Коледните и новогодишните празници са една от малкото възможности да прекараме от една страна повече време със семейството и близките си, а от друга да развихрим в кухнята на спокойствие.
Според традициите например на новогодишната трапеза трябва да има определен брой и вид ястия- месо, жито, мед, орехи, новогодишна баница и т.н.
В галерията горе, може да намерите десет кулинарни предложения от Сандра и 1001 рецепти за празнични рецепти. По-долу може да намерите и точните инструкции, по които да ги приготвите.
С тях пак ще спазите традициите, но по ваш собствен начин.
Пълнени краставички с хайвер
2 краставици
80 г хайвер
4 зелени маслини
копър
Начин на приготвяне:
Краставиците се измиват старателно. Нарязват се на четири парчета, като целта е едната страна на всяко парче да остане равна, а другата - да е скосена. Нарязаните по този начин парчета се издълбават с помощта на десертна лъжичка, като се оставя дъно. В кухината на краставиците се поставя хайвер и предястието се декорира с колелца зелена маслина и връхчета свеж копър. Пълнените краставички се сервират веднага и са чудесно и лесно предястие, с което да впечатлите гостите си.
Хапки с колбас и доматено пюре
2 ч.ч. брашно
40 г масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 щип. бакпулвер
150 г колбас
150 г доматено пюре
сол
Начин на приготвяне:
Брашното и бакпулверът се смесват и пресяват в дълбока купа. Към тях се прибавя нарязаното на кубчета студено твърдо масло и продуктите се смесват до получаването на трохи. След това се добавя прясното мляко и се омесва гладко тесто. То се разточва върху фолио или хартия за печене. От него с помощта на ринг се оформят кръгли хапки, които се посоляват, намазват се с доматено пюре в върху тях се поставя резен колбас. Важно е разликата между диаметъра на резените колбас и колелцата тесто да не е голяма. След това хапките се навиват на рулца и се забождат с клечки за зъби. Подреждат се в тавичка, на чието дъно е поставена хартия за печене и се изпичат до златисто в умерена фурна. Поднасят се топли, но и студени са разкошни на вкус.
Кюфтенца с канела и сладко от боровинки
600 г кайма
1 яйце
1 филия хляб
1/4 връзка магданоз
50 мл. прясно мляко
1 щип. черен пипер
1/2 ч.л. канела
сол
80 г сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва със ситно нарязания магданоз, предварително накиснатия в прясното мляко хляб, яйцето, черния пипер, канелата и солта. Сместа за кюфтета се размесва много добре. Оформят се кюфтета с големина на орех, които се изпичат в намаслена тавичка, като се обръщат от време на време. След това се набождат на шиш и се сервират, заедно със сладко от боровинки.
Пълнено празнично пиле със сушени плодове
1 пиле
150 г ориз
1 глава лук
50 г стафиди
50 г сушени кайсии
50 г сушени сини сливи
50 г орехи
1/2 ч.л. черен пипер
сол
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в тиган с малко олио, докато омекне. Щом омекне, към него се добавят нарязаните на кубчета сушени плодове, които са предварително накиснати до омекване във вряла вода и отцедени. Добавят се също оризът, натрошените орехи и подправките - черен пипер и сол. Продуктите се задушават, докато оризът стане прозрачен. С получената плънка се пълни пилето, като е важно да се зашие с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши.
Пълненото коледно пиле се оставя във фурната за общо час и половина или два часа, като първите 30 минути се пече на силен огън, а след това - на тих. Малко преди да е напълно готово, пилето се намазва с малко масло и се поръсва с червен пипер и сол.
Сервира се с печени картофи с розмарин и изпечени на скара разрязани на половинки или четвъртинки лимони.
Кейк шоколадова звезда
1 яйце
60 г масло
60 г захар
110 г брашно
1 опак. ванилова захар
1/2 ч.л. сода за хляб
20 г шоколад
2 с.л. какао
25 мл. прясно мляко
1 щип. сол
шоколадов топинг
нар
Начин на приготвяне:
Маслото, захарта и ваниловата захар се разбиват с миксер. Добавят се яйцето и солта и отново се разбива. Брашното и содата за хляб се смесват и се добавят в сместа заедно с прясното мляко, какаото и натрошения шоколад. Разбива се добре до получаването на хомогенна смес. Изсипва се във форма за кейк и се пече на 170 градуса за 25-30 минути. Поднася се охладен, поръсен с шоколадов топинг и семки от нар.
Пълнено печено пиле с кайма и картофи на фурна
1 пиле
250 г кайма
2 картофа
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
олио
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се сваряват. Нарязват се на дребни кубчета.
Каймата се запържва в тиган с олио, докато се раздроби. Към нея се добавят подправките, картофите и всичко се разбърква много добре. С получената плънка се напълва суровото цяло пиле и се зашива с подходящ конец. Поставя се в дълбока тенджера и се залива с подсолена вода, докато го покрие. Вари се на умерен огън до пълната готовност на месото. След това пилето се изважда внимателно, разшива се, поръсва се с червен пипер и чубрица и се разрязва. Сервира се, декорирано с пресни зеленчуци според сезона.
Коледен шоколадов сладкиш с ягоди
300 г брашно
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
50 г масло
200 г заквасена сметана
8 с.л. какао
100 г шоколад
100 мл. течна сметана
200 г ягоди
50 мл. течна сметана
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта и маслото се разбиват с миксер в дълбока купа. Добавя се заквасената сметана и сместа се разбива много добре. Накрая се добавят предварително смесените и пресяти брашно, какао и бакпулвер. Когато се получи гъсто кексово тесто, то се изсипва в предварително намаслена и поръсена с брашно тава. Кексът се пече 40 минути на силна фурна и щом стане готов, се изважда от фурната и се полива с глазурата.
Глазурата се приготвя, като за целта течната сметана се поставя на котлона и щом се нагрее достатъчно, в нея се изсипва натрошеният твърд шоколад и тенджерката се премества от котлона. Бърка се старателно, докато сместа стане хомогенна. Тя се изсипва върху кекса и се заглажда. Оставя се да се охлади и стегне.
Накрая десертът се реже на парчета и всяко парче се декорира с разбира на твърд сняг течна сладкарска сметана и пресни ягоди.
Коледно пиле с канела и мед
1 кг пилешки бутчета
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. бял пипер
3 с.л. масло
1 к.ч. бяло вино
сол
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се сваряват до готовност. Бульонът от тях не е необходим за тази рецепта, но вместо да се изхвърля, може да се използва за приготвянето на супа.
Бутчетата се намазват малко мед и се поръсват със сол, бял пипер и съвсем малко канела. Заливат се с бяло вино и се поръсват с парченца масло. Изпичат се до златисто в силна фурна. По желание вместо да се поръсват с мляна канела, може в тавата само да се поставят пръчици канела, за да може ястието да придобие аромат, но не и вкус на канела.
Сервират се топли с гарнитура по избор.
Печени ябълки с орехи, лешници, стафиди и мед
4 ябълки
50 г орехи
50 г лешници
50 г стафиди
50 мл. Мед
Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват, подсушават и капачетата им се отрязват. С остър нож се издълбават отвътре без да се разполовяват. В получените вдлъбнатини се поставят орехите, лешниците, предварително киснатите във вряла вода стафиди и течният мед.
Ябълките се поставят в тавичка и се пекат при 180 градуса за около половин час. Сервират се веднага, като по желание могат да се поръсят с пудра захар или канела.
Лесни празнични сладки с канела и какао
300 г бисквити
100 г орехи
100 г масло
100 г шоколад
5 с.л. какао
1 ч.л. канела
150 мл. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се изсипва в малка тенджерка и се поставя на котлона. Щом се сгорещи, към него се добавят маслото, какаото и канелата, и се бърка, докато се получи хомогенна смес. След това се добавя шоколадът, начупен на парченца и сместа се разбърква до пълното му разтваряне. Сместа се разбърква и се оставя леко да се охлади. Бисквитите се натрошават на много дребни парченца и се добавят към шоколадовата смес, заедно със смлените орехи. Всичко се разбърква и се оформя на топчета, които се подреждат едно до друго в десертна чиния. Поставят се в хладилника да стегнат.
А ако всички тези рецепти не ви стигат предлагаме още няколко алтернативни предложения, които може да намерите в самия сайт:
Бързи и лесни джинджифилови сладки
Хрупкави гурме кошнички с броколи и рибен пастет
Празнични палачинки с канела и конфитюр от червени боровинки
Кюфтенца с картофено пюре и сладко от червени боровинки
Най-красивите коледни сладки с джиндифил и марципан
Ръжени крекери с крема сирене, пушена сьомга и лимонена трева