Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Френски финес и безгранична любов към храната: Как Джулия Чайлд промени американската кухня

Вълнуваща любовна история, много пътешествия и една страст, която я следва до последния ден от живота ѝ Снимка: Getty Images
Вълнуваща любовна история, много пътешествия и една страст, която я следва до последния ден от живота ѝ

През 1963 година харизматична жена със страст към кухнята и неподражаем глас се появява пред камерите на американската телевизия WGHB и започва да разкрива пред аудиторията си един нов свят от вкусови комбинации и финес, принадлежащи единствено на френската кухня.

Почти две десетилетия след смъртта си Джулия Чайлд продължава да вдъхновява със своята страст и убеждение, че "Когато има достатъчно масло, всичко останало се подрежда".

Освен с филма "Джули и Джулия", в който Мерил Стрийп се превъплъщава в образа на американската готвачка, в България тя стана популярна и с книгата си "Изкуството на френската кухня" (изд. "Пергамент-Прес"), в която освен вълнуващи рецепти от Франция, тя разкрива пред читателите различни техники и тайни от професионалната кухня.

През годините публичният живот на Джулия Чайлд толкова обхваща същността ѝ, че сякаш този, извън кухнята, остава в сянка. Въпреки това Джулия е част от вълнуваща любовна история, много пътешествия и една страст, която я следва до последния ден от живота ѝ.

Американската готвачка израства в град Пасадина, Калифорния в добро семейство. Баща ѝ притежава голямо парче земя и сам управлява работата по нея, докато майка ѝ е наследница на скромно богатство. По онова време тази част на щата не е известна с либерални ценности.

"Аз бях възпита с много консервативни убеждения, но това беше отдавна. Междувременно съм живяла на доста места по света, което ме накара да се променя и след време реших, че мога да имам собствено мнение по всички въпроси", разказва приживе Чайлд.

По време на Втората световна война, или по точно през 1942 година, Джулия Макуилямс, както е моминското ѝ име, се премества от Ню Йорк във Вашингтон, за да започне работа в Управление на стратегическите служби - новосформирана тогава разузнавателна агенция, отговаряща за събирането, анализа и използването на информация, която да служи в подкрепа на правителството.

По това време обаче Джулия не се чувства удовлетворена от живота - вече е на тридесет и все още неомъжена, с все по-угасващата надежда, че един ден ще стане писател. Но след по-малко от година тя се озовава в Шри Ланка, където се влюбва лудо в бъдещия си съпруг Пол Чайлд. Той е картограф, естет, с усет към красивото, което пленява младата Джулия.

След като войната приключва двамата се връщат отново в Америка и сключват брак, но истинското приключение на световноизвестната готвачка започва няколко месеца след това, когато младото семейство се мести в града на любовта - Париж.

Пол започва работа в американското посолство, а Джулия е поставена пред предизвикателството да намери занимание, с което да запълни дългите самотни дни. Търсенето ѝ минава през любителско ателие за изработване на шапки и обучение в игра на бридж, но нито едно от тях не успява да задържи вниманието ѝ задълго.

Поредният ѝ опит я отвежда в Le Cordon Bleu - едно от най-престижните училища по готварство във френската столица, където завършва единствена жена в клас, състоящ се изцяло от американски войници. Именно там се заражда любовта ѝ към готвенето и неспирният ентусиазъм за усъвършенстване, следващи Джулия до края на жизнения ѝ път.

Оттук нататък следва дългогодишна любовна афера с френската кухня, а след това бурният и не особено лесен път към публикуването на "Изкуството на френската кухня", изготвена заедно с близките ѝ приятелки Симон Бек и Луизет Бертол.

Тъй като по това време готварските книги в САЩ са малко и не предлагат особено разнообразие, целта на трите готвачки е да покажат на американците, че има и друг свят от кулинарни изкушения, различен от скучната по това време американска кухня.

След огромния успех на книгата Чайлд се превръща в първия телевизионен готвач, като създава единственото по рода си шоу The French Chef, продължило да се излъчва цели 10 години. От екрана високата почти 190 сантиметра готвачка призовава зрителите да опитат да приготвят класическата и мечтана версия на изкусните френски ястия, а образът ѝ на добронамерен учител печели милиони зрители.

По това време тя се опитва да върне американците към сезонните зеленчуци, качествените млечни продукти и пресните подправки, изместени от консервите през периода на Втората световна война. И успява.

"Никой не се е родил велик готвач, но всеки може да се научи и да стане такъв" е едно от нещата, в което Джулия силно вярва, давайки надежда на милиони хора по света, със страст в кухнята, че един ден биха могли да постигнат мечтата си.

Ако и вие сте един от тях и Чайлд ви е вдъхновила да се впуснете в приключението на френската кухня, ви предлагаме една от рецептите ѝ, представяни през годините, която ще накара дъхът ви да спре.

Снимка: iStock

Френска лучена супа

Продуктите, които ще са ви нужни, за да направите тази лесна, но с много изтънчен вкус супа, са:

1,200 кг жълт лук

3 с. л. масло

2 с. л. зехтин

1 ч. л. сол

Прясно смлян черен пипер

1/2 чаена лъжица захар

3 с. л. брашно

100 мл сухо бяло вино

2 л говежди бульон

50 мл бренди или 3 с. л. коняк

6 препечени филии от бяла багета

150 р настъргано сирене Грюер (може и пармезан)

За говеждия бульон:

700 г говежди кокали

1 морков

1 стрък праз, само бялата част

1 стрък селъри

1/2 връзка магданоз с дръжките

1 или 2 стръка прясна мащерка

2 дафинови листа

Добре е предварително да приготвите говеждия бульон, тъй като му е нужно малко повече време. Ако нямате тази възможност, може да използвате консервиран.

За целта нарязвате зеленчуците на едри парчета и заедно с кокалите и подправките сложете в тенджера. Залейте всичко със студена вода, която да е около 3 литра. Съдът се слага на силен котлон, докато водата заври. След което температурата се намалява, а бульонът се оставя да ври около 3 часа.

Когато е готов, се прецежда през тензух. Охлажда се на стайна температура и след това се оставя в хладилника. Заради ниската температура мазнината му ще стегне на повърхността на съда. Обира се с решетъчна лъжица и ако има нужда, течността отново се прецежда. 

За подготовката на супата

Лукът се почиства от люспите и се обелва, след което се нарязва на полумесеци. Ако главите са по-големи, се разрязват на четвъртини, след което отново се разрязват на полумесеци.

Съдът, в който ще готвите супата, се слага на котлона, като в него се добавят маслото и зехтина. Слага се лукът и се разбърква добре. Котлонът се намалява на слаба температура, а съдът се похлупва, докато зеленчукът не се задуши за около 15 мин.

След като лукът се задуши, към него се прибавят солта, смления черен пипер на вкус и захарта. Този път котлонът се увеличава на умерена степен и така ястието се готви в продължение на един час, като през това време често се разбърква. Накрая лукът трябва да е намалил обема си наполовина, да е омекнал добре и да е придобил кехлибарен цвят.

Добавя се брашното, което се разбърква за минута, след което виното, последвано от затопления бульон. Когато течността заври, котлонът отново се намалява до умерена степен и супата се оставя да се готви още 40 мин. до час, с открехнат капак върху съда.

Съвсем към края на варенето се добавя и брендито.

За финалните щрихи от рецептата, включете фурната на 180 градуса. Ако има вентилатор, нагласете я на тази степен. Супата се разлива в огнеопорни купички, като във всяка от тях се слага по една препечена филия от багетата. След това отгоре се поръсва настърганото сирене Грюер и всички купички се запичат между 8 и 10 минути, докато сиренето се разтопи и запече.

Сервирайте, и както самата Джулия казва: "Bon appétit!".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените