Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Българският брънч и шефът, който създава легенди

Българският брънч и шефът, който създава легенди Снимка: Георги Дангалаков

Влизам в ресторант "Градски легенди" малко след обяд, когато глъчката на забързаните работещи хора, дошли да хапнат нещо вкусно, вече е утихнала.

Там ме посреща шеф Иван Иванов - главният готвач и автор на листа с рецепти в ресторанта, за когото кулинарията се е превърнала в призвание.

Отскоро шеф Иванов пренася таланта си в ново поприще в менюто на "Градски легенди" - брънч-лънч предложения, които ресторантът сервира всяка събота и неделя между 11:00 ч. и 17:00 ч.

Задължителното условие, което главният готвач е поставил пред себе си, обмисляйки съдържанието на брънч менюто, е то да не повтаря рецептите, които сме свикнали да виждаме на десетки други места, предлагащи хапване в следобедните и преди обедните часове.

За да покаже своя прочит върху брънчването в София, шеф Иванов е избрал да експериментира с класически български ястия, които преобразява в по-класен и модерен вариант.

"Българинът си обича българското. Дори чужденците, които идват тук, предпочитат да хапнат нещо традиционно пред познатия им брънч", споделя готвачът, докато ми показва част от новите си рецепти, които "Градски легенди" ще включи към съботно-неделното си меню.

Виждам пълнени чушки с кълцано телешко месо и ориз, салата с градински розов домат, корнишони, фермерско козе сирене и мариновани чушки, кюфтенца от Блек Ангъс с пресни пържени картофки и лютеница, омлет с български черен трюфел и печурки, печено агнешко джоланче и легендарната дроб сарма.

Приготвени са по различни техники, но са обединени от пресните български продукти в състава си, родните традиции в кулинарията и модерната закачка - "целувката на готвача", която прави брънч менюто на "Градски легенди" неповторимо.

Снимка: Георги Дангалаков

Смело може да кажем, че е рядкост да срещнем "бабините" рецепти в иновативни вариации и поднесени с елита и великолепието, което местоположението на ресторант "Градски легенди" подсказва - на метри от жълтите павета в София, сред сградите, в които се е разполагала някогашната аристокрация на града.

В поредицата "Легендата за най-добрия брънч" Webcafe.bg ще ви разкаже за изкусителните брънч предложения на ресторант "Градски легенди" и защо са отличен избор за вкусно разнообразие всеки уикенд.

Научи повече тук: Легендата за най-добрия брънч

С вкуса, качеството и презентацията на брънч менюто не са правени никакви компромиси и това личи.

За шеф Иван Иванов е важно да нахрани всички сетива на клиентите, когато дойдат и опитат от неговото авторско брънч меню. Направило му е впечатление, че хората по-често си поръчват български ястия, които обожават, но нямат времето или търпението да си приготвят сами вкъщи.

А как успява шеф Иванов да ги приготви? Лоното на брънч кухнята в "Градски легенди" са свежестта на продуктите - нищо не е замразено, а за полуфабрикати не може и да става дума.

Освен това във всяка една чиния, която се сервира, се наблюдава първокласна прецизност и естетика.

Главният готвач разкрива, че тайната на това кулинарно съвършенство е задружният екип в кухнята, който действа като отлично смазана машина. Перфектната организация дава перфектни резултати.

Снимка: Георги Дангалаков

За близо 10-те години, откакто шеф Иванов се занимава с професионална кулинария, той е забелязал, че доброто ръководство се отразява на качеството на ястията.

Когато екипът е подбран, така че да си пасва, е по-лесно да се приготвя невероятна храна и да се експериментира с рецептите. Последното е от първостепенно значение за шеф Иванов, тъй като новаторството в кухнята е движещата сила на неговото меню.

"Градски легенди" предоставя тази възможност на главния готвач, тъй като брънч менюто им ще се променя всяка седмица.

Всеки уикенд клиентите ще могат да си поръчат нещо различно, а за шеф Иванов това е шанс да изпробва различни вкусове и съчетания. Интерпретация на традиционните български рецепти винаги ще се намери, но с конкретните предложения шефът ще ви изненадва постоянно.

А като човек, опитал част от предложенията им, мога да ви гарантирам, че ястията ще ви спечелят, а преживяванието в ресторанта ще бъде легендарно.



 

Най-четените