Португалия е място, където се яде добре. Прясна, изключително вкусна храна, добри порции, полети с чаша-две вино, и погълнати бавно, с наслада. Място, където по малките улички можеш да усетиш аромата на скара, на която се пече октопод и да чуеш тракането на съдовете, когато местните сядат за обяд.
Акцентът е основно върху морски продукти, зеленчуци и немалко бобени и пълнозърнести храни, приготвени просто, но вкусно.
От известно време страхотната храна на тази част на Европа има и собствено наименование - Атлантическа диета.
Тя е доста подобна на изключително популярната и смятана за особено здравословна Средиземноморска диета, но с някои разлики.
Под Атлантическа диета се разбира традиционното хранене в Северозападна Испания и Северна Португалия, които се намират на Атлантическото крайбрежие на Европа. В основата на този тип хранене са сезонните, местни продукти, които се ядат пресни и с минимална обработка.
Диетата се състои от зеленчуци и плодове, пълнозърнести и бобови храни, картофи, ядки и особено кестени. Протеинът са основно риба и много морски дарове, но типични са и свинското, телешкото, пилешкото и дивечовото месо. Млякото и сиренето също са доста характерни за този тип кухня, а виното в умерени количества е неизменна част от храненето.
Както и при Средиземноморската диета, основната мазнина е зехтинът.
Приготвянето на храната е просто - печене, гриловане, задушаване и варене. Централно място заема и ритуалът на самото хранене - семейно, с всички около масата.
В Португалия например примери за подобно хранене са популярни ястия като ориз с морски дарове или с октопод, калдейрада - рибена яхния, гриловани сардини, октопод, лаврак или риба тон, задушени миди. И, естествено, прочутата бакаляу - осолена треска.
Този тип хранене от западната част на Иберийския полуостров е обозначен като Атлантическа диета, или Южноевропейска атлантическа диета преди около две десетилетия и все още не е чак толкова обстойно изследван като по-популярния ѝ събрат Средиземноморската диета.
Наскоро обаче излезе проучване, което потвърждава това, което може да се очаква - че този тип хранене е здравословно.
Основните изводи на изследването, публикувано в JAMA Network Open, гласят, че Атлантическата диета подобрява нивото на "добрия" HDL холестерол и съдържанието на мазнини, особено в областта на корема.
Проучването е направено в Испания сред над 200 семейства от провинциалната област А Естрада в Галиция.
В продължение на месеци половината от участниците са се придържали към Атлантическата диета, а останалите - към обичайния си начин на хранене. Установено е, че по-малка част от хората на традиционната диета развиват т.нар. метаболитен синдром, който е рисков фактор за диабет и сърдечни заболявания.
Макар и да не са регистрирани гръмки резултати, особено при нивата на кръвното налягане и кръвната захар на участниците, проучването все пак сочи, че Атлантическата диета е по-добра по отношение холестерола и формирането на мазнини в областта на корема.
"Атлантическата диета предоставя значителен потенциал за подобряване на здравето заради това, че се основава на богати на хранителни вещества храни и заради семейно ориентираните навици на хранене", обяснява пред Healthline диетологът Мишел Рутенщайн.
Тъй като приоритетът е върху полезни съставки и традиционни методи на готвене като например задушаването на храната, диетата запазва повече от хранителните вещества в съставките и позволява на организма да ги усвои по-добре.
С подобна диета организмът получава повече антиоксиданти, по-малко наситени мазнини, повече Омега-3, протеини и фибри, по-малко захар и сол.
Ако не обичате особено риба, или е трудно да базирате храненето си основно на морски продукти, специалистите уверяват, че не това е основното за здравословно хранене.
Базата на подобен тип диети са минимално преработените храни, широко наблягане на растителни продукти - зеленчуци, плодове, здравословни мазнини и бобови храни, както и храни с високо съдържание на протеин.
Към това добавете чаша хубаво вино, яжте бавно и се наслаждавайте на храната.