Токбоки e кралят на уличната храна, събрал в себе си екзотиката на Азия.
Ако досега не сте опитвали това корейско ястие, тогава се настройте да преживеете истинско кулинарно удоволствие. Може би не е изненадващо, че вкусът на ястието е пикантен и леко сладък, което, както е известно, е типично за голяма част от азиатската кухня.
През годините Токбоки се превръща в една от любимите улични храни на хора от всякакви възрасти. Част от основните му съставки са оризови пръчици, рибни крокети, микс от ароматни подправки, мед или кафява захар, чесън и известна доза пиперливост, която се постига със специалната корейска паста от люти чушки - кочуджанг и корейският лют пипер гочугаро.
Разбира се, те не са задължителна съставка, особено за хора, чиито стомаси са чувствителни към пикантните храни. В този случай те могат да бъдат заменени със соев сос и други екзотични съставки.
Точно това му е и хубавото на Токбоки - с продуктите в него може да се експериментира, така че накрая вкусът му да задоволи и най-капризното небце.
Днес могат да се видят всякакви негови вариации - с месо, къри, сметанов сос, морски дарове, дори с цветовете на роза.
Но първообразът на това ястие може да се открие повече от век назад във времето.
Смята се, че за първи път се появява в Siuijeonseo - корейска готварска книга от XIX в. В нея е поместена и рецептата за Токбоки на кралския двор, която се състои от оризови пръчици, филе, сусамово масло, лук, скални гъби и кедрови ядки. Ястието се допълва от препечени и смлени семена от сусам, а за финал се добавя висококачествен леко пикантен соев сос.
Лютият вариант на Токбоки, приготвен на основата на кочуджанг, е измислен доста по-късно. Според някои това се случва в краят на 50-те години на миналия век и както при появата на повечето велики рецепти, тук отново е намесена случайността - или по-точно неволната грешка.
През 1953 г. Ма Бок Лим, тогава главен готвач в китайски ресторант, случайно пуска известно количество оризови пръчици в лютивия сос. Когато ги опитва, установява с изненада, че ястието е доста вкусно и така започва да го предлага.
Тази разновидност на Токбоки се превръща в една от най-известните му версии. Днес то може да бъде опитано най-вече по улиците на Сеул или в направените специално за целта закусвални.
Както вече стана ясно, вариациите на Токбоки не са никак малко и могат да се разделят на няколко вида.
Най-популярният сред тях е този с много сос, наподобяващ супа. Тук се отделя специално внимание на бульона, приготвен от сушена аншоа, водорасли и гъби. Така корейското ястие добива характерния си интензивен вкус, който привлича все повече свои почитатели. Често към основните съставки се добавя оризов или царевичен сироп за по-голяма плътност на соса.
Ако сте се впечатлили от екзотичните съставки и вкусове на на корейското Токбоки и искате да опитате да си го приготвите у дома, ние ще ви помогнем да го направите с една класическа рецепта.
Набавете си нужните съставки и направете едно разпускащо готвене в края на работната седмица. А защо не и в предстоящия уикенд?
Люто Токбоки
За да си приготвите тази корейска класика, са ви нужни следните продукти:
- 500 гр. оризови пръчици
- 1 лист корейски рибни крокети
- 120 гр. китайско зеле
- З бр. зелен лук
- 3 чаши бульон от аншоа или вода (за повече сос използвайте 4 чаши)
- 3 супени лъжици кочуджанг (корейска паста от люти чушки)
- От 1 до 3 ч.л. люспи от лют корейски червен пипер (за предпочитане финосмлени)
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. царевичен сироп (или вместо него още една с.л. захар)
- 1 с.л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
Накиснете оризовите пръчици за около 20 мин. Нарежете листа рибни крокети, зелето и лука на ивици със сравнително еднаква големина.
В дълбок тиган сипете бульона от аншоа или водата и загрейте течността, докато заври. Към нея прибавете кочуджанг, червения пипер, соевия сос, захарта, царевичния сироп и чесъна на прах. Намалете котлона и оставете да къкри, до разтварянето на пастата от люти чушки.
Към бульона изсипете оризовите пръчици. Те трябва да се готвят между 8 и 10 мин. до готовност. Ще ги познаете, когато омекнат добре. През това време периодично разбърквайте, за да не залепнат пръчиците за дъното на съда.
Остава да добавите зеленчуците и рибните крокети. Продължете готвенето им още 4-6 мин. При необходимост може да добавите още малко вода или бульон, ако сместа стане твърде гъста.
Сервирайте горещо и се насладете на Токбоки с всичките си сетива.