В средата на седмицата много от нас, работещите, са обзети от особен вид умора.
Понеделник е минал, само че уикендът още изглежда прекалено далеч и имаме нужда от кафе и енергия. Италианците, тези гурута на доброто кафе, имат "в ръкава си" екстремен трик, който може да събуди и най-ленивите.
Хитринката не е нова - преди енергийните напитки да станат толкова популярни, италианските студенти по време на сесии са си приготвяли именно тази напитка.
Затова се нарича "студентско кафе" - силно е, прави се бързо и дори няма нужда от кафе машина.
Студентското кафе припомниха симпатягите Емилиано и Матео от Lionfield и показаха как се приготвя.
Необходими са ни кафеварка за котлон, която много от нас наричат "кубинска кафеварка", и хубаво мляно кафе, най-добре от някой от специализираните магазини.
Оттам нататък по добре познатия начин правим една кафеварка кафе, като внимаваме да не натъпкваме мляното кафе твърде силно.
Това позволява врялата вода да извлече повече вкус и аромат от кафето.
След това предприемаме необичаен ход и изсипваме първото кафе в долната част на кафеварката вместо вода. Сипваме отново мляно кафе, отново не го натъпкваме прекомерно със същата цел и връщаме кафеварката на котлона.
Да, студентското кафе всъщност е кафе, приготвено вместо с вода, с още кафе.
Напитката се пие гореща и без захар, мляко и подправки, за да се насладим максимално на ударната доза кофеин.
Студентското кафе се пие най-късно до обяд по разбираеми причини - твърде силно е и може да ни държи будни цяла нощ.
Друг плюс е, че за разлика от енергийните напитки, в кафето няма таурин. Съставката, която също действа събуждащо и ободряващо, има неприятни странични ефекти и може да ни докара мускулни крампи, ускорен пулс и сърцебиене.
Колкото до студентското кафе - при неразумна употреба то също може да доведе до нежелани реакции, особено при хора с високо кръвно и чувствителна сърдечно-съдова система.
Затова преди да си го приготвим, е разумно да помислим заслужава ли си да поемем такъв силнокофеинов риск.