Здравейте,
Ципурата, както знаем, е изключително вкусна риба.
А с тази рецепта просто няма кой да й устои.
Начин на приготвяне
Пригответе бульон, като нарежете всички продукти на едро и варите 20 минути на средно силен огън. Овкусете с малко сол.
Измийте добре рибата и я подсушете. С остър нож направете напречни разрези от двете страни.
Посолете и поръсете с черен пипер от всички страни.
Пригответе пастата за овкусяване на рибата. Използвайте сварените праз и лук от бульона и ги пасирайте в блендер заедно с лимонова кора, сока от 1-2 лимон, 50-60 мл зехтин, сол и черен пипер.
С получената смес намажете добре рибата отвън, като втривате добре с пръсти в разрезите.
Сложете 1 -2 лъжички от сместа и вътре в рибата.
Сложете по 1 резен лимон и подредете върху намаслена хартия за печене.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 25-30 минути.
Нарежете на ситно зеленчуците за ризотото и ги запържете за около минута в 3 с.л. зехтин.
Добавете ориза, налейте още зехтин и пържете 3-4 минути. Налейте малко от бульона и разбъркайте.
Бъркайте често и наливайте по малко от бульона. Добавете граха и варете до готовност на ориза.
Накрая добавете маслото и нарязаната на ленти мента.
Оставете на изключен котлон да попие изцяло бульона.
Поднесете рибата с порция ризото, лимон и още малко прясна мента.
Добър апетит.
Бичи, че тя рибата да не я пращаш на конкурс мисфиш и да не се фотографираш с нея!? Грозна й била мутрата... Горката риба, ми тя умряла, бе...
Като е грозна ципурата, тогава лаврак. Хем е убавец, хем и по-вкусен.
А озъбени розови пастърви обичате ли? Такива много харесах в охридска кръчма, от тяхното езеро.