Кускус с пиле, тиква и топъл винегрет с мед

Здравейте,

Знаете, че всяка рецепта от кухня, която не е традиционна, изисква внимание и търпение. Както и това ястие, свързано с арабската кухня.

Ако сте решили да го сготвите, гледайте да е в почивните дни, не когато сте връщате уморени от работа. Най-лошият вкус за една храна е да се прави по инерция и без желание.

Начин на приготвяне

Започнете с тиквата, защото тя отнема най-много време. Нарежете на еднакви по големина парчета и сложете в голяма купа.

Овкусете със сол и черен пипер, сложете 2-3 с.л. зехтин и разбъркайте добре. Ако имате време, оставете да постои 20 минути, за да се овкуси.

Ако бързате, изсипете я в тава за печене, застлана с хартия и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна 30 минути. Тиквата трябва да се изпече добре и да се карамелизира.

Нарежете пилешките гърди на кубчета, овкусете и изпържете в 3-4 с.л. зехтин до получаване на коричка. Накрая добавете нарязаната салвия и 1 с.л. мед. Разбъркайте добре и веднага пресипете в купичка.

В тенджера или тиган кипнете меда и ябълковия оцет. Оставете 3-4 минути, за да се изпари част от оцета. Добавете меда и варете 5-6 минути при непрекъснато бъркане.

Внимавайте с количеството мед, защото пчелният мед има висока хранителна стойност. Поради високото съдържание на въглехидрати той е високоенергиен продукт - в 100 g се съдържат около 300 - 320 калории. Известно е, че въглехидратите в меда се състоят главно от глюкоза и фруктоза. Те се усвояват от организма по-бързо, отколкото захарозата и другите по-висши захари.

Свалете от котлона и сложете стафидите в сместа, за да се овкусят и да омекнат. Оставете с капак, за да се запази топъл.

Кипнете водата, посолете я и с нея залейте кускуса, който сте сложили в неметална купа.

Покрийте с капак и оставете да поеме водата, докато сте готови с останалите продукти.

В голяма купа накъсайте с ръка почистения и измит спанак.

Махнете капака на купата с кускуса и го разбъркайте с лъжица, за да се отделят зрънцата едно от друго.

Изсипете го върху спанака. Налейте с топлия сос и разбъркайте.

От топлите съставки спанакът ще омекне, но ще запази свежестта си.

Добавете тиквата, а накрая и пилето.

Добър апетит.

Новините

Най-четените