Всички помним песента от детството ни, с която ни подканваха да хапваме зеленчуци.
Оттогава измина повече време, отколкото ни се иска да си признаем, и вече с удоволствие и апетит нападаме салатата. Но децата ни?
Според проучване за хранителните навици на децата в България, направено по поръчка на Лидл България, малчуганите продължават леко да се мръщят на зеленчуците особено когато става дума за закуска.
От една страна, проучването показва, че само 5% от децата включват зеленчуци в закуската си. От друга страна, ето ни и нас - порасналите деца, които се чудим как да изкушим по-малките да ядат зеленчуци с удоволствие, а не с намусена физиономия и съмнителен ищах.
Как, как... ами с мъфини, разбира се!
Само че не какви да е, а полезни, засищащи и пълни със зеленчуци.
В тях ще вложим продукти, съобразени с Планетарния режим на хранене, който е в основата на балансираното хранене с мисъл за нашето здраве и това на планетата.
В рецептата ще наблегнем на богатите на фибри зеленчуци и ще добавим протеин от яйца и млечни продукти. А децата с удоволствие ще подредят шарените, забавно опаковани мъфини в кутията си за училище!
И нещо повече - спокойно можем да ги вземем с нас в кухнята, за да помогнат в приготвянето на пъстрия си обяд.
Вроденото им любопитство ги кара все по-често да надникват какво се случва около печката, а с лесни и увлекателни рецепти ще ги примамим не само да ядат повече полезни храни, но и да се включат с широка усмивка в готвенето им.
При тези мъфини на най-малките може да се повери разбъркването на яйцата, които се разбиват с крема сиренето, както и оформянето на сместа, която ще печем.
По-големите, под зоркия поглед на мама или татко, могат да настържат някои от продуктите, като внимават с рендето. А ето как да сътворим тези вълшебно лесни, сочни и апетитни мъфини със зеленчуци:
Необходими продукти за 10 мъфина:
- 6 средни по размер яйца;
- 150 грама крема сирене;
- зеленчуци (по избор) - гъби, моркови, грах, чушка, домат, броколи, карфиол. Тук могат да се приготвят различни варианти според сезона. Все пак е важно да се храним със сезонни зеленчуци, тъй като те не само са по-вкусни, но и по-богати на полезни вещества. Освен това сезонните зеленчуци често идват от местни производители, което е по-екологично и подпомага устойчивото земеделие.
- малко подправки.
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбиваме шестте яйца - можем да го направим с вилица, бъркалка или миксер. Добавяме крема сиренето и отново разбиваме добре сместа, след което добавяме зеленчуците - сурови, запечени или сотирани. Посоляваме леко и ако децата обичат, добавяме и някоя зелена подправка за разкош.
Разпределяме сместа във формички и печем в много добре загрята на 200 градуса фурна за около 15 - 20 минути. Мъфините не бива да се препичат - не трябва да хващат коричка отгоре и да се изсушават. Трябва да са стегнати отвън и сочни отвътре.
Най-прекрасното на тази рецепта е, че към основата от яйца и крема сирене можем да добавим изключително богатство от зеленчуци, да сложим и малко кашкавал или бяло сирене, а защо не и месо, останало от печенето вчера.
Важно е да запомним, че "зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте". А в тези мъфини те са и в изобилие и ще допаднат на малки и големи.
---
Плодове и зеленчуци без остатъци от пестициди
Всеки ден Lidl предлага на своите клиенти 120 вида свежи и проверени плодове и зеленчуци. В магазините на Лидл България действат вътрешни изисквания, които са три пъти по-строги от нормативно определените, а плодовете и зеленчуците ежедневно се проверяват за над 700 вида остатъци от пестициди. Отделно смарт ритейлърът се снабдява с плодове и зеленчуци от 100% сертифицирани земеделски производители.