Преди 10 ноември няма "Мастър шеф", "Кухнята на ада" и десетки знайни и незнайни телевизионни шеф-готвачи.
Тогава властва вездесъщият "Балкантурист", където на почит са скарата, котлетите и изобретения като шопската салата, рулцата по чешки и кремът "Дипломат".
Рецептурниците от онова време пазят грижливо рецептите за кебапчета, кюфтета, украси от печени чушки и моркови, розички от домат и краставица... Покрай мешаните скари и доматите шмеркезе обаче соцът успява да роди и други кулинарни класики.
Някой от тях приготвяме и до днес и въобще не предполагаме, че преди средата на 40-те години тези ястия или ги е нямало, или не са изглеждали по точно този начин.
Ето няколко такива рецепти, заради които все още има хора, които възкликват "А едно време какво гурме имаше!":
Салата "Ропотамо"
По време на социализма изборът от рибата и морските дарове никак не е голям, но пък скумрия има в изобилие и трябва да се измислят разнообразни начини за приготвянето ѝ.
Така една консервна фабрика в Бургас изобретява рибната салата "Ропотамо" със скумрия, зеленчуци и доматен сос, като слуховете мълвят, че откритието е с цел да се сготви изостаналата риба, която е пред разваляне.
Домакините обаче са възхитени, защото две консерви от салатата, затоплени на котлона, осигуряват готова вечеря за семейството.
Ето и рецептата:
- 1,5 кг скумрия
- 2 глави лук - накълцани
- 2-3 големи моркова - на кръгчета
- 1 консерва боб
- 1 консерва грах
- 1 консерва кисели краставички
- 800 грама доматен сок
- Сол, пипер, олио, дафинов лист
Скумрията се почиства и се нарязва на парчета и се осолява. В дълбока тенджера се запържва лука, а след това и останалите зеленчуци. Прибавя се доматения сок, сол, пипер и дафинов лист, както и парчетата скумрия.
Готви се до омекване на рибата, след което има два варианта - единият е салатата "Ропотамо" да се дозапече в тава във фурната, а другият - ястието да се консервира в буркани.
В много домове салата "Ропотамо" се приготвя и в постен вариант без риба, както и с други видове риба като паламуд и мерлуза.
Яйца по панагюрски
Повечето кореняк панагюрци ще ви кажат, че тази рецепта не е оригинална. Там хапват парени или подлучени яйца, които също се забулват, но се сервират с водата от варенето, а не с кисело мляко.
Яйцата по панагюрски такива, каквито ги знаем масово и днес, са изобретение на "Балкантурист", сходно с шопската салата и рулцата по чешки. На кого му е хрумнало - остава загадка.
И все пак - една порция от тези вкусни яйца се приготвят от:
- 3 яйца
- 100 грама сирене
- 200 грама кисело мляко
- 20 грама краве масло
- Чаена лъжичка червен пипер
- Чесън на вкус
В дълбока тенджера се налива литър вода и след като заври, към нея се прибавя и супена лъжица оцет. Яйцата се чукват от ниско над водата едно по едно и се оставят да се забулят, но жълтъкът да остане рохък.
Междувременно киселото мляко се смесва с натрошеното сирене и накълцания чесън и се изсипва в по-дълбока чиния. Върху него се поставят яйцата и се заливат с леко запържения в маслото червен пипер.
Боб по манастирски
Когато към дадена рецепта се прибави "... по механджийски" или "... по манастирски" например, някои решават, че става въпрос за ястие от време оно. Древна рецепта, запазена и предавана през поколенията. Обикновено това се оказват прозаични маркетингови трикове.
Бобът по манастирски е точно такъв трик и е измишльотина на "Балкантурист", като трябва да признаем, че ястието все пак е много вкусно.
За него са ни необходими:
- 300-400 грама бял боб от консерва
- 1 глава лук - накълцана
- Няколко скилидки чесън - накълцани
- 1 морков
- 2-3 сухи червени чушки
- 1 голям стрък целина
- 300 грама домати от консерва
- 300 грама олио
- Сол, пипер, магданоз и джоджен
В дълбока тенджера в олио се запържват наситненият лук и чесън, морковът на кубчета, целината на кубчета и наситнените сухи чушки. Добавя се бобът с водата от консервата, доматите и се налива още малко олио.
Ястието се оставя да къкри около 20-30 минути на среден огън, след което се подправя със сол, пипер, магданоз и джоджен.
Оставя се да къкри още около 5 минути и се сервира горещо.
Руло "Стефани"
Месните рула са познати по цял свят, но преди 50-те години на XX век са по-скоро рядкост в България.
Именно тогава на мода като пищно и празнично ястие започва да се налага рулото "Стефани", кръстено на принцеса Стефания Белгийска. Името не бива да ви подвежда - рецептата в точно това си изпълнение се прави само в България и Унгария.
Продуктите за него са:
- 800 грама кайма смес
- 1 глава лук - накълцана
- 2 яйца
- Половин чаша галета
- Сол, черен пипер, червен пипер и чубрица
За плънката:
- 3-4 твърдо сварени яйца
- Два сварени моркова на ленти
- Кисели краставички на ленти
Каймата се омесва с двете яйца, лука, галетата и подправките и се оставя да почине поне 30-40 минути.
След това каймата се разстила върху фолио или чиста кърпа и се оформя на правоъгълник. От едната по-дълга страна се нареждат морковите, краставичките и яйцата, след което рулото се подхваща с фолиото/ кърпата и се завива внимателно.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Някои добавят галета или кашкавал за още по-хрупкава коричка или за да прикрият, че каймата леко се е напукала.
Сервира се с картофено пюре.
Сладък салам
Трудно е да се прояви особена изобретателност, когато най-достъпните продукти за сладкиши са обикновени бисквити, захар и какао на прах.
Именно в опит да се създаде все пак някакъв десерт се появява сладкия салам, спомен от детството на не един и двама. Десертът е семпъл и отстъпва по точки на съвременните торти и сладкиши, но преди 10-и ноември беше чест завършек на обяда и вечерята.
Ако все пак някой изпитва носталгия по него, му трябват:
- 2 пакета обикновени бисквити
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 3 супени лъжици какао
- 100 грама разтопено масло
- По желание - сушени плодове, ядки, есенция ванилия или ром
Бисквитите се натрошават на не много дребни парченца. На водна баня в дълбока купа се смесват млякото, захарта и маслото до хомогенна смес.
След това се прибавят какаото и есенцията, ако ще се слага такава, и отново се разбърква добре. Сместа се омесва с бисквитите и се разстила върху фолио.
Оформя се салам, в двата края фолиото се завързва и десертът се прибира в хладилника, за да стегне. Може да се сервира и поръсен с пудра захар.