Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ливанска баклава - дъх на Ориент и портокал

Тя е също толкова греховно сладка, но малко по-различна Снимка: iStock
Тя е също толкова греховно сладка, но малко по-различна

Празниците не са същите без баклава - този греховен, свръхсладък десерт с полъх на Ориент и вина.

Споровете "чия" е баклавата са от столетия - тя е типично ястие не само за съседните ни Гърция и Турция - откъдето сме заимствали рецептата, но и за целия район на Близкия изток.

Смята се, че най-далечните ѝ корени са още от времето на древна Асирия, но като цяло в съвременния си вид се поява в Османската империя и се разпространява из Средиземноморието и отвъд.

Днес е любимо лакомство на редица места, а разликите между различните прочити не са толкова съществени и повечето видове баклава включват фини кори, доста мазнина - често масло, ядки и сладък сироп.

Разликите са основно в сиропа и вида на ядките.

В Гърция е обичайно към сиропа освен захар да се добавя мед, в баклавата да има и канела, а към орехите да се добавят бадеми. В Турция орехите може да се заменят с шам фъстък и се добавя лимон към захарния сироп.

Нека обаче се запознаем с една малко по-далечна вариация на рецептата - ливанската баклава, а и защо не да я опитаме да я приготвим тази година.

Тя дава придава различен, екзотичен и източен нюанс на десерта. Има и трик, с който да си спестим част от усилията при приготвянето на сладкиша.

Разликата е основно в ароматите за сиропа. Снимка: iStock
Разликата е основно в ароматите за сиропа.

Необходими съставки:

  • Фини кори, по възможност за баклава - 600 г
  • 180 мл стопено масло или гхи (пречистено масло)
  • 700 г смлени орехи
  • 750 г захар за сиропа, плюс още 50 г за сместа от ядки
  • 3 с.л. вода от портокалов цвят, или 1-2 с.л. портокалов цвят и 1 или 2 с.л. розова вода

Начин на приготвяне:

Подгответе сиропа за баклавата. Обичайно съотношението вода към захар е 1:1. За целта сложете 750 мл вода и 750 г захар в тенджера и изчакайте да заври. След захарта се стопи, добавете портокаловата и/или розовата вода и бъркайте около 5 минути.

Оставете настрани, за да се охлади.

Смелете в робот орехите на малки парчета, но не прекалено ситно и не до прах. Добре е да използвате възможно най-пресни ядки, не се изкушавайте да купите готови смлени орехи - често са стари и с неприятен дъх. Смесете ги с 1-2 лъжици захар и една с.л. розова или портокалова вода.

Намаслете дъното на тавичка и сложете половината кори. Поръсете с малко захар. Върху тях наредете сместа с орехите, поръсете отново със захар, и поставете и останалите кори.

Баклавата може да е и с навити кори. Снимка: iStock
Баклавата може да е и с навити кори.

Друг вариант е за завиете плънката в корите - подобно на вита баница. Използвайте няколко кори наведнъж, разпределете орехите върху цялата им дължина и ги наредете плътно в тавичката.

След като подредите корите, нарежете баклавата в тавичката на малки парченца и върху всичко изсипете цялото разтопено масло - така ще си спестите цялото обичайно нанасяне на мазнина кора по кора.

Изпечете на 180 градуса, докато корите станат златисти. След като извадите ястието от печката, изсипете студения сироп върху още горещите кори.

Оставете я да попие добре ароматите - баклавата става по-вкусна с времето.



 

Най-четените