Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да направим зимата уютна с гръцка супа топчета със сос авголемоно

Вариантът на южните ни съседи на любимата класика Снимка: iStock
Вариантът на южните ни съседи на любимата класика

Зимата е хубав сезон, особено когато се прибереш у дома на топло и уютно и се сгрееш с нещо, което да те накара да се усмихнеш.

Като богата, гореща, домашна супа. Супа топчета например.

Това е истинска носталгична и вечна класика. Която можем да разнообразим с гръцкия вариант на купа топчета - юварлакия (или гюварлакя).

Разликите с българския вариант не са съществени, но достатъчни, за да имаме усещането за нещо хем познато, хем ново.

Основната от тях е добавянето на традиционния за Гърция сос авголемоно, или яйца и лимон.

Гръцката супа обичайно се прави от телешка кайма и обичайно в нея се слага и копър, а може и мента.

Авголемоното прави супата различна. Снимка: iStock
Авголемоното прави супата различна.

Както и нашата супа топчета е лесна за приготвяне и става бързо - отнема по-малко от час. Резултатът обаче е гъсто, изкусително ястие с кремообразен, богат бульон, а авголемоното придава характерен и леко пикантен вкус.

Необходими съставки:

За супата

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 500 г телешка кайма
  • 150 г ориз
  • Няколко стръка копър
  • Няколко листа мента
  • 2 дафинови листа
  • 2 кубчета зеленчуков бульон
  • Зехтин

За соса авголемоно

  • 2 яйца
  • Сокът от 2 лимона
  • 1 с.л. копър
  • 1 ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

В блендер нарежете лука, чесъна и 2 лъжици вода. Смелете на ситно, а след това сложете сместа в кърпа и изстискайте добре цялата вода от нея.

Преместете я в купа и добавете там каймата, ориза, и накълцаните на ситно копър и мента. Подправете със сол, чер пипер и зехтин и омесете добре.

Оформете кюфтенца с големината на орех.

В тенджера сложете литър и половина вода, дафиновия лист, кубчетата бульон. След като водата заври, добавете кюфтенцата и ги оставете да къкрят на бавен огън за 30-тина минути.

Докато кюфтетата се сготвят направете соса авголемоно. В купа разбийте добре яйцата, нишестето, лимоновия сок и копъра.

Накрая застройте супата със соса. За да не се пресече, първо добавете постепенно един черпак от супата към соса, като разбърквате постоянно. След това добавете още от течността и пак разбърквайте.

Изсипете бавно соса към супата, разбъркайте и дръпнете ястието от огъня.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените