Пилешката супа има специално място в сърцето на почти всеки. Тя е институция в домашната кулинария, далеч надхвърляща, както се казва, сбора от съставките си.
Това ястие е символ на домашен уют и топла грижа и ароматът му е достатъчен да ни върне в детството и спомените за есенни настинки и бабино лечение, задължително включващо топла завивка и пилешка супа.
Доколко тази храна има действителни лечебни свойства е спорно - според едни самото усещане за уют и грижа дава пласебо ефект, според други всяка топла течност подпомага борбата с вирусите, а трети изброяват полезните свойства на съставките ѝ.
Всички обичаме терапията с тази храна за душата - независимо дали подсмърчаме, или просто искаме да се сгреем.
Това ястие е почитан домашен лек по цял свят и едва ли има култура без собствена супа от пиле. Тук предлагаме няколко варианта от различни части на планетата, които да опитате за вдъхновение или разнообразие следващия път, когато изпитате потребност от усещането, което носи пилешката супа.
Полша
"Росол с куре" е полският вариант. Супата е бистра, с фиде, и е сред най-традиционните рецепти за супа в страната. Обикновено се приготвя от месо с кост и в нея може да се сложат различни кореноплодни. Конкретната семейна рецепта се предава през поколенията.
Поднася се като предястие, често като част от празнична трапеза или за специални събития и се поръсва обилно с магданоз.
Основните ѝ съставки са пиле с кост - бутчета, фенер или цяло пиле, фиде, лук, моркови, целина - може и корен, дафинов лист и магданоз. Може да се добави пащърнак, праз и зеле, а ако в бульона се добави и телешки кокал и лъжица ябълков оцет - още по-добре.
Характерното за супата е, че фидето се готви отделно и към бульона не се добавя никакъв сгъстител с нишесте. Приготвянето е лесно - всички съставки без фидето се оставят да къкрят на бавен огън за около 2 часа. Зеленчуците не е нужно да се режат на ситно, а само да се обелят и най-много - разполовят. Периодично от повърхността се отделя изплувалата пяна.
Фидето се вари отделно. Когато супата е готова, в дъното на купа се слага фиде, от тенджерата се вземат морков и част от пилето, нарязват се и се добавят. Накрая всичко се залива с бульон и магданоз.
Португалия
Тукашният вариант е "каня де галина". Супата има различни вариации в отделните региони на Португалия. Тук по-характерното е присъствието на мента в рецептата.
За тази супа са нужни 500 г пилешки гърди, 1-2 глави лук, 2 моркова, 1 картоф, 3 скилидки чесън, дафинов лист, мащерка, а за сгъстяване - отново шепа фиде или дребна паста като орзо, но може да се ползва и ориз.
За супата първо се запържва пилето, а после и нарязаните на ситно лук и чесън. Месото от гърдите се оставя за поври с мащерката и дафиновия лист, след което се реже на дребно. Добавят се нарязаните на кубчета моркови и картоф, както и пастата. Когато супата е готова, се добавят и листа прясна мента.
Колумбия
Супата аджиако е едно от националните ястия на страната и съдържа пиле, картофи и царевица. Навремето се е смятало за бедняшка храна заради картофите, които за тези рецепта трябва да са три вида.
У нас е трудно да се открият три вида картофи от тази част на света, но може да се ползва един или пък няколко според наличните на пазара - например жълти и червени. Друга задължителна съставка - билката гуаскас, може да бъде заменена със сушен риган.
Супата се прави от 2-3 парчета пилешки гърди, които се варят с нарязан на няколко парчета кочан прясна царевица, 2 кубчета пилешки бульон, 2 скилидки чесън, връзка зелен лук и шепа кориандър (или магданоз). След като пилето е готово, се вади, за да се досготви царевицата. Добавят се нарязаните на ситно около 7-8 картофа и 1 с.л. риган, вади се зеленият лук, а когато всичко е готово, се връща нарязаното пиле.
Поднася се със сметана и каперси.
Тайланд
Том ка гай е изключително популярна супа от Тайланд. Името ѝ означава супа с пиле и галангал. Тук отново част от съставките може да са по-трудни за намиране - като галангала например, и могат да бъдат заместени.
За ястието са нужни 500 г пилешки гърди, 2 глави лук, 2 скилидки чесън чесън, 200 г гъби шийтаке (печурки), 400 мл кокосово мляко, няколко см от корен галангал (джинджифил), 7 листа кафир лайм, 1-2 стръка лимонова трева, лъжица червена къри паста (или къри), малко кафява захар, чаена лъжица кориандър на прах, 2-3 лъжици рибен сос, лайм, 4-5 чери домата.
Пилешките гърди се варят, а когато са готови, в бульона се изсипва всичко останало без гъбите, рибения сос, доматите и лайма. След като поврят, сместа се прецежда или почиства от листата, корена джинджифил и лимоновата трева, и се добавят нарязаните пиле и гъби, както и рибеният сос.
Когато супата е готова, се добавят чери доматите и сока от лайма.
Мароко
В основата на подобна супа, наричана харира, са доматите, лещата, нахута, подправките и някакъв вид месо - в случая пилешко. Тя е особено популярна по време на Рамадан и има безкрайни вариации.
Според една от тях в тенджера се запържват около 250 гр нарязано на парчета пилешко. След като покафенее, се добавят 5-6 меки домата - настъргани и без люспите, шепа нахут от консерва, нарязана глава лук, нарязан стрък целина, шепа накълцани магданоз и кориандър, лъжица настърган джинджифил, черен пипер, сол и по една чаена лъжица канела и куркума, вода.
След като поврят за около 20-30 минути, се добавя и шепа сварена леща от консерва, 2-3 лъжици доматено пюре, а след още 20-тина минути готвене - и шепа ориз.
Супата може да се сгъсти допълнително с малко брашно и вода, докато е още на котлона.