Нещата, които ми се искаше да знам, преди да стана веган

Как веганите успяват да не хапнат нищо от животински произход?

Когато станах вегетарианец, отново и отново си задавах наум този въпрос.

Знаех, че искам да престана да ям животински продукти, но не можех да си представя, че ще успея. Дори пробвах веганска диета за около месец, само за да установя, че не съм готов за това.

Дълго време се готвех да заявя официално "Аз съм веган" и планирах как ще стане. В края на краищата ми отне цели две години да престана да ям изобщо яйца, мляко, масло и сирене. Но когато дойде точният момент, нямах съмнения, че спирам с животинските продукти.

Две и половина години по-късно, онова, което някога изглеждаше като екстремна форма на лайфстайл, днес вече е нещо обикновено. Вече съм достатъчно запознат с този начин на живот, за да мога да дам няколко насоки на своето предишно пре-веганско "аз" и да предупредя няколко неща онези, които искат да стават вегани.

Ето какво искам да им кажа:

1. Шегите по случай вашето веганство НИКОГА няма да престанат.

Така че свикнете с тях и разберете, че не е задължително майтапите да означават липса на уважение. Моят баща и досега всеки път казва, когато опитва някои от любимите ми ястия: "Това щеше да бъде страхотно, ако имаше и кюфтета". Това е шега, разбира се, и това, че той го казва толкова често също вече се е превърнало в майтап.

На почти всяко събиране с роднини, някой ще отбележи: "Искаш ли да сложа една пържолка на скарата и за теб? А, така... хахаха".

Чичо ми веднъж се появи с листо от салата в чинията и обяви високо, за да чуят всички: "Виж, Мат, вечерята ти!" Признавам, беше смешно.

Свикнете с този тип шеги. Смейте се на тях или се възползвайте от случая, за да покажете колко важна за вас е диетата ви. Зависи от вас.

2. Да спрете да ядете сирене изобщо не е толкова трудно, колкото изглежда.

Не казвам, че да се откажете от сиренето е лесно, а просто че не е толкова трудно. Живот, в който няма млечни продукти, иска планиране, особено ако разчитате, че млечните продукти ще липсват в някое от малкото вегетариански ястия, които предлагат в "нормалните" ресторанти.

Мислех си, че ще ми липсва сиренето основно като мезе към бирата или виното. Но съвсем скоро установих, че когато заменя сиренето с ядки или крекери, това също става за мезе - и се почувствах по-добре.

Мислех си, че ще ми липсва кашкавала върху пицата, но скоро установих, че макар и да не е толкова вкусна, отколкото тази с кашкавал, веганската пица пак става. Сега, когато си мисля за пица, в главата ми е основно веганската пица - и вече не се чувствам изобщо прецакан.

3. Да си веган не би трябвало да бъде по-скъпо. Но всъщност е МНОГО по-скъпо.

Няма никаква икономическа логика веганското хранене да е по-скъпо от онова, съдържащо месо - все пак месото е едно от сравнително скъпите храни, когато си го купувате от щанда в магазина. Следователно, ако го замените с боб или други протеинови храни, би трябвало да намалите сериозно разходите си.

Но не.

Сега аз харча един и половина, до два пъти повече пари в магазина. Защо? Защото когато си веган, индустрията мигновено те пуска по ултра-здравословната пътечка на диетичните храни. Налага ми се да пазарувам от фермерски пазари и плащам екстра за органични продукти. Има значение и това, че откакто съм веган, научих много повече за същността на храната. И то до степен, в която се опасявам, че съм станал хипер-селективен и скептичен към всичко, което купувам.

Успокоявам се с поговорката: "Плати навреме, за да не плащаш по-късно двойно" и си казвам, че парите, които давам за най-здравословната възможно храна са добра инвестиция в моето здраве - която ще ми се отплати по-късно.

4. Повечето от вашите ястия ще се вписват в графата "чудо в една чиния".

Дори да не вярвате, за мен това е най-тежката част - изгубих абсолютно целия си ентусиазъм да готвя в момента, в който станах веган. Знам, че съм от малцинството - повечето вегани, които познавам, признават, че са открили страстта си към храната именно когато са престанали да ядат животински продукти.

Ето какво трябва да знаете: веганската храна изисква много повече време за подготовка, отколкото очаквате. И друго, без месо или сирене, които да ви доставят достатъчно протеини и мазнини, без пълни с въглехидрати храни, вече няма да имате нужда да се съобразявате с калоричната страна на яденето, както и с разделянето му.

Затова, вместо да правите едно или две, до три различни неща за вечеря, се оказва, че започвате да готвите по едно ястие, което се вписва в графата "чудо за един ден", защото всеки път е уникално и обикновено е в една чиния: паста, огромни салати, смутита и много много зърнени неща.

5. Вашият избор ще се отрази и на други хора... Всъщност на много повече хора, отколкото очаквате.

Не очаквах приятелите и семейството ми да променят начина си на живот, заради моето решение. Нямах такова намерение. Но поне дузина хора около мен ми заявиха, че под мое влияние са започнали да ядат по-малко месо... Всъщност хората забелязват какво правиш, дори ако го правиш съвсем тихо. Имайте това предвид.

6. Не сте очаквали, че ще се държите странно, но ще започнете.

Най-забавното е, че веганството промени и други неща за мен. Започнах да изследвам свои други уникални черти. Подтикна ме към неща, които са извън общоприетото: от това да престана да ползвам микровълновата, през това да слагам броколи в смутито си, до това да ми се прииска да притежавам съвсем малко предмети.

Няма никаква причина да започна да се държа странно, след като станах веган. Няма и причина изборът ми да стана веган да означава избор да бъда по-странен. Но за мен се получи така. И ми харесва.
И сега, основното което научих е, че не съм типичният веган. Аз съм си аз.

*Текстът (със съкращения и редакция) е от блога на Мат ФрейзиърNomeatathlete.com

#1 boris 18.08.2016 в 20:58:23

Ям животни с чиста съвест, защото знам , че когато и моят час удари, червеите също няма да ми намират много маана. Светът така е устроен. Не съм го създал аз.

#4 dhk1013 19.08.2016 в 09:14:59

"Парите, които давам за най-здравословната възможно храна са добра инвестиция в моето здраве - която ще ми се отплати по-късно." Ако искаш да разсмееш Бог, разкажи плановете си! Предпочитам една баварска или пилзенска бира с вкусна наденичка, вместо неясно бъдеще след неопределен брой години. До тогава си плащам здравните вноски и пресичам внимателно улиците...

#9 boris 19.08.2016 в 17:18:34

Който яде кебапчета - той не пие хапчета! Който пие бира - Той не умира!

#10 thefish33 19.08.2016 в 17:29:20

Деовин-е. ако ти самия не си от посочената в заглавието категория хора, да те питам - като си гладен, какво ядеш? И друго, ако си в Щатите, да ти кажа, че ядеш всичко друго, но не и здравословнни храни.Тия дето са здравословни, едва ли са ти по джоба за всеки ден братле. Не, че тук сме цъфнали и вързали, ядем всякакви Е-та, ама в Щатите бият всичко... И не, не мазните мръвки убиват, а убиват хормоните, химикалите, и всичката химия с която се обработва месото, и не само то. Дядо ми, бог да го прости, на село ядеше яйца, сланина, свинска мас и месо всеки ден.Пиеше по 2-3 ракии на обед, и вечер, и по някоя бира. Знаеш ли - изкара до 95.Без да е пил повече от аналгин за главоболие.Работейки всеки ден.До последно преди да почине, работеше.Без ох, и ах.

#12 паяка 19.08.2016 в 19:03:59

Ако преди няколко месеца някой ми беше казал, че ще мога без сирене и кашкавал, нямаше да му повярвам. Но ето - става. Не ми липсват. Е, с тях е по-приятно, но мога и без тях. Месото много отдавна не ми е интересно. Не знам дали ще се справя обаче без кисело мляко. Това ще е следващият етап.

#15 boris 19.08.2016 в 20:51:42

Не знам дали този на снимката е автора, но ми изглежда като азбучен пример на завършен асоциален психопат.

#17 boris 19.08.2016 в 21:45:13

Аз не зная защо съм на тоз свят роден, не попитах защо ще умра, тук дойдох запленен и от сивия ден, и от цветната майска зора. Поздравих пролетта, поздравих младостта и възторжен разтворих очи, за да срещна Живота по друм от цветя в колесница от лунни лъчи. Но не пролет и химн покрай мен позвъни, не поръси ме ябълков цвят: пред раззинали бездни до черни стени окова ме злодей непознат. И през облаци злоба и демонска стръв черна сянка съзрях да пълзи — златолюспест гигант се изправи сред кръв, сред морета от кръв и сълзи. В полумрака видях изтерзани лица, вред зачух плачове като в сън и жестока закана на гневни сърца се преплете с оковния звън. Аз познах свойте братя във робски керван, угнетени от Златний телец; и човешкия Дух — обруган, окован, аз го зърнах под трънен венец. И настръхнал от мрака на тази земя, закопнях, запламтях и зова: — Ах, блеснете, пожари, сред ледна тъма! Загърмете, железни слова! Нека пламне земята за пир непознат, нека гръм да трещи, да руши! Барикаден пожар върху робския свят! Ураган, ураган от души!... И тогава — залюбен в тълпите, пленен от лъчите на нова зора, — без да питам защо съм на тоз свят роден, аз ще знам за какво да умра

#29 паяка 20.08.2016 в 20:56:53

Прав е Гети да призовова да няма двойни аршини за прага на търпимост.

#30 паяка 20.08.2016 в 21:00:13

Понеже не мога да съм от хомотата, от ромотата, не бъдете така грубо критични към групичката кокошкоподобни, към които клоня

#52 7 23.08.2016 в 18:22:31

Веганството е супер като идея, въпросът е, как да го практикуваш без да изглеждаш като човека на снимката... И- без войнствени демонстрации, разбира се, защото освен вегани има и плодоядци- те сериозна биха се смръщили на веганската жестокост към растенията.

#68 7 25.08.2016 в 14:35:37

Дали пък да не стана полу-веган? Сиренето и сладоледът да останат, вместо да започвам с татуси, расти, пиърсинг,дрога и индийски шалвари...

#70 7 25.08.2016 в 15:29:25

#72 7 25.08.2016 в 16:17:47

Да, добра идея. Но по-скоро може да го питам за доматите- при краставиците картината е, като че ли стандартизирана и ясна, докато доматиТУ напоследък има толкова много различни сортове, вкусове, цвят и форми, и големина...Човек се обърква.

#77 7 25.08.2016 в 17:06:42

Да,сочни, едри, "месести" домати, с лук и олио, сол, може с хубави маслини "стафидати", защото повечето от другите черни са киснати в оцет... Оцетът върху шопска салата наистина трябва да намери място в Наказателния кодекс. Чесън с домати е много вкусно на "лютика"- печен патладжан, печени зелени чушки и леко попарени белени домати, олио, сол и чесън. Без алкохол- тука даваме едно рамо на Деовин. Само бира с пържени картофи.

#82 7 26.08.2016 в 09:44:30

В крайна сметка, може би ще заложа на лакто-фрутарианство.Био. От една страна, всички протеини ще са налице. От друга, всички витамини и достатъчно фибри. Също така, веганските нападки за мъчения над животните отпадат автоматично. Няма да имам пръст дори в измъчването на растенията- и те чувстват, уважаеми вегани!- науката го е доказала. От менюто ще се загубят само едните марули и сем. кръстоцветни. И пак- без татуси, пиърсинг, дрога, и т.н. Защото- какъв е смисълът да пазиш животните и растенията, ако ще измъчваш човешкото тяло?... Веганите-морализатори бяха дотук с войнствените аргументи срещу чистата ми трапезна съвест.

Новините

Най-четените