Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пастичио

Пастичио Снимка: Стоян Георгиев
Пастичио Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Това ястие малко наподобява познатата ни мусака. И все пак вкусът му е по-различен - не само заради липсата на картофи, вместо тях имаме паста.

Пробвайте - и споделете.

Начин на приготвяне

Загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете нарязаните лук и чесън до прозрачност.

Добавете каймата и малко вода и я запържете за около 10 минути, докато се раздроби на малки парченца и остане на мазнина.

Посолете и подправете с черен пипер. Сложете нарязания на кубчета патладжан и до запържете за 7-8 минути.

Добавете лютата чушка и мащерката и пържете още 3-4 минути. Прибавете обелените и разбити на сок домати, добавете канелата и захарта и разбъркайте добре.

Оставете на котлона за около 15 минути, като разбърквате отвреме навреме.

Сварете пастата в подсолена вода за малко по-малко от указаното време. Трябва да е леко твърда. Отцедете и я прехвърлете в купа и налейте 4-5 с.л. зехтин, за да не се слепи. Разбъркайте добре.

Пригответе соса бешамел.

В тенджера загрейте 2 с.л .зехтин и маслото. Добавете брашното, разбъркайте добре и го запържете до златисто.

Налейте млякото при непрекъснато бъркане и посолете и подправете с черен пипер.

Намалете котлона и варете, докато се сгъсти.

Свалете от котлона и добавете настъргания пармезан. Разбъкайте добре.

В тавичка за печене сложете малко зехтин и половината от пастата. Отгоре сложете пласт от каймата, подравнете добре и сложете останалата паста.

Покрийте добре с готовия сос бешамел и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна около 15 минути.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените