Ако счупиш на две спагетите, преди да ги сложиш да се варят, някъде в Италия някой започва да се кръсти.
Италианците са царе на кулинарния шовинизъм и безпрекословните канони по отношение на рецептите. Освен безкрайните правила как и с какво се приготвя паста, реда на сервиране на ястията при хранене и купищата забранени комбинации, те спазват и строг ритуал при консумацията на кафе.
За останалите нации той може да бъде объркващ и направо шокиращ. За доста хора е трудно да свикнат с италианското кафе - доста късо еспресо, което се пие на една глътка. За щастие, в Италия е разпространено и caffe lungo, което е точно това, което е и в България- дълго кафе. В италианския случай - еспресо с малко повече вода, колкото за две глътки. Ако поръчате още по-дълго кафе рискувате да ви кажат, че заведението не предлага американско кафе, т.е. филтър кафе.
Друго нещо, за което трябва да се внимава, е поръчването на лате.
Макар в кафе веригите по цял свят това да е кафе с доста мляко, "лате" на италиански означава мляко и има опасност да ви сервират точно това - само мляко.
Но може би най-прочутото правило в Италия е да не се поръчва и пие капучино след 11 часа сутринта.
Ако съдим по клиповете в социалните медии, подобна грешка е непростима - може да докараш инфаркт на някой сервитьор или, в най-добрия случай, да не си получиш напитката.
Това е доста преувеличено - живеем в глобален свят и Италия е сред най-популярните туристически дестинации. В днешно време е по-вероятно все пак да ви сервират капучино и след 11 часа, дори без физиономии и забележки от страна на бармана или сервитьора. Самите италианци също престъпват "канона" и си позволяват тази напитка и в други часове.
Но ако поръчате капучино по време на или след хранене - обяд и вечеря, вероятността да се натъкнете на онази реакция от клиповете в социалните мрежи нараства сериозно. Възможно е да получите забележка, да ви изгледат странно, подигравателно или със съжаление, а ако имате късмет, да получите и истинско италианско преживяване - страстно мотивиран отказ да ви сервират.
Защото за италианците да поръчаш кафе с топло мляко с пяна е като да искаш още храна.
И няма никаква логика да го правиш след като току що си ял.
Капучиното в Италия се смята за храна - половината напитка се състои от прясно мляко. То е част от закуската в страната, която далеч не е обилна - обикновено е кроасан или няколко бисквити или филия със сладко. Съответно млякото е част от яденето и цели за засити, а не да овкуси кафето.
Затова и капучиното, противно на митовете за правилото 11 часа, се поръчва и от италианци, но като част от следобедната закуска - отново евентуално с малък сладкиш, или само като засищаща напитка.
В Италия дотолкова са свикнали да приемат капучиното като закуска, че за хората там да искаш да пиеш това след хранене е като да поръчаш след обяда пържени яйца, овесени ядки или зърнена закуска с мляко.
Има и още една причина капучиното да не се смята за добра идея след обяд или вечеря - според италианците то пречи на доброто храносмилане.
Когато е част от закуската, това не е проблем, защото тя е лека, освен това млякото "олекотява" киселинното кафе, което дразни, когато се пие на празен стомах.
Самото мляко обаче, затоплено и разбито на пяна, е тежка храна, забавя храносмилането и кара човек да се чувства подут и некомфортно, ако се приеме с останалата част на обяда или вечерята.
В това има логика - с възрастта немалка част от хората спират да произвеждат достатъчно от ензимите, които разграждат лактозата в млякото. Сериозна част от населението на планетата има някаква форма на лактозна непоносимост, макар че доста хора не са наясно с това. А непоносимостта към лактоза се изразява именно в проблеми с храносмилателната система - подуване, газове, стомашни болки, гадене и разстройство.
Кравето мляко освен това съдържа и протеина казеин, който се храносмила трудно и може да доведе до лениви черва.
Кафето без мляко пък има обратния ефект на пълен стомах - след обилен обяд, едно късо, силно еспресо действа като диджестив, затова и в Италия е обичайно след хранене да се поръчва кафе.
Може би не е лоша идея да не оспорваме точно тази част от италианската кулинарна догма.
Все пак напитката капучино произхожда именно от Италия, както и името ѝ.
Капучино е умалителната дума за капучио - качулка. Цветът на комбинацията от мляко и кафе напомнял на хората навремето на цвета на расото на монасите капуцини. Името на ордена пък идва от характерните качулки, които братята носят.
А ако не можете без мляко в кафето, в Италия по всяко време можете да поръчате макиато - еспресо с малко затоплено мляко.