Здравейте,
Яйца по панагюрски е един от любимите на българите аламинути. Най-сложното в него е сосът.
Затова започнете от него, яйцата стават много бързо.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.
Посолете и подправете с малко черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.
В голяма тенджера кипнете подсолена вода. Налейте оцета и оставете да заври добре.
Свалете тенджерата от котлона и внимателно, от ниско, почти до самата вода счупете яйцата.
Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.
Върнете тенджерата на котлона и варете около 5 минути. Времето за варене зависи от това колко твърдо сварени обичате яйцата.
Ние варихме 4-5 минути, за да останат леко рохки отвътре.
Преди да извадите яйцата от водата, в чиния или голям съд сложете като подложка соса от кисело мляко.
С решетъчна лъжица внимателно разбъркайте яйцата и ако са залепени за дъното, леко ги повдигнете. Но след като са се варили известно време - за да не разкъсате жълтъка.
Извадете, като отцедите добре водата и подредете върху млякото.
След като сте готови с всички яйца, отгоре поръсете с натрошеното сирене.
В малък тиган или касерола, налейте 1 с.л. зехтин и разтопете маслото. Котлонът не трябва да е много силен, за да не се препържи.
Добавете червения пипер и разбъркайте. Не дръжте на котлона повече от 30 секунди, за да не изгори.
Полейте яйцата обилно със соса. Поднесете с пресен хляб.
Ние приготвихме хлебчета със сушени домати.
Добър апетит.