Казват, че само на истинския българин му става мило при вида на пристигаща към масата му шкембе чорба.
Който и да го е измислил, е познал. Шкембето е истински кулинарен връх на традиционната ни кухня и тест, защото само човек, пристрастен към вкусовете на нашите географски ширини, ще заобича този танц на карантия, чесън и малко люто.
Ето защо когато шеф Иван Иванов от "Градски легенди" се заема с изготвянето на брънч менюто за ресторанта, той включва шкембе чорбата сред предложенията.
Вероятно е да сте леко изненадани, защото рядко виждаме любимата на българина рецепта в менютата за късна закуска, но шеф Иванов смята, че в нея има потенциал и ѝ намира място в легендарния им брънч-лънч.
Събирайки факта, че малко българи, а и чужденци, могат да устоят на аромата на прясно приготвено шкембе, заедно с нуждата на всеки себеуважаващ се градски естет да лежерства в уикенд часовете, когато градът все още се разбужда, главният готвач на "Градски легенди" ни кани с предложение за брънч, което няма как да пропуснем.
Тяхното легендарно шкембе е епитом на българския вкус.
Ястието e част от брънч менюто на "Градски легенди", сервирано между 11:00 ч. и 17:00 ч. през уикендите.
Хапвате, наслаждавате се и ви е... чревоугодно.
Приятната промяна на шкембето в изискания ресторант е, че главният готвач е открил елегантна вариация на класическата рецепта.
На пръв поглед ястието следва тона на жълтите павета в София, които мислено ни изпращат към изтънчените времена в столицата, когато в центъра не са закусвали и обядвали случайни хора.
В поредицата "Легендата за най-добрия брънч" Webcafe.bg ще ви разкаже за изкусителните брънч предложения на ресторант "Градски легенди" и защо са отличен избор за вкусно разнообразие всеки уикенд.
Научи повече тук: Легендата за най-добрия брънч
Но от първата хапка легендарното шкембе на "Градски легенди" събужда спомените за традиционната у нас симбиоза между мазно, люто и дъх на чесън.
За комбинирането на изискаността в класиката шеф Иванов споделя, че тайната е в съчетаването на модерните начини за приготвяне на шкембе с характерните и най-вече пресни български продукти.
За несравнимия вкус на шкембето в "Градски легенди" огромно значение имат свежестта на съставките.
Основната от тях - шкембето, без което рецептата е немислима, винаги е от прясно заколено животно и пристига в ресторанта няколко дни, преди да бъде сготвено. Измива се добре, за да се премахне остатъчната миризма на карантия, и след това се овкусява.
В "Градски легенди" сами мелят червения пипер. А за млякото и маслото разчитат на местни български ферми, които приготвят и доставят продуктите си специално за ресторанта.
Задължително легендарното шкембе в брънча върви с чесън и люто, като традиционните вкусове според шеф Иванов идеално пасват на менюто им за късна закуска. Не са тежки за консумация, вървят си с всичко и оставят достатъчно място за десерт.
Ако вече сте силно заинтригувани и как точно се приготвя, ви чака разочарование, защото главният готвач на "Градски легенди" пази своите тайни.
Мистерията обаче е и предизвикателство.
Ако обичате късните закуски и ранните обеди, посетете ресторанта, опитайте шкембето и се постарайте да отгатнете легендарната рецепта, която преобрази класическата чорба в изискано ястие.