Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лютото - кулинарна нирвана или билет за Спешното отделение

В масовия случай не е опасно Снимка: iStock
В масовия случай не е опасно

Освен по очевидните разлики във външния вид, можете да разпознаете европеец, особено току-що кацнал в Южна Корея, и по още нещо - реакцията му към местната храна.

В ресторант той ще се поти и подсмърча обилно и ще страда откровено заради лютивината на храната. Накрая ще си тръгне без да е ял почти нищо. Чисто и просто толерантността на корейците към люто може да бъде направо шокираща за доста от хората в Европа.

Може би и затова не е чудно, че наскоро агенцията по храните в Дания нареди от пазара да бъдат изтеглени три вида инстантни нудъли на южнокорейска компания с обяснението, че са прекалено пикантни.

Скандинавците смятат, че съдържанието на капсаицин - активното вещество в лютите чушки, което ги прави люти, е толкова високо, че създава риск от остро отравяне за потребителите.

Опасни ли са наистина капсаицинът и лютото?

И да, и не, и по-скоро това е индивидуално. Хората реагират различно на лютото, обяснява пред сайта на Cleveland Clinic специалистът по спешна медицина д-р Алън Кейпин.

Някои хора се раждат с по-висока толерантност към лютото, тъй като имат по-малко рецептори, които реагират на капсаицина. Други пък свикват на повече пикантно с времето, тъй като реакцията на рецепторите им за болка намалява.

Различните хора реагират различно на лютото. Снимка: Getty Images
Различните хора реагират различно на лютото.

Затова и потенциално по-голям риск има за хора с по-нисък толеранс и тези, които ядат люто по-рядко. Същото обаче може да се каже и за тези, които наистина прекаляват с тези храни.

Проблем има и за хора, които страдат от заболявания на храносмилателната система. Противно на разпространеното схващане обаче, лютото не причинява проблеми със стомаха. Но дразни стомаха на тези, които вече имат някакво заболяване - например язва.

Когато става дума за "усещането" за люто, реакцията идва от един конкретен рецептор - TPRV, които се намира най-вече в храносмилателната система - включително устата, по кожата и в носа. Той е отговорен и за усещането на прекалено висока температура.

Затова и капсаицинът, както всеки опарил се от чушка установява, кара тялото да реагира като при прегряване и изгаряне и да започне да се поти, за да се охлади - което обяснява и защо в страните с най-топъл климат се яде най-много пикантна храна.

Реакцията е подобна и при всяка тъкан, до която се докосне капсаицин. При много люти чушки това води до ефекта от изгарянето - раздразнение, болка и дори възпаление - от устните, устата и гърлото, до стомаха и червата.

По-силната реакция на тялото може да доведе и до киселини, коремна болка или в гърдите, разстройство, повръщане и главоболие.

Дори може да се стигне до промяна в кръвното налягане или замаяност.

Лютото може да доведе до киселини и болка. Снимка: iStock
Лютото може да доведе до киселини и болка.

При още по-екстремни случаи може да има и по-сериозни последствия - например при прекомерно повръщане стомашните киселини да изгорят хранопровода и гърлото.

Болката от изключително люта храна пък може да отведе несвикнал с толкова капсаицин човек в спешното.

Федералният институт за оценка на риска в Германия също има издадено предупреждение за прекомерната употреба на капсаицин - именно заради риска от възпаление и болка.

Институтът обаче не може да даде точни препоръки колко люто може да доведе до неприятни усещания и симптоми заради различния толеранс при различните хора. Все пак може да се сметне, че от 0,5 до 1 мг капсаицин могат да доведат до леки нежелани ефекти като усещане за загряване, натиск в корема или киселини.

Просто за ориентир - в 100 г сурови чушки халапеньо има до 6 г капсаицин. 

"При нива на консумация в порядъка на 170 мг могат да се появят ясно изразени симптоми", цитира "Би Би Си" предупреждението на немските специалисти.

Колко е това ли? В изследването е споменат случай на млад мъж, потърсил помощ в болница след прием на 600 мг капсаицин.

Той участвал в състезание за ядене на люто в Берлин и погълнал 4 призрачни чушки, или Бхут Джолокия, както и още други пикантни храни.

Призрачните чушки са сред най-лютите на света, с над 1 млн. единици по скалата на Сковил, която измерва лютивината. Например сосът срирача е с 1000-2500 единици по Сковил.

Колкото до пациента, приет в болница - около 2 часа след "геройството" с лютото приключение той започнал да усеща болка в корема и жестоко подуване на стомаха. Това го завело в спешното, където му дали болкоуспокояващи. След като повърнал 12 часа след поглъщането на чушките, той започнал да се оправя.

Естествено, това са екстремни случаи, а повечето хора хапват люто без никакви проблеми и не се притесняват от парещото усещане от чушките.

Съществуват предположения колко може да е фаталната доза при хора и тя е наистина голяма - от 500 до 5000 мг на килограм телесно тегло.

За 70-килограмов човек това са най-малко 35 000 мг капсаицин. За сравнение, в 100 грама от изключително лютите скоч боне има 260 мг капсаицин. Отровилите германския младеж призрачни чушки имат 4000 мг капсаицин на 100 гр.

Поглъщането на такива количества изглежда малко вероятно предвид острата реакция на тялото още в началните етапи. То ще опита да ни спре по всевъзможни начини, преди да успеем да се отровим с люто.

Независимо какъв е личният ни толеранс.



 

Най-четените