Алоха, земляни!
Кампанията на Webcafe.bg за здравословен живот и влизане във форма Get In Shape 4 продължава с пълна сила, като в този епизод на подкаста "Хедонисти" засягаме една изключително важна тема - здравословното хранене.
И по-точно - къде е онази пресечна точка между здравословното хранене, от една страна, и хедонизма и насладата от храната, от друга.
Гост в този брой на "Хедонисти" е ендокринологът и диетолог д-р Райна Стоянова, която има опит именно в тази насока - как идеята за диета и хранителен режим да не звучи като наказание, а напротив - като нещо, което искаш да направиш за себе си.
Разговора ни с д-р Стоянова можете да чуете тук:
Започваме с важния въпрос - какво точно означава здравословното хранене и кога човек се храни здравословно отвъд чисто медицинското обяснение.
Този епизод на подкаста "Хедонисти" идва с подкрепата на Novo Nordisk България.
Според д-р Стоянова средата, в която сме отраснали, е от ключово значение за формиране на правилни хранителни навици и начин на живот - ако родителите и близките ядат купища вредни храни, пушат и злоупотребяват с алкохол, това ще остане като пример и за детето.
Повдигаме и темата за това колко стресиращо може да звучи самата идея за диета, хранителен режим и броене на калории, като д-р Стоянова обяснява как се подхожда, за да не остават пациентите с идеята, че им предстои нещо страшно.
Какво прави вредните храни вредни?
Спираме се на този въпрос, за да поговорим за ефекта върху човешкия организъм на всички тези обработени храни, сочни бургери и рафинирана захар, които са така примамливи. Д-р Стоянова тук се спира и на момента с изкушението, което те представляват, и това, което може да се крие зад подобни влечения.
Все пак сме се събрали, за да си говорим за вкусната здравословна храна, така че не пропускаме и тази тема, като гостът ни разказва за движението Slow Food - антипода на бързите закуски, при което към храната се подхожда като към истинско удоволствие и комплекс от приятни усещания.
По темата за френския начин на хранене и разбирането, което имат французите за храната, д-р Стоянова разказва за известния "френски парадокс" - как местната кухня е изключително калорична и мазна, но самите французи имат едни от най-добрите нива на холестерол и едни от най-ниските нива на сърдечносъдови заболявания.
Става въпрос и за различните хранителни режими, които обещават сериозни резултати, като се спираме по-подробно на "кетото", а д-р Стоянова разказва любопитната история за това как този режим е възникнал още през XIX век като средство за лечение на епилепсия.
Обсъждаме и това, че когато става дума за надномерно тегло и затлъстяване, говорим за заболяване, което е лечимо, като вече има ефективни и гарантиращи трайни резултати терапии.
В епизода можете да чуете още:
- Колко супер са суперхраните;
- Орязването на въглехидратите ли е решението за сваляне на тегло;
- Къде е мястото на алкохола в здравословното хранене.
Ако Ви е по-удобно да ни слушате в Spotify, можете да чуете новия ни епизод тук:
Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:
Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на шкембе чорба и греяно вино до модерния спорт паркур и как да си избираме дестинации за пътешестване.
===
Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.