За тази супа дори няма точна рецепта.
Въпреки това италианците се кълнат, че тя е ястието, което им помага да доживеят дълбоки старини. Толкова са пристрастени към нея, че могат да я похапват не само за обяд или за вечеря, но и като засищаща солена закуска.
Минестроне е супа, която е едновременно вкусна и лека.
Хем е богата на аромати, хем се готви лесно и всичко се случва без усилия. Докато италиански класики като паста и лазаня изискват време и няколко котлона, минестроне къкри кротко на един котлон, докато в дълбоката тенджера всички съставки освобождават вкусовете си.
Както редица италиански ястия, и супата минестроне е започнала като бедняшко ястие.
Сега според изследователи като Дан Бютнър, усилено изучаващ кухнята на Сините зони на дълголетието, тази супа е сред най-добрите и полезни рецепти, които можем да поднесем на семейството си. Самият Бютнър уточнява в статиите си по темата, че обожава минестроне за закуска.
При едно от пътуванията си из Сардиния писателят се среща със семейство дълголетници, които му казват, че всеки ден ядат минестроне и са сигурни, че то е ключът към столетието.
Една от причините е, че супата има перфектен баланс между протеини, въглехидрати и зеленчуци.
Имаме протеините от боба, броколито и карфиола. Засищащи въглехидрати идват от пастата и картофите, към което се прибавят листни зеленчуци, морков, домат и зехтин. Заедно с това идва и изобилие от фибри, които са невероятно полезни за стомаха и чревното здраве.
От друга страна в купа минестроне има едва около 120-150 калории и почти никакви мазнини.
Не на последно място, в супата имаме свободата да сложим съставки според наличностите в хладилника и диетата, която следваме. Минестроне може да е предимно със зелении и по-малко боб и картофи, за да не съдържа твърде много въглехидрати.
Би могла да е изцяло вегетарианска или веган супа, но в някои рецепти се среща италианска наденица или някакво останало печено или сварено месо.
Бютнър посочва и още един плюс на минестроне - супата е с евтини продукти за разлика от други здравословни рецепти.
Той вижда, че съвременните хора често използват времето и парите като оправдание да не се хранят здравословно. Затова е убеден, че всеки, който следи за здравето и фигурата си, трябва да се научи да приготвя минестроне или поне своя версия на супата, която да похапва.
Минестроне е и от онези ястия, които са по-вкусни на следващия ден, защото вкусовете се обединяват и хармонизират.
Затова е идеална и за обяд в кутия, който да си носим в офиса и така хем да обядваме здравословно, хем да спестим още малко средства.
Бютнър не предоставя своя конкретна рецепта за минестроне, но пък една от най-големите знаменитости на италианската кухня - Надя Катерина Мунно, Кралицата на пастата - се разравя в тефтерите на баба си. Там тя намира една от най-автентичните рецепти за супата такава, каквато семейството ѝ я приготвя.
Необходимите продукти ориентировъчно са:
- 1 средна глава лук - накълцана
- Няколко скилидки чесън - накълцани
- 1 голям морков - на не много малки кубчета
- 2 стръка целина - на не много малки кубчета
- 1 чаша белени и намачкани домати (може и от консерва)
- 1 чаша сварен боб (може и от консерва)
- 2 големи картофа - на кубчета
- ½ глава броколи - накъсана
- ½ глава карфиол - накъсана
- Зелении - зеле, кейл, спанак, манголд, лапад
- 2-3 шепи дребна паста
- Подправки - сол, пипер, босилек, розмарин, дафинов лист
Начин на приготвяне:
В тенджера с дълбоко дъно се запържват лукът и чесънът, а като омекнат - се добавят морковите и целината. След това се изсипват доматите и се подправя с малко сол, пипер, босилек и розмарин.
Следват картофите, броколито и карфиола и зеленчуците се заливат с литър гореща вода или горещ бульон. Надя уточнява, че предпочита да използва домашен зеленчуков бульон, който придава по-богат и наситен вкус.
Супата се вари на среден огън, докато всичко омекне, след което в нея се слагат бобът, зелениите и пастата. Отново се подправя като се слагат и 1-2 дафинови листа.
Готви се до омекване на пастата и се сервира с малко настърган пармезан и с филия хляб.
В минестроне могат да се прибавят и чушки, зелен боб, тиквички, грах, царевица, маслини, сушени домати. Бихме могли да използваме няколко вида дребна паста или вместо нея да сложим тортелини за още по-разточителен вкус.
А резултатът от всичко гореописано е супа, която дълголетниците предпочитат.