Начос е многолико ястие. То може да бъде както изключително нездравословно до степен да е символ на боклучавата храна, така и наистина домашно направено и доста балансирано.
Всичко зависи от това как го приготвите, защото този тип храна позволява голямо въображение и безкрайни вариации.
Начос представлява ястието, при което тортила чипс се гарнира с различни съставки - от люти чушки, сметана и гуакамоле до сирене и кайма. Затова и може да бъде набързо приготвена почерпка, снакс за съпровод на мача или сериала или дори вечеря с готов царевичен чипс и запечен кашкавал. Тази храна обаче позволява и малко повече посвещаване и по-малко гузна съвест. Изпитата с нея бира не се брои, естествено.
Начос е класическа текс-мекс храна. Създадена е от мексиканеца Игнасио "Начо" Анайа в ресторант в близост до границата със САЩ през 40-те години на миналия век. Първоначално ястието е представлявало парченца изпържена тортила, посипана с разтопено сирене чедър и нарязана люта чушка. Американците харесали закуската, а останалото е история.
Тук ще предложим рецепти както и за самия тортила чипс, така и няколко варианта за начос.
Домашен тортила чипс
Продукти:
2 чаши царевично брашно
1 чаша пшенично брашно
1/2 ч.ч. топла вода
1/4 ч.ч. зехтин или олио
Сол на вкус
Начин на приготвяне: Смесете сухите съставки добре, докато се получи еднородна смес. Добавете мазнината и разбъркайте. Добавяйте от по малко от водата и разбърквайте, докато се получи меко тесто. Оставете го да почине за 30 минути.
Намажете с мазнина повърхността, върху която ще точите. Разточете тестото на кора с дебелина около 5 милиметра. Нарежете я на правоъгълници или квадрати, а тях - на триъгълни парчета. Поставете в намаслена тава и печете на 180 градуса около 8 — 10 минути.
Това е базовата рецепта за тортила чипс. В сместа могат да сложат всевъзможни подправки - риган, мащерка, кимион, лют червен пипер, черен пипер.
За тортила чипс има и друг вариант - готови питки царевична тортила от магазина, които отново се режат на триъгълници, подправят се на вкус, намазняват се с олио или зетхин, и се пекат.
При липса на време или желание, винаги като възможност остава и просто да купите пакет царевичен чипс за основа на начос.
Оттук нататък идват сосовете и добавките, които правят тортила чипса начос. Ето няколко идеи за сосове:
Гуакамоле
2 добре узрели авокадо
½ домат
½ лук
Сокът на ½ лимон или 1 лайм
Стрък кориандър или магданоз
Начин на приготвяне: Намачкайте с вилица авокадото до почти хомогенна смес. Нарежете доматите, лука и кориандъра на много ситно и овкусете с лимона. Подправете със сол, пипер, кимион и лют червен пипер.
Салца
1 консерва домати или 2 пресни
1 глава лук
1 скилидка чесън
Магданоз
Сокът на ½ лимон
Кимион, лют пипер, чер пипер, сол, щипка захар
Люта чушка - по желание
Начин на приготвяне: Пасирайте или смелете доматите. Нарежете лука, чесъна и чушките на дребно и отново пуснете сместа за кратко в кухненски робот или блендер. Подправете с лимона и подправките.
Чеснов сос
Продукти:
100 грама крема сирене
100 грама кисело мляко
1 скилидка чесън
1/2 връзка пресен копър
Черен пипер и сол на вкус
Приготвяне: Размесете крема сиренето и киселото мляко в купичка. Смелете скилидката чесън в преса и я добавете към останалите продукти. Нарежете копъра на ситно, добавете го и овкусете.
Можете да замените киселото мляко с майонеза или сметана, както и да добавите нарязани на ситно кисели краставички.
Освен многото сосове, с които може да се поднесе начос, той може да бъде направен и като ястие. Първоначално се е сервирал запечен само със сирене, но постепенно са добавяни всевъзможни продукти - от боб до кайма. Ето и два варианта за ястие с начос - едното по-леко, а другото - класическа калорийна бомба за душата.
Вегетариански начос
Продукти:
7 царевични тортили
1 супена лъжица олио
2 чаени лъжици пушен червен пипер
2 червени чушки
400 гр. червен боб от консерва
Половин връзка магданоз
50 гр кисело мляко
1 люта чушка
Салца от домати или гуакамоле
Начин на приготвяне: Нарежете тортилите на триъгълници, поръсете ги с олио и пушения пипер и ги изпечете за 7-8 минути.
Изпечете чушките - на котлона или под грила. Почистете ги, нарежете ги на парчета и смесете с боба и магданоза. Поръсете чипса със сместа и залейте с някой от сосовете, описани по-горе, както и кисело мляко, нарязани люти чушки и пушен червен пипер.
Начос с кайма
Необходими продукти:
250 гр телешка кайма
2 глави лук
3 сладки чушки
1-2 люти чушки
4 скилидки чесън
100 грама царевица от консерва
Сол,пипер, червен пипер
1 чаша настърган кашкавал
Пакет тортила чипс
Начин на приготвяне: Запържете лука до златисто и добавете каймата, като бъркате, така че да се раздели на малки парчета. Овкусете със сол и пипер, а когато каймата е полуготова, добавете и нарязаните на ситно чушки - сладки и люти. Накрая добавете и царевицата, чесъна и червения пипер, който да се запържи леко.
Изсипете от сместа върху тортила чипс и докато е още горещо добавете кашкавала, за да се разтопи. Може и да сложите всичко под грила за кратко, докато кашкавалът се стопи.