Фритатата често е наричана италиански омлет.
Това е удобство от гледна точка на понятията, защото обяснява, че става дума за ястие с разбити и сготвени на тиган яйца.
Фритата обаче няма строгия канон на френския омлет. Тя е едно тези много популярни италиански ястия, които трудно ще срещнете в менюто на ресторант, но често присъстват на трапезата в милиони домове.
Най-хубавото на фритата е, че дава пълна свобода на фантазията и обикновено е нещо, което се приготвя от остатъци или с продукти от типа "каквото има в хладилника". Тя е класическа бърза вечеря за делничен ден, но може да се приготви и за закуска, брънч или обяд.
Принципните разлики с омлета са, че фритата се готви по-бавно и от двете страни, може да се яде и студена и не се налага да се завива.
Произходът на фритата не е особено ясен, но се смята, че това е италиански вариант на испанската тортийя, която представлява дебела палачинка от задушени картофи с яйца.
Фритата може да се направи от буквално всичко и няма правила или особени класики - единствената задължителна съставка са яйцата. Резултатът всеки път е впечатляващ, а останалото може да се яде и на следващия ден - в сандвич или за закуска.
Ето няколко идеи за фритата, които дори не е нужно да спазвате буквално, а само като насоки и вдъхновение за вашата следваща бърза вечеря в забързания делник.
Фритата с паста
Това е вероятно най-гениалният начин за съживяване на останалата от предния ден паста. Можете да използвате всякаква паста - и като форма, и независимо от соса - доматен, сметанов или обикновени спагети Aglio e Olio - паста с чесън и зехтин.
Това ястие дава дори свободата да изберете сами пропорциите - с повече паста или повече яйца, или, ако искате да е по-свежо, да добавите и допълнителни продукти като зеленчуци или сирене. Ние представяме базова рецепта.
Необходими продукти:
- 150 гр. сварена паста
- 6 яйца
- ¼ чаша нарязан кашкавал, пармезан или пекорино
Начин на приготвяне:
Разбийте много добре яйцата, добавете сиренето и овкусете със сол и чер пипер.
Използвайте тиган или друг огнеупорен съд, подходящ за фурна. Първо обаче го сложете на котлона и загрейте малко зехтин. Ако използвате готова паста със сос, сложете само няколко капки, а ако имате само сварена паста - покрийте дъното.
Затоплете добре пастата с мазнината, докато започне да се готви отново и сосът пусне вкуса си. Добавете яйцата в тигана и разбъркайте добре, за да стане хомогенна смес.
Оставете фритатата на котлона, докато яйцата започнат да се втвърдяват и се сготвят в долната им част. След това преместете във фурната или под грила, за да се сготви и горната част на ястието.
Фритата с рикота и спанак
Необходими продукти:
- 6 яйца
- Половин тиквичка, нарязана на тънки филии
- Шепа спанак
- 150 гр. сирене рикота
- Щипка чили
- 1 глава лук, нарязана на ситно
Начин на приготвяне:
Подобно на фритатата с паста, разбийте яйцата добре и ги подправете. Внимателно добавете съм тях натрошената рикота и леко разбъркайте, така че парчетата да останат цели.
В огнеупорен съд на котлона задушете чилито, лука и тиквичките. Когато омекнат, добавете и спанака.
Накрая прибавете и яйцата и отново разбъркайте по-внимателно заради рикотата.
Върнете на котлона, докато фритатата е готова от долния си край, а след това изпечете във фурната и отгоре.
Фритата със сирене и домати
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 250 гр. чери домати, разполовени
- 1 глава лук, нарязан
- 1 скилидка чесън, нарязана
- 125 гр. натрошено сирене
- Шепа магданоз, накълцан
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с магданоза, сиренето, сол и пипер. В тиган задушете лука и чесъна, а след това и чери доматите - колкото да омекнат, но не и да станат на сос. Накрая сложете и сместа с яйцата и оставете на котлона, докато се стегне отдолу.
Преместете под грил, за да се сготви и от горната част.
Киш Лорен фритата
Необходими продукти:
- 175 гр. шунка или бекон, нарязани на тънко
- 8 яйца
- 200 мл. мляко
- 50 гр. зряло сирене с по-остър аромат - чедър, пекорино или дори синьо сирене
Начин на приготвяне:
Изпържете леко шунката. Отделно разбийте яйцата, млякото и сиренето и добавете и изпържения колбас.
В тава постелете хартия за печене - включително и нагоре по ръбовете и страните, изсипете сместа и опечете. Преди да сложите във фурната, може да поръсите с допълнително сирене за повече хрупкавост и вкус.
Мини фритати с тиква
Необходими продукти:
- 1 малка тиква
- 1 глава червен лук
- 1 люта чушка
- 6 яйца
- 100 гр. козе сирене
- Мащерка
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата от семките и нарежете с белачка на тънки ленти. Нарежете и лука на дълги ленти. Задушете ги заедно с нарязаната люта чушка. Оставете ги да се охладят.
Разбийте добре яйцата с натрошеното козе сирене, зеленчуковата смес, мащерката, сол и пипер.
За да станат мини фритати използвайте форма за печене на мъфини. Можете да намаслите със зехтин директно всяка от формичките, но може да ползвате и хартиени подложки за тях.
Изсипете сместа на равни части и печете във фурна. Ако нямате форма за мъфини, може да направите обикновена фритата на тиган и във фурна.