10 ноември - тази паметна дата в съвременната българска история, която поставя началото на един безкраен 30-годишен преход на надежда за по-добро бъдеще.
Но днес няма да задълбаваме в политически пристрастия, а ще отправим поглед към кулинарните шедьоври от рецептурника на "Балкантурист", все още будещи носталгичен апетит у голяма част от българите.
Сигурно голяма част от родените след 80-е години едва ли си спомнят, че компанията е обединявала в себе си туристически агенции, хотели и ресторанти.
Преди всичко обаче "Балкантурист" е бил символ на изисканата българска кухня - истинско гурме изживяване от най-качествените продукти, предлагани тогава на родния пазар. С тях някои от знаменитите готвачи приготвяли ястия с екзотични имена, които са смятани за истински деликатеси.
Някои от рецептите остават трайно в менютата на съвременните ресторанти, предлагани като традиционни български ястия. Но е важно да знаем, че Шопската салата и Снежанката не са присъствали на трапезата на прароднините ни (или поне не в този вид и не с тези имена).
Днес ще оставим настрана хрупкави калмари, пошираните яйца и дипа от люти чушлета и ще обърнем внимание на простичките гозби от миналото, които са будели възхищение не в един или двама българи, представители на елитната средна класа преди 1989 г.
И тъй като денят бележи годишнина от началото на едно ново начало, на което все още не му се вижда краят, специално по повода разгърнахме прашните страници на рецептурника на "Балкантурист" и подбрахме някои от най-емблематичните представители на соц гурмето, с което да нахраним носталгията ви (ако изобщо я изпитвате).
Рецептите ще намерите в следващите редове. Да ви е сладко!
Рулца по чешки (пълнени с Руска салата)
Нужните продукти за 12 рулца са:
- 12 слайса свинска шунка
- 2 средно големи картофа
- ½ ч.ч. грах от консерва
- 4 бр кисели краставички
- 70 гр колбас по избор
- 150 гр майонеза
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
За Руската салата:
Картофите се сваряват в подсолена вода, като се внимава да не се преварят. След като изстинат, се обелват и нарязват на дребни кубчета. Със същата големина нарежете киселите краставички и колбаса. Прибавете ги към картофите, а към тях сложете граха и майонезата.
Посолете на вкус и разбъркайте добре. Оставете салата да се охлади.
За да направите рулцата, вземете един слайс от шунката и в единия му край сложете от Руската салата. Завийте на руло и поставете в чиния за сервиране. Декорирайте със ситно нарязан копър.
Домат шмеркезе
Нужните продукти за 5 порции са:
- 5 средно големи домата
- 200 гр сирене
- 2 с.л. кисело мляко
- 3 скилидки чесън
- Копър
- Сол на вкус
- Червен пипер
Начин на приготвяне:
Изрежете с остър нож капачета в горната част на доматите. С малка лъжица издълбайте внимателно вътрешността им. От сиренето, киселото мляко, чесъна, копъра и червения пипер пригответе кремообразна смес, която ако има нужда, се посолява на вкус.
С нея напълнете доматите и поднесете веднага.
Котлет по киевски
Нужните продукти за 2 порции са:
- 400 гр пилешко филе
- 50 гр краве масло
- 1 яйце
- 1 с.л. прясно мляко
- Няколко лъжици брашно (за панировка)
- Няколко лъжици галета (за панировка)
- Копър
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Към маслото, което трябва да бъде на стайна температура, се прибавя ситно нарязания посолен копър. Разбърква се добре и от сместа се оформя тънък салам, с диаметър около 2 см. Увива се в прозрачно фолио за съхранение и се слага в камерата за 10 минути, за да стегне.
Пилешките филета се начуква внимателно, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Към всяко се добавя част от замръзналото масло и след това месото се завива на стегнато руло.
В три отделни съда се слагат брашното, разбитото с прясното мляко яйце и галетата. Филетата се овалват във всеки съд, като се спазва същата последователност, след което се пържат в тенджера или дълбок тиган, докато не придобият златистокафяв цвят.
Котлетите се сервират с гарнитура от задушени моркови и грах и картофено пюре.
Бадемов крем
Нужните продукти за 10 порции са:
- 300 гр захар
- 550 мл прясно мляко
- 600 мл млечна сметана с масленост 35%
- 35 гр желатин
- 90 гр бадемови ядки
- 120 мл студена вода за желатина
- 70 мл коняк
- 10 гр ванилия
- 200 мл млечна сметана за украса (по желание)
Начин на приготвяне
Млякото се загрява с 2/3 от захарта, докато се разтопи, след което се сваля от котлона и се оставя да се охлади на стайна температура. Бадемите се накисват в гореща вода и след 20 минути се отцеждат, обелват, запичат и накълцват с нож (ако не ви се занимава с тази стъпка, може да я заместите с готови филирани бадеми).
Разтворете желатина в студената вода и след това го разтопете на водна баня. Когато е готов, го прибавете към сместа от мляко и захар. След 15-20 минути течността трябва да започне да стяга.
Млечната сметана, се разбива с останалата част от захарта, а към нея се прибавят млякото с желатина, бадемите, ваниловият екстракт и конякът. Внимателно разбъркайте с шпатула и разпределете в купички. Приберете ги в хладилника и след 4 до 6 часа ще имате готов бадемов крем.
За да украсите десерта, разбийте добре охладената сметаната с 50 гр захар и с помощта на шприц нанесете върху крема. За финал поръсете с малко натрошени бадеми.