Дубай е място за смели хора.
За онези, които не се притесняват да напълнят шоколадово блокче с ванилов пудинг, чийзкейк и брауни смес. Или пък да комбинират шоколада си с пълнеж от брецели, натрошени кори за бюрек и тесто за понички.
При такъв дързък експеримент се ражда и последния хит в социалните мрежи, а оттам - и в сладкарниците: дубайския шоколад.
Дубайският шоколад най-общо е блокче от хубав млечен шоколад, пълно с крем от шамфъстък.
Изобретателката е сладкарката Сара Хамуда от шоколатерията Fix Dessert, където тя и екипът ѝ творят изброените по-горе чудесии от шоколад.
Хамуда е от британско-египетски произход и пред "Си Ен Ен" споделя, че иска не само да създава неустоими какаови десерти, а да предоставя истинско изживяване на клиентите си. Когато започва бизнеса си, тя е бременна и изпитва типичния апетит към странни комбинации от вкусове.
Водена от небцето си, Хамуда създава шоколад с пълнежи, съвсем различни от обичайните, и постепенно шоколатерията ѝ се разраства. Изключително популярният дубайски шоколад също се появява от една от странните идеи на младата жена, която живее вече от 9 години в Дубайх.
Тя решава да направи шоколад, вдъхновен от кюнефе - изкусително вкусен десерт от кадаиф с пълнеж от прясно сирене и шамфъстък.
Видеото с дубайския шоколад, което Хамуда пуска, започва да се пресподеля веднага.
В разговор за USA Today тя признава, че преди е имало дни, в които шоколатерията получава едва по няколко поръчки, а сега се случва да пристигат по 100 поръчки в минута. Нещо в комбинацията от шоколад, крем от шамфъстък и тахан, който не личи от клиповете, се оказва неустоимо.
Рецептата на дубайския шоколад не е тайна.
В блокчето от шоколад има кадаиф, пастата от шамфъстък с малко грубо натрошени ядки и био тахан. Външната част на млечния шоколад е оцветена от капки сладкарска боя в жълто и зелено. Особено примамлив е контрастът между топлия какаов цвят на шоколада и яркозеления цвят на шамфъстъка.
Самото блокче е с щедра големина - дебело е 2,5 сантиметра и е подходящо за споделяне с компания, защото, както Хамуда признава, е като повечето типични източни десерти: много сладко.
Тъй като Fix Dessert доставят само на територията на Дубай, с дубайския шоколад и цената му вече има спекула.
За USA Today читател споделя, че си е купил през eBay блокче от шоколада за малко под 100 долара. Хамуда пък не крие, че рецептата ѝ вече е изкопирана - къде успешно, къде не чак толкова - от десетки, ако не и стотици сладкарници и шоколатерии.
Затова не смята да разчита на моментната слава, която дубайският шоколад ѝ е донесъл.
"Всеки тренд си има своя момент, но мисля, че мога да предложа още много. Убедена съм, че това е само началото", казва тя за "Си Ен Ен". Една от основните ѝ цели в момента е да разшири доставките си извън Обединените арабски емирства и да започне да доставя из целия свят.
Хамуда няма нищо против и любителите-сладкари да се опитват да приготвят дубайския шоколад в домовете си.
А направата на дубайски шоколад у дома може да е сложна, но в никакъв случай не е невъзможна.
Редица кулинарни блогъри споделят своя прочит като приготвят обвивката от млечен шоколад, запичат кадаифа до златисто, правят шамфъстъка на груб крем и обединяват всичко това като слагат и тахан и щипка сол.
Из интернет има и веган версии, в които шоколадът се приготвя с кокосово мляко, вместо краве.
Онези, които все пак не умеят да приготвят толкова сложни десерти, винаги могат да заложат на готовото - подобен шоколад се предлага вече и в България.