Алоха, земляни!
Есента вече е тук и се усеща с пълна сила със студения си вятър, гъстите си мъгли и мрачното време, а това прави разговорите за хубави, сгряващи душата напитки толкова подходящи. Затова и в този епизод на подкаста "Хедонисти" ще си говорим за ароматно уиски. И то не какво да е, а колекционерско уиски.
Гост на този брой е един човек, който определено има вкус към темата - Петър Симеонов, основател и собственик на сайта whisky.bg, посветен на уискито и уиски културата. С него обсъждаме какво прави една бутилка колекционерска, става ли усикито за инвестиционен проект, как да съхраняваме бутилките, както и още много други неща.
Епизода на "Хедонисти" можете да чуете тук:
Първото условие за това човек да се запали по уиски културата, е това да пие уиски като цяло - с това неписано правило започваме разговора си с Петър. Той сам разказва за пътя си към това да навлезе в тази богата култура, като всичко тръгва от една бизнес идея, но прераства в много по-специално отношение към напитката.
Не можем да не повдигнем вечния въпрос - допустим ли е ледът в уискито и кога се слага вода в него, като гостът е категоричен, че хората трябва да пият така, както им харесва. Но ако искате да изпитате вкуса и аромата на уискито в неговата пълнота, ледът само ще пречи.
Какво отделя обикновените уискита от онези бутилки, които си заслужава да бъдат колекционирани? Петър обяснява защо на пазара могат да се намерят бутилки на по над 50 години, които струват по 50-60 паунда.
Колекционирането на уиски може да има и комерсиална цел, като според Симеонов в момента има бум на интереса към инвестициите в скъпо уиски. Обсъждаме какви са разликите в това как любителите колекционери и колекционерите инвеститори подхождат към купуването на уиски.
Гостът разказва за това, което той нарича "уиски ТКЗС-та" - малките любителски клубове, които позволяват на членовете им да си купят заедно по-скъпи и качествени бутилки уиски.
Гмуркаме се и в темата за разликите между различните видове уиски - ирландско, шотландско, бърбън, но също така и японско и индийско, като Петър посочва най-сигурните начини да се разпознае едно ирландско уиски или шотландското уиски от остров Айла.
Споделя и един интересен факт - България е на едно от първите места в света по консумация на ирландски уискита на глава от населението.
Има ли тенденции сред колекционирането на уиски? Симеонов обяснява откъде идва този бум на японското уиски през последните години, както и как някои опортюнисти са се опитали да се възползват от него. Говорим и за еуфорията около една от най-скъпите и престижни марки на пазара, както и на какво се дължи тя.
Когато става въпрос за колекционерски бутилки, неминуемо трябва да се спазват и определени правила за съхранението им - по отношение на светлина, температура и позиция на бутилката, като гостът споделя защо е наистина важно бутилката да не се оставя легнала. Петър посочва и колко е приемливият период, в който можем да съхраняваме вече отворена бутилка уиски, без да сме я допили.
Като експерт и собственик на специализиран магазин за уиски той дава и някои наистина ценни съвети за това как да избираме подарък за любител на уискито - какви капани да избягваме, както и върху какво може да се концентрираме. Малка подсказка - камъните за уиски не са верен отговор.
В епизода можете да чуете още:
- Защо една бутилка, произведена през 70-те може да се окаже само на 10 години;
- Защо Индия е най-големият производител на уиски в света;
- Кога едно уиски е отлежало твърде дълго.
Ако Ви е по-удобно (и приятно) да ни слушате в Spotify, можете да чуете новия ни епизод тук:
Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. След кратка почивка "Хедонисти" ще се завърне в първите месеци на 2023 г., за да си говорим за неща като интересни коктейли, пивки напитки, любопитни хобита и още други забавни теми.
Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:
Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - дегустации на уиски, здравословно (и вкусно) хранене, през рецепти за коктейли, гайдове за вкусна шкембе чорба и много различни други теми.