Великден е пир за сетивата, небцето и стомаха - зелените салати вече са в изобилие, пресните подправки са току-що набрани, агнешкото само чака да си сипем от него. Към това прибавяме и красивите боядисани яйца, които ни се усмихват от кошницата.
Ентусиазмът покрай първите боричкания с яйцата е огромен, но постепенно обелените сварени яйца започват да се трупат.
Хората около масата пък все повече им се мусят и заявяват, че не могат да изядат дори и половин яйце повече. И така още в първите дни след Великден изскача въпросът - какво да правим всички тези сварени яйца?!
Спокойно, ние сме насреща с тези 5 идеи, от които ще си оближете пръстите:
- Мариновани яйца

Японците смятат тези яйца за съвършеното мезе за саке и идеалния завършек на гореща купа рамен. Тайната е в маринатата от соев сос и мирин, която прониква в сварените яйца и им носи умами вкус и аромат, така че като нищо след като ги опитате, ще си сварите нова партида яйца, за да си ги направите отново.
За 6-7 яйца марината е от половин чаша вода, половин чаша соев сос и половин чаша мирин, който вече се намира в по-големите супермаркети. В краен случай миринът може да се замести с бяло вино с една лъжичка захар.
Продуктите за маринатата се поставят в касерола и се загряват почти до точка на кипене.
След това се изливат върху яйцата. Най-добре е да се използва буркан или друг съд, който се затваря плътно и който след изстиване се прибира в хладилник за денонощие.
После яйцата се вадят, отцеждат и похапват като мезе, към рамен, а защо не и към зелена салата или овчарска салата. Някои ще открият в тези мариновани яйца и чудесна компания за ракия и водка.
••• Oще за неустоимия и сгряващ рамен разказваме тук:
- По-различната картофена салата

Картофена салата с малко сварени яйца към нея? Това не е особено интересно. С малка заигравка с добавките обаче резултатът е съвсем различен, изненадващ и, разбира се, неустоимо апетитен.
За една голяма купа салата сваряваме 4-5 големи картофа, белим ги и ги режем на кубчета. Към тях прибавяме глава червен лук на полумесеци и ситно нарязани сварени яйца според наличностите, но поне 2-3. Разбъркваме и се захващане с дресинга.
В купа режем няколко кисели краставички на ситно, добавяме 2-3 лъжици майонеза, 2-3 лъжици горчица и, внимание, половин чаша от сока на киселите краставички. Разбиваме с вилица и опитваме дресинга, за да го приготвим според нашия вкус - по-кисел, по-солен или по-пикантен.
С него заливаме салатата и я оставяме покрита няколко часа, за да си поеме вкусовете и дресинга.
- Къри с варени яйца

Вече студените изостанали от боренето яйца могат да се превърнат и в стоплящо пикантно ястие. Даже не са необходими екзотични съставки, а само едно-две люти чушлета, които да постигнат огнения ефект или поне да придадат лютивост.
В дълбок тиган загряваме малко мазнина и запържваме глава лук на ситно и няколко скилидки чесън на ситно.
После добавяме един домат на ситно, лъжица доматена паста, лютите чушлета на ситно и подправки - сол, пипер, кимион и куркума. Оставяме сместа да се сгъсти, като по желание можем да добавим и малко брашно или нишесте.
После слагаме и разполовените варени яйца според гладните около масата и оставяме да къкрят на много слаб огън за 15-20 минути.
Сервираме кърито, поръсено с пресен магданоз или кориандър.
••• Как да си направим най-лесните и вкусни яйца за обяд в кутия - четете тук:
- Домати, пълнени с авокадо и яйца

Тази рецепта е на "Гражданката в ранчото" Рий Дръмънд, която опитва такива домати в един ресторант. Тя веднага решава, че това е идеалният начин за "рециклиране" на изостаналите сварени яйца по интересен и красив начин. А и е толкова лесно!
7-8 твърдо сварени яйца се намачкват и към тях се добавят 2 добре узрели авокадо, 2-3 лъжици майонеза, лимонов сок, сол и пипер. По желание може да се сложи и магданоз или друга зелена подправка.
Доматите се разполовяват и се пълнят със сместа.
Оставят се да се охладят за няколко часа в хладилник и се сервират като предястие, през лятото може и като лека безмесна вечеря. В плънката може да се сложи и горчица, малко кетчуп, каперси, маслини или кисели краставички.
На когото съвсем му липсва месото, може да сложи и малко шунка или колбас. Важно е пълнежът да е грубо смлян, а не пасиран, защото така е по-вкусен.
••• Тези патладжани са толкова вкусни, че и имамът припада: