Домашен сладолед! С топлото време тези две думи предизвикват обилно слюноотделяне, но в същото време и редица дилеми. Мнозина смятат, че да си направиш сладолед вкъщи е трудоемко, ако нямаш специализирана машина за целта. Други се притесняват, че като направят една голяма доза и преяждането им е в кърпа вързано - нещо, което не е добре нито за стомаха, нито за фигурата.
Всъщност домашният сладолед не изисква чак толкова усилия. Да, не става за минути, но за повечето вкусотии - сладки или солени - важи същото.
Колкото до опасенията от подут стомах, нека ви споделим тайната на едни от майсторите на сладолед, а именно италианците. Техният съвет е сладоледът никога да не се консумира като десерт и винаги - като отделно ястие.
Така не приемате допълнителни калории след и без това разточителен обяд или вечеря и се наслаждавате по-пълноценно на вкуса на сладоледа. И тъй като ваниловият сладолед само по себе си ни е леко скучен, непрекъснато търсим с какво да го разнообразим и да го направим наистина различен и неустоим.
Но първо - как да си направим основата, върху която ще експериментираме?
Решаваме да се доверим на симпатичния Джейми Оливър, според когото за около шест порции са ни необходими 300 милилитра пълномаслено прясно мляко, 300 милилитра бита сметана, между 100 и 160 грама захар (Джейми препоръчва кафява захар заради леко карамеления ѝ вкус), 4 жълтъка и една шушулка ванилия. Последното можете да заместите с екстракт или прахче, но автентичният вкус е най-приятен.
Започвате именно с шушулката ванилия, която разполовявате, изваждате сърцевината и слагате в дълбок съд на котлона заедно с млякото и сметаната, изчаквате да заври, след което оставяте на по-ниска температура за около 20 минути. Отделно в голяма купа разбивате жълтъците със захарта, докато станат пухкави. След това затопляте до завиране отново млечната смес и внимателно изсипвате при жълтъците и захарта, като бъркате много силно.
Трябва да се убедите, че всички съставки са се смесили изключително добре. След това изсипвате сместа в съда, в който ще я охлаждате. Пъхате в камерата, като не забравяте от време на време да вадите сладоледа и да разбърквате - това е най-пипкавата, но и най-важна част от приготвянето, за да не стане сладоледът на кристалчета.
Сладоледът и така е невероятно вкусен, но с малко експериментаторски дух и настроение можете да го превърнете в охладен шедьовър със собствен почерк. Със солен карамел например...
Колкото и да се променят кулинарните вкусове, доста хора настръхват при идеята да смесват сладко и солено. Соленият карамел обаче се разбира страхотно с ваниловия вкус в сладкия сладолед и го кара да изпъкне още по-ясно.
Карамелени заливки се продават и готови в удобни пластмасови опаковки, само че, както казахме, домашният вкус е незаменим. Вече имате готов сладолед, така че остава карамелът, който пък отнема около 20 минути.
Трябват ви 200 грама захар на кристали, 100 милилитра пълномаслена сметана, 50 грама масло и около 100 грама сол. Захарта и сметаната се загряват на средна температура в малка тенджера с дълбоко дъно и се бъркат енергично, за да не се получат бучки.
В момента, в който сиропът потъмнее, изсипете маслото и не се плашете, че сместа започва да бълбука. Дръжте на котлона, докато карамелът придобие гъстотата, която предпочитате, след което свалете от котлона и добавете смело от солта. Охладете соса, разпределете сладоледа по купички и го залейте щедро с карамела. Ядките са по желание.
А защо не пробвате сладолед с бонбони?
Това може и да не е най-диетичното ни предложение, но за сметка на това ще превърне останалите бонбони по шкафовете в кулинарно изкушение. Във всеки дом има поне една такава кутия и пакет - шоколадови бонбони, купени по незнайно какъв повод, ментовите бонбони, които давате на детето за запушен нос и болно гърло, виолетки, които... които дори и не знаете как са се озовали у вас.
За да ги претворите в нещо вкусно, съберете ги и ги превърнете в перфектната добавка за ваниловия сладолед. Шоколадовите, желираните и всички меки бонбони се режат на ситни парченца с остър нож. Твърдите бонбони като виолетки, карамелени бонбони и други се слагат в плик и се натрошават с дръжката на нож. Колкото по-голямо разнообразие от вкусове - толкова по-интересен ще е крайният резултат.
След като бонбоните са нарязани и натрошени, остава ви само да ги смесите със сладоледа като внимавате да не го превърнете в каша. Ако е необходимо - охладете го още малко след прибавянето на бонбоните и тогава сервирайте. А можете да опитате и...
Сладолед с мед, но не по начина, по който го познаваме.
Медът е популярна и харесвана добавка към сладолед или охладено кисело мляко, така че с тази комбинация трудно ще изненадате някого. Пчелният мед обаче е доста благодатен за експерименти и с лекота се превръща в топинг с необичаен вкус, за който със сигурност ще получите редица въпроси какво точно сте прибавили и как сте го постигнали.
За целта можете да смесите меда с билки и подправки по ваш вкус. На комбинацията мед-и-сладолед подхождат зелени билки като розмарин, босилек и мента, които да накълцате на ситно и да разбъркате с меда. За по-богат вкус можете да затоплите меда и билките на слаб котлон или в микровълновата, за да разгърнат всичките си аромати.
След това схемата е същата като със соления карамел - охлаждате и заливате ваниловия сладолед.
Удоволствието ще е пълно, ако сипете сладоледа в красиви купички и използвате за консумиране от онези специални десертни лъжички с дълги дръжки. Насладата е гарантирана, а домашният сладолед вече далеч не звучи трудно и непостижимо, нали?