Рейчъл Рей е едно от лицата в световната кулинарна индустрия, което определено привлича погледите към себе си.
Тя проправя своя път към върха упорито и целенасочено, натрупвайки множество постижения - няколко готварски книги, любовта на зрителите от телевизионния екран и три награди "Дейтайм Еми" за кулинарните си шоу програми.
Въпреки неоспоримо успешната ѝ кариера, и при Рей важи правилото, че всяко начало е трудно.
Подобно на други легенди от нейния бранш тя трябва да прояви търпение и да работи упорито, за да достигне до там, където се намира днес - в списъка на най-известните готвачи в света, макар да няма завършено образование в тази област.
Рейчъл Рей се ражда в щата Ню Йорк в семейството на Елза Скудери, която е със сицилиански корени, и Джеймс Рей, в чието родословно дърво присъстват роднини от френски, уелски и шотландски произход.
Любовта си към готвенето Рейчъл проявява още в ранна детска възраст, насърчавана от майка си, която по това време е в ресторантьорския бизнес. Малката Рей се изявява като истински изследовател на храната.
"Израснала съм буквално в ресторанти и техните кухни", признава тя по-късно в интервю за Forbеs.
Но първата ѝ работа не е обсипана със звезден прах, тъй като Рей започва професионалната си кариера като мияч на чинии и сервитьор. Задълженията ѝ в салона с гостите я амбицират да става по-добра с всеки изминал ден, но признава, че грижата за съдовете е преживяване, което истински я учи на смирение.
Лека-полека Рейчъл започва да заема и други позиции в ресторанта, стигайки до тази на готвач. В един момент обаче решава да се върне в северната част на Ню Йорк, където и израства, и да започне работа в бутиковия супермаркет Cowan & Lobel, където отговаря за доставката на истински качествена храна.
И тогава на Рей се заражда идеята за курсове по готварство, с които да покаже на американците как лесно и само за 30 минути сами да приготвят дневното си меню, а не да разчитат изцяло на полуготовите храни в магазините.
Без да предполага, това нейно занимание се оказва златният билет към света на телевизионния бизнес. Чрез своите предавания, като 30 Minute Meals, Rachael Ray's Tasty Travels и $40 a Day, вече 20 години тя успява да завещае хиляди рецепти на идните поколения.
За своята 53-годишна възраст световноизвестната кулинарка се превръща в истинска сензация и попада на седмо място сред най-богатите готвачи в света за 2021 г., с капитал от 80 млн. долара. Има собствено списание и къща в Тоскана, чиято местност я вдъхновява ежедневно за нови и нови рецепти от региона, които споделя с почитателите си чрез социалните медии.
Но всички имаме качества, които не всеки може да приеме, и въпреки че Рейчъл Рей се къпе в блясъка на собствената си кулинарна имерия, със сигурност не остава по-назад. Ето и няколко любопитни факта за личността ѝ, които може би ще ви изненадат:
Има някои елементарни неща, с които Рей не може да се справи в кухнята
Известната кулинарка може да оценява простите неща в живота, но това не значи, че знае как да се справи с всички тях в кухнята.
Интересното е как знаменитост от нейната величина не се притеснява да говори за слабостите си и открито заявява неспособността си да приготви сама кафе или препечени филийки, които препича до вид на въглени. Но не всичко това е важно, щом има някой друг да се погрижи за тези неща, нали? Като съпруга ѝ, например.
У дома Рейчъл не е толкова бляскава
Ежедневното показване на телевизионния екран изисква определена визия, на която Рей не е особен фен. Затова, когато не е пред камерите, тя отива в другата крайност, тъй като предпочита удобството пред тесните официални дрехи.
"Още щом вляза у дома измивам лицето си и връзвам косата си на опашка. Целият ми гардероб се състои от тениски, пижами и чехли", признава кулинарката.
Оказва се, че ежедневният ѝ стил е толкова обикновен, че хората не я забелязват на публични места.
Кариерата е преди семейството, смята тя
През 2005 г. Рей се жени за музиканта Джон Кузимано. По това време той е вокалист на групата The Cringe.
След 10 години брак двамата решават да подновят обетите си, потвърждавайки любовта си един пред друг. Но едно изненадващо изказване на Рейчъл хвърля в размисъл голяма част от почитателите ѝ - че семейният ѝ живот е предвождан от професионалния ѝ.
"Не мога да отделям голямо внимание на човека до мен и Джон не може да скрие разочарованието си от това", категорична е световноизвестната готвачка.
Не е тайна, че през годините Рей оставя зад себе си следа от множество разбити сърца. Като причина за това самата тя посочва взискателните си партньори, които изискват повече от вниманието ѝ. Ако някой от тях е имал неблагоразумието да подхване този въпрос, бързо е заемал място в списъка с бившите.
Като дете е била изгонена от групата на момичетата скаути
На пръв поглед изглежда, че Рейчъл е била добро момиче, но след време признава за бунтарския си детски нрав.
Неподчинението и неглижирането на правилата са една от основните причини да бъде изритана от групата на момичетата скаути - "Имах три провинения: измислях мръсни текстове на песните, които задължително пеехме, не носех пълната униформа, а най-лошото беше, че заради мен едно от момичетата си счупи ръката".
През 2007 г. обаче Рей получава шанса да откупи греховете си, когато в едно от телевизионните си предавания кани скаутски отряд и помага на децата да спечелят значката си за готвене.