, чаша захар, бакпулвер и 10 супени лъжици масло.
Тестото трябва да е леко и да се рони лесно. В тава се подреждат ябълките, наръсват се с тестото и се пече на 170 градуса до покафеняване.
Снимка: iStock
Ябълкови мъфини
Малки, симпатични и подходящи и за обяда в офиса. Две средни ябълки се белят, почистват и стържат на едро ренде. Отцеждат се и се смесват с две яйца, чаша брашно, чаша захар, бакпулвер, малко стафиди, канела, орехи и олио. Замесва се тесто, което трябва да е малко по-рядко от кексово.
Изсипва се в намаслени форми за мъфини и се пече в добре загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Мъфините могат да се гарнират с бита сметана, сладолед или течен шоколад.
Снимка: iStock
Овесени бисквити
Тези бисквити са здравословна алтернатива на сладкишите в шарени опаковки. За тях са ни необходими две ябълки – обелени и нарязани на ситно, чаша кафява захар, чаша и половина овесени ядки, половин чаша масло и половин чаша брашно по избор. Омесва се меко тесто и се оформя със супена лъжица на бисквити.
Пекат се на около 170 градуса до покафеняване и се оставят да се охладят много добре, преди да ги похапнем. В тестото може да се добавят стафиди, канела, орехи, ядки. Брашното пък може да е пшенично, кокосово или бадемово.
Сезонът на ябълките е! От всяка сергия надничат червени, зелени и пъстри ябълки, които само чакат да посегнем към тях.
А посегнем ли - възможностите за десерти с ябълки са безкрайни. И най-хубавото е, че повечето сладкиши с ябълки се получават вълшебно и с наличните в шкафа съставки.
С други думи - няма нужда от сложни сладки творения, които изискват часове въртене в кухнята.
7 пищни есенни десерта с ябълки можете да видите горе в галерията.
Мануела е отговорен редактор "Лайфстайл". Филолог по образование, "граматически нацист" по призвание и бивш мениджър по онлайн продажби по незнайни дори и от нея причини. Пише за нови технологии, джаджи, автомобили, ретро превозни средства, звезди, любимата ѝ родна Стара Загора и каквото друго ѝ грабне погледа. В свободното си време се интересува от хубаво (по възможност добре охладено) вино, интересни книги, настолни игри.
Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.