Почти 60% от българските деца закусват с тестени изделия - баници, мекици, палачинки и други.
Това сочи проучване за хранителните навици на децата в България, проведено този юни месец по поръчка на Лидл България. Анкетата е част от инициативата #ХраненеСмисъл и показва тенденциите в храненето при децата от 7 до 18 години.
Проучването показва, че домашно приготвената храна продължава да е предпочитана от децата.
80,6 процента от всички анкетирани посочват, че се хранят повече от веднъж у дома, а всяко второ дете заявява, че предпочита домашно приготвената храна пред купената.
59 процента от малките уточняват, че предимно се хранят със сготвена у дома храна.
70 на сто от децата консумират всеки ден хляб и тестени изделия, а 62,3 на сто - плодове и зеленчуци.
Изключително нисък е процентът ежедневна консумация на риба и варива. За щастие процентът на ежедневната консумация на "бърза" храна - пици, бургери, пържени картофи и други - също е относително нисък и е 12 на сто.
Всяко второ дете споделя, че няма храни, които са му забранени или ограничени за консумация.
Други 38 процента казват, че не им е разрешено да прекаляват с определени храни, а 12 процента имат категорични ограничения за някои храни и напитки. Най-често пък ограниченията важат за енергийните напитки, газираното, снаксовете и чипсовете и джънка.
Само 12 на сто от анкетираните посочват, че спортуват всеки ден.
Над 50 процента обаче спортуват между 1 и 4 пъти седмично.