Зимата е хубав сезон, особено когато се прибереш у дома на топло и уютно и се сгрееш с нещо, което да те накара да се усмихнеш.
Като богата, гореща, домашна супа. Супа топчета например.
Това е истинска носталгична и вечна класика. Която можем да разнообразим с гръцкия вариант на купа топчета - юварлакия (или гюварлакя).
Разликите с българския вариант не са съществени, но достатъчни, за да имаме усещането за нещо хем познато, хем ново.
Основната от тях е добавянето на традиционния за Гърция сос авголемоно, или яйца и лимон.
Гръцката супа обичайно се прави от телешка кайма и обичайно в нея се слага и копър, а може и мента.
Както и нашата супа топчета е лесна за приготвяне и става бързо - отнема по-малко от час. Резултатът обаче е гъсто, изкусително ястие с кремообразен, богат бульон, а авголемоното придава характерен и леко пикантен вкус.
Необходими съставки:
За супата
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 500 г телешка кайма
- 150 г ориз
- Няколко стръка копър
- Няколко листа мента
- 2 дафинови листа
- 2 кубчета зеленчуков бульон
- Зехтин
За соса авголемоно
- 2 яйца
- Сокът от 2 лимона
- 1 с.л. копър
- 1 ч.л. царевично нишесте
Начин на приготвяне:
В блендер нарежете лука, чесъна и 2 лъжици вода. Смелете на ситно, а след това сложете сместа в кърпа и изстискайте добре цялата вода от нея.
Преместете я в купа и добавете там каймата, ориза, и накълцаните на ситно копър и мента. Подправете със сол, чер пипер и зехтин и омесете добре.
Оформете кюфтенца с големината на орех.
В тенджера сложете литър и половина вода, дафиновия лист, кубчетата бульон. След като водата заври, добавете кюфтенцата и ги оставете да къкрят на бавен огън за 30-тина минути.
Докато кюфтетата се сготвят направете соса авголемоно. В купа разбийте добре яйцата, нишестето, лимоновия сок и копъра.
Накрая застройте супата със соса. За да не се пресече, първо добавете постепенно един черпак от супата към соса, като разбърквате постоянно. След това добавете още от течността и пак разбърквайте.
Изсипете бавно соса към супата, разбъркайте и дръпнете ястието от огъня.