Лаврак със сос "Холандез" и зеленчуци

Здравейте, ето ни и на рецепта номер 100.

През последните пет месеца споделихме с вас доста семейни вечери, които заснехме на видео материали. Надяваме се да ви е било приятно, защото продължаваме.

Днешната рецепта е с риба, тъй като това показа допитването ни от вчера.

Добър апетит на всички, които си я приготвят. Ние я поляхме и с чаша пенливо вино за юбилея.

Начин на приготвяне:

Овкусете рибните филета само със сол и черен пипер. Притиснете леко с ръка подправките и оставете настрана.

В малка тенджера или дълбок тиган загрейте 2 с.л. зехтин и малко масло и запържете почистените моркови за около 6-7 минути, като бъркате често. Целта е да се карамелизират и да станат леко сладки. Добавете граха, разбъркайте и налейте малко вода.

Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се варят около 10 минути. В края на готвенето добавете листа прясна мента, посолете и подправете с черен пипер. Опитайте морковите - трябва да са меки, но все още леко хрупкави.

Загрейте 3-4 с.л. зехтин и малко масло и изпържете рибата, като я сложите с кожата надолу. Пържете 5 минути и след като кожата стане златиста и хрупкаваq обърнете. Пържете още минута-две и извадете в затоплена чиния.

В тенджера загрейте малко вода.

Разтопете маслото и оставете в купичка да се охлади леко.

Отделете жълтъците на яйцата в стъклена купа и поставете в тенджерата. Бъркайте непрекъснато и енергично, докато яйцата променят цвета си и леко се сгъстят. Около 2 минути.

На тънка струйка налейте маслото, като не спирате да бъркате. Получава се майонеза. Добавете 1-2 с.л. лимонов сок и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Разредете с вино до достигане на желаната от вас гъстота.

Поднесете рибата залята с малко от соса и зеленчуците.

Добър апетит.

Новините

Най-четените