Мисо Широ (Светла Мисо супа)

Здравейте,

За тази супа казват, че е закуската на всеки здрав японец, а верните й ценители я "пият" най-малко по два пъти на ден.

В миналото е била любимо ястие на императорския двор и оттогава се пазят множество рецепти за приготвянето й.

Тофуто е добре познат продукт в България. Соевото сирене, богато на протеин, но без холестерол, се продава във всеки супермаркет.

Водораслите уакаме пък съдържат големи количества калций и йод, както и витамини В1, В2 и С.

Продават се изсушени, затова преди каквато и да е топлина обработка, трябва да се поставят във вода, за да се рехидратират.

Пастата мисо, на която всъщност е кръстена супата, се приготвя от ферментирали соеви семена и е втората по важност храна за японците - след ориза.

Има много видове мисо, но най-популярните сред тях са бяло мисо (широмисо), което ви го препоръчваме, заради мекия му и сладникав вкус, червено мисо (акамисо) и черно мисо (куромисо).

Начин на приготвяне

Залейте водораслите със 100 мл от водата и оставете за 10 минути да се отпуснат.

В тенджера налейте останалата вода и изсипете рибения бульон.

Разбъркайте и оставете водата да се загрее, без да кипва.

Сложете водата от накисването на водораслите и пастата мисо. Изключете котлона.

Разбъркайте добре, за да се разтвори пастата и добавете сиренето тофу.

Сложете водораслите и разбъркайте.

Нарежете пресния лук на много тънки колелца.

Сервирайте супата, поръсена с пресен лук и соев сос в отделна купичка.

Супата е наистина много вкусна, макар и леко странна и необичайна за нашия вкус. Може би прилича на суши в течен вариант.

На нас ни хареса и ще си приготвяме отвреме навреме вкусно мисо.

Добър апетит.

Специални благодарности на Sushi Master Soca Junkie:)

#2 Voin 04.10.2012 в 17:19:42

А уж идеята беше да се покаже как с малко пари може да се храним разнообразно /или поне така казваха в едно тяхно интервю, ако не бъркам/...а напоследък рецептите им хич не са евтини...

#3 jun 05.10.2012 в 12:48:29

Мисо супата НЕ СЕ сервира със соев сос. Мисото само по себе си е достатъчно солено.

#4 jun 05.10.2012 в 12:50:24

Мисо супата НИКОГА НЕ се сервира със соев сос!!!! Мисото само по себе си е достатъчно солено. Важно е да се знае, че тофуто, което ще се ползва трябва да е японско ( много по-деликатно и меко е ), вече се намира на пазара. Единствената добавка, която често се среща са гъби намеко ( има ги и тях у нас ).

Новините

Най-четените