Здравейте,
Това ястие малко наподобява познатата ни мусака. И все пак вкусът му е по-различен - не само заради липсата на картофи, вместо тях имаме паста.
Пробвайте - и споделете.
Начин на приготвяне
Загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете нарязаните лук и чесън до прозрачност.
Добавете каймата и малко вода и я запържете за около 10 минути, докато се раздроби на малки парченца и остане на мазнина.
Посолете и подправете с черен пипер. Сложете нарязания на кубчета патладжан и до запържете за 7-8 минути.
Добавете лютата чушка и мащерката и пържете още 3-4 минути. Прибавете обелените и разбити на сок домати, добавете канелата и захарта и разбъркайте добре.
Оставете на котлона за около 15 минути, като разбърквате отвреме навреме.
Сварете пастата в подсолена вода за малко по-малко от указаното време. Трябва да е леко твърда. Отцедете и я прехвърлете в купа и налейте 4-5 с.л. зехтин, за да не се слепи. Разбъркайте добре.
Пригответе соса бешамел.
В тенджера загрейте 2 с.л .зехтин и маслото. Добавете брашното, разбъркайте добре и го запържете до златисто.
Налейте млякото при непрекъснато бъркане и посолете и подправете с черен пипер.
Намалете котлона и варете, докато се сгъсти.
Свалете от котлона и добавете настъргания пармезан. Разбъкайте добре.
В тавичка за печене сложете малко зехтин и половината от пастата. Отгоре сложете пласт от каймата, подравнете добре и сложете останалата паста.
Покрийте добре с готовия сос бешамел и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 15 минути.
Добър апетит.