Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: Симпатични рулца с крема сирене, шунка и краставици

Дори и сандвичите отнемат повече време от тази рецепта Снимка: Webcafe.bg
Дори и сандвичите отнемат повече време от тази рецепта

И вие ли все по-често отивате да си вземете обяд, а когато видите цените, не успявате да сдържите шока си?

Или може би сте на хранителен режим и трудно намирате храна, която да отговаря на диетата ви? А и никога не знаете какво точно има в купешките ястия, колко калории съдържат и с каква мазнина са приготвени.

Ние сме насреща с "Обяд в кутия" - тук ще събираме съвети и рецепти за вкусно похапване в офиса, което лично да си приготвите и да си носите.

Днес сме на:

Рулца от пълнозърнеста тортиля с крема сирене, шунка, моцарела и краставици

Снимка: Webcafe.bg

Звучи като в стария лаф "Последният да затвори вратата", но това е възможно най-елементарният обяд в кутия, който можете да си приготвите. Дори и сандвичите отнемат повече време!

Тази рецепта има куп предимства - няма сос, който евентуално да се разлее от кутията за обяд, търпи безброй импровизации с пълнежите, може да служи като ястие тип "изчисти хладилник" и, не на последно място, става и за похапване с ръце.

Рулцата се събират с лекота и в по-малки и компактни кутии за храна и нямат нужда от претопляне.

Можете да използвате за основа както питки тортили, така и лаваш или питки за дюнер. Всякакъв тип тънки и гъвкави питки са подходящи, а в магазините вече има невероятно изобилие.

Пълнозърнестите са с малко по-интензивен вкус и са по-нискокалорични.

Снимка: Webcafe.bg

За тези рулца сме използвали:

  • 2 пълнозърнести питки тортиля
  • 4 супени лъжици крема сирене с подправки
  • 4 слайса шунка
  • Настъргана моцарела за пици
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Всяка питка тортиля се намазва с две супени лъжици от крема сиренето. В случая сме използвали готово овкусено крема сирене, но може да се използва и натурално, пикантно или котидж сирене. Можете също така да си забъркате собствена смес от крема сирене и наситнени подправки.

Върху тортилите се нареждат по два от слайсовете шунка (бекон, салам или друг колбас по избор). Настърганата моцарела (или кашкавал) се реди отгоре на тънка ивица. Накрая прибавяме лентички краставица за свежест.

Всяка тортиля се завива на максимално стегнато руло и се реже на хапки, за да е по-удобна за похапване.

В кутията добавяме и още зеленчуци за гарнитура, в случая - чери домати.

Снимка: Webcafe.bg

Варианти на рецептата:

Както казахме, за основа може да се използват и кори лаваш, както и обикновени, а не пълнозърнести тортили.

Ако имате повече време, преди нарязването бихте могли да запечете рулата на скара или на добре сгорещен сух тиган. Така те ще станат хрупкави, но внимавайте, защото някои тънки питки при запичане стават трошливи и прекалено сухи.

Тортилите и лавашът не съдържат животински продукти, така че са подходящи и за веган варианти на ястието.

В плънката краставиците могат да се заместят от кисели краставички и да се прибавят още зеленчуци - резени домат, зеле, маруля, айсберг, маслини. Рецептата може да се адаптира и за любителите на морски дарове, като вътре се сложат слайсове сьомга или рулца от раци.

Друг вкусен вариант е накъсано пилешко с майонеза и кисели краставички или накъсано свинско с малко доматена салца и подправки. Арменците имат собствена трактовка на подобен тип рулца, като пълнят лаваша със запържена кайма с подправки, което е идея, ако имате изостанала кайма, която се чудите къде да вложите.

Зеленчуците за гарнитура също са въпрос на вкус, апетит и желание - домати, краставици, а защо не и царевица, картофки или маслини.

Въобще, с вдъхновение и малко налични продукти можете да имате един питателен и бърз за приготвяне обяд, който да приберете в кутията си за храна и да ви очаква до обедната почивка.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените