Питка с кафяви печурки и пикантен Бергадер

Здравейте,

Тази рецепта само на пръв поглед изглежда малко по-засукана. Крайният резултат е гарантирано облизване на пръстите, (колкото и да е неприлично).

Начин на приготвяне

Смесете продуктите за тестото и замесете средно твърдо тесто. Прехвърлете в намаслена купа, намаслете добре тестото, покрийте с домакинско фолио и оставете за поне 30 минути.

Пригответе плънката. Нарежете почистените и измити гъби на кубчета, чушката, лука и чесъна - на тънки колелца, и обезкостете маслините.

Сиренето нарежете на кубчета.

В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и маслото. Сложете гъбите и ги задушете за 7-8 минути под капак. Отстранете капака и гответе още 5 минути. Добавете чушката и гответе 5-6 минути.

Посолете и подправете с черен пипер. На няколко пъти добавяйте по 2-3 с.л. от бульона и прибавете мащерката. Плънката трябва да остане само на мазнина. В случай че има още течност, когато я свалите от котлона, излейте я - иначе при печенето няма да се получи добре.

Прехвърлете плънката в купичка и охладете за 10-15 минути. Прибавете нарязаните маслини и сиренето.

Добре втасалото тесто разделете на 2 части и разточете върху набрашнена повърхост на кори с големината на тавата за печене.

В тавата сложете лист хартия за печене и, без да намаслявате, сложете една кора. Разпределете равномерно плънката и покрийте с втората кора.

С пръсти притиснете краищата, така че плънката да не може да излезе по време на печенето, намажете с малко зехтин и продупчете с вилица или нож.

Печете в предварително загрята силна фурна около 20 минути.

Извадете питката на дъска, а още по-добре на решетка, за да не стане прекалено мека.

Намажете с масло и поднесете със свежи злеенчуци.

Добър апетит.

Новините

Най-четените