Кой излапа всичко? Който и да е, едва ли играе във Висшата лига.
Днес за звездите в Англия се грижат специални диетолози и специалисти по храните, а такива като Трой Дийни са изключителна рядкост по терените на Острова.
С идването си Пеп Гуардиола забрани тестените изделия и висококалоричните сокове, а каталунецът внесе ред в столовата на "гражданите" по-бързо, отколкото обясни в съблекалнята идеите си за игра с "фалшив" краен бранител.
Юрген Клоп взе в Ливърпул корифей от Байерн, по чието нареждане консумацията на яйца в деня преди мача е абсолютно забранена.
От Борнемут до Сити през Суонзи и Бърнли - треньорите са се превърнали в хранителни цербери за футболистите.
Такива са модерните тенденции и мениджърите са убедени, че играчите трябва да ги спазват, ако искат да гонят върховете.
В началото на 2017-а Хари Кейн си назначи персонален готвач, а всички помним каква бе изминалата година за него и как късаше противниковите мрежи.
През 90-те обаче диетолози и лични кулинарни шефове нямаше.
Ако не знаете какво е McMuffin с яйце, легендарният Мат льо Тисие може да ви изнесе подробна лекция.
Калорийната бомба на McDonalds е любимият "специалитет" на бившата звезда на Саутхемптън и детски идол на Шави Ернандес.
"Знаех, че не е най-добрата идея, но трудно устоявах, минавайки покрай заведението на път за тренировка", признава тромавият английски гений.
В клуба се опитали да променят хранителните му навици, но вместо това се стигнало до куриоз, който се разказва и до днес. Наели френски специалист, който посъветвал Мат да се ограничи с препечена филийка и яйце преди тренировка. "За съжаление в McDonalds не предлагаха такова нещо", спомня си Льо Тисие.
Диетологът го накарал в продължение на две седмици да си записва какво консумира, а футболистът решил да спази честно уговорката.
Когато лекарят видял броя на бургерите, порциите пържени картофи и английските закуски, челюстта му увиснала. Единственият въпрос, всъщност два, били: "Как играеш футбол на високо ниво и как изобщо си още жив?".
Мат обаче нямал никакви притеснения за живота си, а още по-малко за представянето си на терена.
"Нагъваше McMuffin-и, но това не му пречеше да вкарва изумителни голове. Медицината задължително трябва да изследва задълбочено неговото тяло", казва бившият му съотборник Тим Флауърс.
"Предпочитам да ям нещо вкусно, вместо да се тъпча цяла седмица със салата и да се надявам това да подобри представянето ми с един процент", обичал да казва любимият син на "светците".
Независимо как сте го запомнили, ако въобще сте го гледали, той бе феномен. Неповторим с ударите си, пасовете, головете - цяла поредица попадения, които направо те оставят със зяпнала уста. И с това, че никога не изневери на първия и единствен клуб в кариерата си. Както и на диетата си...
И не можем да не признаем, че има известно очарование в историята на Льо Тисие.
Ако искаше да бъде манекен, сигурно щеше да спазва заръките на специалистите, но хранителните му навици по никакъв начин не пречеха на футболната му кариера.
През 90-те години на миналия век на Острова не им пукаше особено кой как изглежда и колко тежи. Важно беше как играе.
В италианската Серия "А" обаче слуачаят не е бил такъв и ако вярваме на автобиографията на Андрей Канчелскис, такива като Мат не биха издържали и един ден в Калчото.
Бившият руски национал премина във Фиорентина след добра кариера в Манчестър Юнайтед и Евертън, а във Флоренция попаднал в различен свят. В продължение на 6 години на Острова не помнел някога да са го карали да се качва на кантар, а в лагера на "виолетовите" го посрещнали с дълъг списък хранителни норми и... категорична забрана да посещава McDonalds. (Още тук щяха да загубят Льо Тисие)
На "Артемио Франки" имали подготвени специалисти и клубни готвачи, а най-голямата екстра била чаша червено вино вечерта преди мач.
Паста? Червено вино? Какво разбират тези италианци?
В Манчестър Юнайтед Пол Инс вкарвал увита в кърпа бутилка бренди, а отборната глътка била задължителна преди напускане на съблекалнята.
Канчелскис има какво да разкаже и за втория си британски период. През 2001-ва вече беше в Манчестър Сити, а в началото на новия век старите кулинарни навици явно още не са се били променили. Тимът бил на лагер в Марбея, а Канчелскис и неговият съквартирант, французинът Лоран Шарв, отишли при бранителя Стивън Хауи да го поканят да излезе с тях на вечеря.
"Хауи лежеше на леглото и гледаше телевизия, заринат от бирени бутилки", спомня си Андрей. "Ела да ядеш с нас", казали му те, а той посочил бирите и отвърнал: "Имам си достатъчно храна. Това е моята закуска. Това е обядът ми и това е моята вечеря."
"Върнахме се след няколко часа, а Стивън беше сред планина от шишета. Той играеше добре в Манчестър Сити и беше готин човек, но не можех да повярвам, че не иска да излезе от хотела. "Всичко, от което се нуждая, вече е тук", казваше той и продължаваше да пие.
Но всяка приказка си има своя край и кулинарният разгул във футболна Англия накрая падна жертва на един французин.
Трудно е да се обясни на хора като Тони Адамс или Пол Мърсън, че алкохолът и чипсът не са най-добрите приятели на футболистите, но методичните усилия на Арсен Венгер доведоха до хранителната революция на Острова.
"Помня как преди първия си мач забраних всичкия този шоколад, който играчите ядяха. В автобуса за Блекбърн футболистите пееха: "Искаме си марсчетата обратно", спомня си мениджърът.
Искат, ама няма...
Едно от нещата, които правят най-силно впечатление на Венгер по време на работата му в Нагоя Грампус, е, че японците много рядко страдат от затлъстяване благодарение на ориза, рибата и зеленчуците.
По негово настояване от менюто отпадат пържените картофи, печеният фасул, мазното месо, сладкишите и газираните напитки. На тяхно място идват пилешко и риба, паста, пресни зеленчуци и минерална вода.
По препоръка на Венгер в клуба са назначени специалисти в областта на храненето, които не само изготвят диетите на играчите, но им обясняват какви са ползите от новия хранителен режим.
Скоро промяната е усетена от самите играчи, а идеята на Венгер, че "един футболист играе така, както се храни", се оказва гениално прозрение.
Иновацията на Венгер бързо се разпростряла далеч от Северен Лондон по доста естествен начин.
По време на лагер сборовете на националните отбори играчите на Арсенал коментирали нововъведенията на клубния си мениджър и подходът му бил възприет от редица специалисти по целия свят.
На по-малко от 150 км. на югозапад от Лондон обаче един футболен гений не искаше и да чува за методите на "шеф" Венгер.
Просто не вярваше, че е нужно да измъчва тялото си със салата, за да бъде 1 процент по-добър на терена. McMuffin с яйце може и да ви изглежда като калорийна бомба, но за Мат льо Тисие бе гаранция за успех.