Клишето колко е важно да се храним здравословно е втръснало на всички, но все пак има причина то да се повтаря отново и отново.
Хранителните вещества, които приемаме, са основен фактор за здравето и състоянието на организма.
Колкото по-богата и балансирана е диетата ни, толкова по-добре се чувстваме и ние.
На теория звучи страхотно, но на практика далеч не винаги е толкова лесно за изпълнение.
Случва се на човек да му се хапва нещо не особено полезно, а и целият баланс от витамини и минерали, правила и съвети често е сложен за поддържане.
Това важи в особена степен за закуската - уж най-важното хранене за деня, а често най-бедна откъм нутриенти.
Ето 5 идеи как да направим малки промени в закуската с храни, които са в особена помощ на имунната система и здравето на организма, но без да променяме особено режима си:
Плодове

Цитрусите са един от най-богатите източници на витамин С, а и са изключително вкусни и свежи. Сред плодовете с най-много витамин С са лимоните и портокалите, а също и кивито. Ако добавим само един пресен плод киви или половин портокал към овесените ядки, палачинките или протеиновото барче, ще си набавим сериозна част от дневната доза аскорбинова киселина.
Самите овесени ядки с мляко също са особено добър старт на деня. Киселото мляко е оптимален избор - то съдържа бактерии, които помагат на чревната флора, която пък има голяма роля в поддържането на имунитета.
Чай

Чаша чай със закуската има редица ползи. Билковият - или дори плодов чай, хидратира. Добър избор е също зеленият чай, който е известен с това, че стимулира имунитета, подпомага метаболизма и има мощни антиоксидантни свойства.
Към чая може да се добави и парченце джинджифил, който също има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Джинджифилът помага и на храносмилането и дори облекчава болки в гърлото.
Мед

Той, както знаем, е суперхрана, с антибактериални, имуномоделиращи и противовъзпалителни свойства. Но сериозна част от полезните му качества се губят при нагряване на висока температура, затова и не е препоръчително да се слага във врял чай.
Вместо това може да се използва като подсладител - за овесени ядки или зърнена закуска, за палачинки или просто върху филийка хляб.
Куркума

Наричат я и златната подправка, и не само заради яркия ѝ цвят. Тя е част от източната медицина от векове, а приложенията ѝ са безбройни - помага за имунитета, при простуди, срещу депресивни състояния и тревожност, за кожни заболявания и рани, за облекчаване на ставни и артритни болки.
В закуската куркумата може да бъде част от смути, което само по себе си може да се превърне във витаминна бомба за старта на деня - например смути с банан, морков, куркума, джинджифил и лимон. Или напитка със спанак, ананас, мляко, ленено семе и куркума.
Варено яйце

Неслучайно яйцата са традиционна част от закуската. Освен че съдържат витамини от В групата, цинк, омега-3 мастни киселини, те засищат и са страхотен източник на протеини.
Протеините - освен останалите им жизненоважни за организма функции - имат съществена роля и за по-добрата работа на имунната система.